Hírek, aktualitások

Újra Afrika Expo!

 

Izgalmas előadások, Adományért Ajándék Afrikai Bazár, sütik és teák afrikai alapanyagokból, jó beszélgetések! Mindenkit várunk szeretettel az Afrika Másként standján február 29-én és március 1-jén!

 

Csodaszép, afrikai textilekből készült ajándéktárgyainkat Ecker Szilvi készíti csupa szívvel, szeretettel, fantasztikus kreativitással!

 

Az alapítvány részéről a Newill Academy csapata mesél a ghánai iskolaépítésről és Hajzer Évi arról, hogy milyen önkéntesként Afrikába utazni. Ecker Szilvi a szenegáli nyári kézművestáborról, Vadász Zsolt pedig arról mesél, hogy hogyan jutott el a számítógépterem Bamakóba a múlt évben.

 

Köszönet mindenkinek

Teltház volt 2020. január 25-én, az év eleji első Savannah Bellydance Night jótékonysági estjén- a bamakói sérült fogyatékos gyermekek javára. 48.alkalommal szervezte meg az estet Balogh Cecilia; a Lalibela Etiópiai Étterem pedig 2017 óta folyamatosan biztosítja a helyszínt a lelkes fellépők és adományozók számára. A különleges ,családias hangulatú esteken a fellépők és a nézők is mindig régi ismerősként üdvözlik egymást, sokan a kezdetektől folyamatosan jelen vannak. Fellépő táncosok voltak a januári esten: Konda Zsófia, Tessza Gyermek Táncstúdió, Heisler Brigitta, Hegedűs Yolanda, Palócz Rózsa Szilvia, Deli Alexandra, Kositzky Edit. Ádám Gréta, Rezes Molnár Eszter, Perlaky Ágnes, Szegedi Anita Sunayna&Sunayna Kincsei Duó, Dirah&Ruhina Csoport,Sahara Dance Studio. Énekesek,zenészek: Schönléber Apollónia-ének, Bebők Tamás-szaxofon, Klein Katalin-mandolin, Suhajda Attila-gitár&ének, Luis René-ének, Matus Mihály-tárogató, Sonore Vegyeskar-Mohai Tibor Karnagy vezetésével. Bevezetőt és köszöntőt mondott Balogh Cecilia ( szervező ) és Szabó Györgyi ( a gyermektámogatás koordinátora ). Legközelebb 2020.Február 22-én szombaton, 17.00 órától lesz ismét Savannah Bellydance Night, mely a Farsang jegyében, jelmezes produkciókkal várja majd a közönséget,műsor végén közös retro bulival. Jelmezben érkezés a nézőknek is javasolt! Helyszín: Lalibela Ethiopian Restaurant H-1066 Budapest, Jókai utca 40. A belépőjegy ára: 500.-Ft/ fő + minimális fogyasztás 500.-Ft./ fő. Belépőjegyeket a helyszínen lehet váltani, műsorkezdés előtt. Helyfoglalás lehetséges, az alábbi elérhetőségeken: Balogh Cecilia-szervező: +36/20 369 4080 balogh.cecilia74@gmail.com Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! A beszámoló fotóit Bacsa Péter fotós, és a nézők készítették.

 

 

 

 

 

 

Úti beszámoló november 28-án, jótékonysági est december 7-én

2019. november 28-án 18 órától várunk szeretettel minden támogatót és érdeklődőt a ghánai és szenegáli fényképes, kisfilmes úti beszámolón, ahol ismertetjük új, ghánai projektünket. Lesz kisfilm a Művészet az Életért program fellépéséról, beszélünk 2020-as terveinkről Bamakóban, Dakarban és Koforiudában. Találkozzunk az InToto Bárban (Budapest, VII. ker. Nyár utca 20.), ahol családias környezetben, hangulattal minden érdeklődőt várunk szeretettel! Adományért Ajándék Bazárunkból gyönyörű karácsonyi ajándékok szerezhetőek be.
Részvételi szándékodat kérjük az info@afrikamaskent.hu e-mail címen jelezd. Köszönjük!

 

Minden, ami Afrika !

Zene, tánc, filmek, művészetek, beszélgetések, játék, gyerekprogramok és foglalkoztató, ételkóstoló és desszertek, afrikai bazár. Minden, ami Afrika!

Gyertek és töltsünk el együtt egy napot Afrikában!

 

Afrogarden 2. - 2019. augusztus 31.

Gyertek, szombaton mi is ott leszünk! Helyszín: Teddy Beer Szentendre, Péter Pál u. 2/B

 

Adományaitokkal a bamakói nyomornegyedbeli Ecole Chérifoula kis diákjainak első iskolai kirándulását támogathatjátok a bamakói állatkertbe. A nyugat- afrikai gyerekek is már szinte csak itt ismerhetik meg az afrikai állatokat.

 

Váci Világi Vigalom - 2019. július 19. - 21.

Szeretettel várunk mindenkit Vác főterén a Váci Világi Vigalom rendezvény hétvégéjén standunknál egy beszélgetésre. A műanyagmentes július jegyében adományért be lehet szerezni gyönyörű afrikai mintás újraszalvétákat, bevásárló táskákat és szűtyőket. De természetesen most is készülünk szenegáli ékszerekkel, könyvekkel, italokkal és allergén mentes desszertekkel.

Bővebb információ a rendezvényről itt.

1 %

Hamarosan elérkezik az SZJA bevallási határidő. Kérjük, hogy adója 1%-val támogassa alapítványunk munkáját.Adószámun:18759338-1-42 (alapítványunknak nincs technikai száma, az csak bizonyos szervezeteknek, pl. egyházak van). Köszönjük segítségüket!

Úti beszámoló

Jim de Jager, Csonka Ágnes önkéntes és Gyurácz Andrea 2019. március 10-18. között Bamakóban tartózkodtak, hogy előkészítsék az IT terem és a könyvtár átadását az iskolának. A teherautók késedelme miatt erre csak az utolsó napokban került sor, de addig sem unatkoztak: átbeszélték a tanárokkal, hogy mire lenne szükség, milyen irányba dolgozzanak együtt a jövőben, meglátogatták a programba bekerülő új gyerekek családjait, átadták a személyes ajándékokat, elbeszélgettek a gyerekekkel, tanárokkal, szülőkkel. Októbertől a támogatott gyerekek száma eléri a 100 főt! A bamakói útról a részletes írásbeli beszámolókat (blogokat) ittittittittitt,  itt, itt, és itt olvashatják.

Szeretettel várjuk Önöket és minden érdeklődőt 2019. május 23. napján, 18:00 órakor a Pannonkincstár épületében (Budapest, V. kerület, Váci utca 47., 2. emelet)megtartandó Úti beszámoló esten.
Az esemény nyílt, minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Kérjük, hogy részvételi szándékukat az agyuracz@afrikamaskent.hu e-mailen jelezzék.

 

 

 

 

2019. február 21-24. között minden eddiginél nagyobb alapterülettel, minden eddiginél színesebb és interaktívabb tartalommal folytatódik az immár 8. HTCC Afrika Expo és Vásár! Alapítványunk saját standdal vesz részt, melynek idei témái: "Irány Bamakó!" és "Afrikai piacok." Várjuk Önöket szeretettel, látogassanak meg bennünket. Az EXPO programja, mely során alapítványunk 4 előadást tart különböző afrikai témákban "Gyereksorsok Afrikában", "Afrika, ahogy én szeretem," "Bemutatkozik az Afrika Másként Alapítvány" és "Piacozás Afrikában" címmel.

 

Szervezeti változás

A Bamakói Gyerektámogatási program ötletadója és kezdeményezője, Morris Andrea 2019. február 1-től új, szabadabb keretek között folytatja, saját szervezésében az Afrikával kapcsolatos tevékenységét. Andrea hivatalosan is lemondott az alapítványi kuratóriumi tagságáról. Nem szakad el azonban Afrikától és a bamakói iskolától: a jövőben gyorsan végrehajtható, speciális projektekkel, oktatással, a mali zenével valamint az afrikai nők sorsának jobbításával kíván foglalkozni. Az Afrika Másként Alapítvány nevében köszönjük eddig munkáját és sok sikert kívánunk jövőbeli tevékenységéhez.

Az alapítvány kuratóriumának a kuratóriumi tagok által választott elnöke 2018. júniusa óta de Jager Katalin, Gyurácz Andrea pedig a kuratórium tagja lett.

Az alapítvány céljai, működési alapelvei, tevékenységének fókusza, programjai Morris Andrea kiválásával nem változnak. Töretlen lelkesedéssel folytatjuk tovább tevékenységünket, gyerek- és iskolatámogatási programjainkat.

 

Támogatói est

Szeretettel várunk 2019. január 24-én 17:30 órakor a Pannonkincstár Épületében (Budapest, V. kerület, Váci utca 47., 214. sz. terem) alatt megtartandó támogatói esten.

Morris Andrea a bamakói útjáról, melynek során a Xeless Kézmosás Program került felavatásra, de Jager Katalin és Gyurácz Andrea pedig a dakari útjáról, az eredményekről, az ott tapasztaltakról számol be egy vetített képes előadás keretében, valamint ismertetjük idei terveinket.

Az esemény nyílt, minden érdeklődőt szeretettel várunk. Kérjük, hogy részvételi szándékodat az agyuracz@afrikamaskent.hu e-mailen jelezd.

 

Bekapcsolódhatsz új programunkba!

Ahogy korábban beszámoltunk róla, novemberi dakari utunkon eljutottunk egy olyan iskolába, ahol rögtön tudtuk, feladatunk van. Új gyerektámogatási programunk "A remény iskolája" nevet kapta.

A program leírása ITT olvasható, a gyerekekkel ITT lehet "találkozni".

 

Megújultak a vizesblokkok!

A Xeless cég nagylelkű adományának köszönhetően tanévkezdésre megújult az iskola vizesblokkja, így létrejöhetett a Xeless által finanszírozott "Kézmosás Projekt." Nemcsak egyel több WC, de kézmosási lehetőség is kialakításra került. Az ivóvíz bevezetésére napokon belül sor kerülhet. Alapítványunktól Morris Andrea, a projekt vezetője, novemberben Bamakóba utazik, hogy részt vegyen a vizes blokk felavatására szervezett ünnepségen és átadja egy budapesti középiskola által készített, a helyes kézmosásra oktató dekorációkat is a diákoknak. Morris Andrea bamakói útjának eseményeit a Facebook oldalunkon követhetik, amennyiben figyelemmel kísérik a Xeless-Hand Wash Projekt Bamako eseményünket.

Fesztiválok

A nyár vége, szeptember eleje ugyancsak "sűrűre" sikerült alapítványunk életében. Két nagyszabású szabadtéri eseményre kaptunk meghívást. Augusztus 24-án az AFRO-GARDEN esten vettünk részt, Szentendrén, a "Szentendre Éjjel Nappal" fesztivál keretében. A fergeteges hangulatú party sikeréhez "afrikai" büfénkkel, a földrészről szóló előadással járultunk hozzá. Az est sikerét -még az ötször lezúduló felhőszakadás sem tette tönkre -- csak a mi papír marketing anyagaink semmisültek meg, melyeket azóta szerencsére sikerült pótolni.

Szeptember 2-án a Pöttömkert gyerekrendezvényen vettünk részt a Budapest Parkban. A raffiából és gyöngyből történő karkötő fűzés, az Abdul Camara szenegáli tánc és dobmester által tartott dobtanítás, Awa Coulibaly szenegáli hajfonási művészete és az "Ez Nekem Jó! allergénmentes cukrászat afrikai büféje nemcsak a gyerekek, de a felnőttek fantáziáját is megmozgatta.

Külön öröm volt számunkra mindkét eseményen, hogy több támogató szülő is segítette munkánkat a helyszínen, így nemcsak megismerkedni és beszélgetni tudtunk, hanem betekintést kaptak abba, hogy mit csinálunk, és osztozni tudtak munkánk sikerében és örömében. Köszönjük önzetlen munkájukat!

Bamako, Mali

Az "Egy tégla is számít" Programunk újraindításának és a fesztiválokon gyűjtött adományoknak is köszönhetően Bamakóban rohamtempóban halad az iskola 2 tantermének befejezése. Elkészültek az ablakok és ajtók, tető került a termekre, melyek falát az iskolakezdésig bevakolják. Ugyancsak beszerzésre kerül 4 plafon ventilátor annak érdekében, hogy az 51°C hőségben a diákok ne aludjanak el az órákon.

A Xeless cég nagylelkű adományának köszönhetően tanévkezdésre megújul az iskola vizesblokkja! Alapítványunk korábban már kezdeményezte az ivóvíz bevezetését (ez még folyamatban van), így ennek köszönhetően létrejöhetett a Xeless által finanszírozott "Kézmosás Projekt." Ennek keretében nemcsak egyel több WC, de kézmosási lehetőség is kialakításra kerül az iskolában.

Július elején megkezdődött és szeptember közepén befejeződött az Első Nyári Iskola. A középiskolások angol tanfolyamon vettek részt, e tekintetben tárgyalásokba kezdtünk az esetleges folytatásra vonatkozóan. A felzárkóztatók is befejeződtek. A programok eredményének kiértékelése még folyamatban van, az eredményről tájékoztatjuk Önöket.

Szenegál - Művészet az Életért Program

A Művészet az Életért programunkban nagy sikert könyvelhetünk el, mind a 17, programban résztevő gyermek támogatóra talált, így októbertől a jobb színvonalú iskolában kezdhetik meg tanulmányaikat. Szeptember 24-i héten utaljuk ki a tandíjakat a kiválasztott iskolák számára, melyekről tájékoztatjuk majd a támogatókat.

A kiválasztott iskolákkal reményeink szerint hamarosan az alapítvány munkatársai személyesen is felveszik a kapcsolatot a helyszínen, és egyeztetjük egy esetleges jövőbeni együttműködés lehetőségét.

Az UTAZZ Afrikába Utazási Iroda csoportja vitte ki tavasszal a támogatók által kiküldött adományokat a gyerekeknek. Akinek még nem volt támogatója, vagy a támogató nem küldött személyre szólóan csomagot, annak mi állítottunk össze egy kis tisztálkodási szereket, pólókat, egyéb apróságokat tartalmazó adományt. Az ajándékok átadásáról az utazási iroda videót készített, melyet Önök is megtekinthetnek:

Programajánló

Alapítványunk részt vesz augusztus 24-én 16:00-24:00 h-ig a Sszentendrei nyárbúcsúztató fesztiválon! Szeretettel várunk mindenkit a Barcsay Udvarban (Szentendre, Dumsta Jenő út 10), az Afro Gradenben. Afrikai zenék, táncok, afrikai alapanyagokból készült desszertek, afrikai tárgyú előadások, beszélgetések, fergeteges hangulat!

Várunk minden érdeklődőt!

 

Mali, Bamakó

Júniusban vége lett iskolaévnek és várjuk az év végi bizonyítványokat. Szeretnénk sok-sok jutalmat kiosztani ismét azoknak a támogatottjainknak, akik az osztály első hat legjobb tanulója közé küzdik fel magukat!

 

Kezdődik az első nyári iskola!

 

Annak érdekében, hogy a diákok nyáron se lustuljanak el, 2 nyári programot indítunk egy nagylelkű adományozó, Evgeniy K. adományának köszönhetően. Morris Andrea aktív munkájának eredményeként a következő kurzusok indulnak július végén:

1. Angol tanfolyam a középiskolások számára, heti 4 órában, elősegítve, hogy jobban meg tudjanak tanulni angolul és kommunikálni tudjanak támogatóikkal. A programban 6 középiskolás támogatottunk vesz részt, és a Chérifoulában kerül rá sor.

2. felzárkóztató a kicsit gyengébben muzsikáló, ne adj' Isten egy-egy tantárgyból megbukó diák számára a sikeres pótvizsga letételéhez, illetve a tananyag jobb elsajátításához. Ebben 20 alsós és 16 felsős vesz részt.

 

Sikeres DEF vizsga

Nagy sikerről számolhatunk be! Úgy tűnik, idén először, mind a nyolc, 9. osztályos támogatottunk sikeresen letette az ún. DEF vizsgát, amely "kis érettségiként" szolgál. Mindegyik diák 3 középiskolát jelölt meg, amelyben szeretne tovább tanulni. Azt, hogy ténylegesen hova kerülnek a minisztériumban határozzák meg. Szeptemberben tudjuk meg, hogy kit hova vettek fel! Gratulálunk és nagyon büszkék vagyunk rájuk!

 

Újra indult "EGY TÉGLA IS SZÁMÍT!" Programunk

Annak érdekében, hogy a tavasszal már szerkezetkész 2 új tanterem mielőbb befejezésre kerüljön, újra indítjuk " Egy tégla is számít!" Programunkat. Az iskolától kapott információ szerint ehhez 6 ablak, 2 ajtó, a termek vakolása, a villanyszerelés befejezése lenne szükséges, illetve tervezik az iskola kifestését is. Az ivóvíz projekt is a finishez ért, hamarosan lesz folyóvíz az iskolában!

A 6 ablak legyártásának és beszerelésének finanszírozása egy nagylelkű adományozónak, Evgeniy K.-nek köszönhetően már megoldódott, a szükséges pénzösszeget már kiküldtük.

A többi cél elérése érdekében téglajegyeket lehet vásárolni minimum 500 Ft/tégla értékben, akár készpénz befizetéssel vagy banki utalással.

Kérjük, hogy amennyiben támogatni tudja az iskola mielőbbi befejezését, adományát juttassa el számunkra az alapítvány 10400872-50526751-68831003 számú bankszámlájára történő utalással, a közlemény rovatba a "téglajegy" szó feltüntetésével. A megépült tantermek egyike lesz a könyvtárterem, ahova a könyvek és a számítógépes rendszer is majd elhelyezésre kerül.

 

Korábbi híreink itt találhatóak