Library Program

Location

Mali
Bamako

The students do not have school books, as the parents cannot afford to buy them. These books are so rare, that many times only the teacher has one, so the students write down everything from the blackboard.

The funder of the school made a promise to us when we visited in the spring of 2017. They finish the building of the 2 new classrooms by the new scholar year, and one of the rooms will be a library and computer room, where the students can study after their lessons.

A Könyvtár Program célja, hogy a bamakói Ecolé Chérifoula iskola diákjai számára biztosítsa a minőségibb oktatás lehetőségét.

A látogatás során azt tapasztaltuk, hogy bár a jelenlegi számítógép-terem (egy 2x3 méteres szoba) tele van számítógépekkel és monitorokkal, a tavalyi árvíznek köszönhetően mindössze 3 gép működik. Az iskola mobil internetet vásárol és a 7-9. osztályokból a tíz legjobb tanuló hetente egyszer informatikai órán vehet részt.

 A diákoknak nincsenek tankönyveik, mivel a szülők nem tudják megvásárolni. Olyannyira nincs, hogy sokszor csak a tanár rendelkezik tankönyvvel, mindent a tábláról másolnak.

Az iskola alapítójától ígéretet kaptunk arra, hogy a 2017 októberére felépülő plusz 2 tanterem egyike könyvár és számítógépes, illetve tanuló teremként fog funkcionálni. 

 

A Könyvtár Program keretében „Könyvtárjegy” vásárlásával az alábbi célokat kívánjuk elérni:

  • megfelelő bútorok (könyvespolcok, padok, székek stb.) biztosítása;
  • működőképes számítógép-park kialakítása, állandó internet kapcsolatos kiépítésének lehetősége;
  • tankönyvek biztosítása
    • a támogató szülők felkérése, hogy a támogatott gyermeknek minden év elején vegyék meg a tankönyveket, melyeket az iskola megjelöl; ezek a könyvek az év végén az iskola tulajdonába kerülnek, a könyvtárba, ahonnan bármelyik gyerek az órák után „kikölcsönözheti” helyben tanulásra
    • plusz tankönyvek vásárlása, melyek nem kerülnek megjelölésre a tanárok által elsődlegesen fontosnak;
    • olvasókönyvek beszerzése az egyéb, tananyagon kívüli olvasási lehetőség biztosítására