Hírek, aktualitások

Bekapcsolódhatsz új programunkba!

Ahogy korábban beszámoltunk róla, novemberi dakari utunkon eljutottunk egy olyan iskolába, ahol rögtön tudtuk, feladatunk van. Új gyerektámogatási programunk "A remény iskolája" nevet kapta.

A program leírása ITT olvasható, a gyerekekkel ITT lehet "találkozni".

 

Megújultak a vizesblokkok!

A Xeless cég nagylelkű adományának köszönhetően tanévkezdésre megújult az iskola vizesblokkja, így létrejöhetett a Xeless által finanszírozott "Kézmosás Projekt." Nemcsak egyel több WC, de kézmosási lehetőség is kialakításra került. Az ivóvíz bevezetésére napokon belül sor kerülhet. Alapítványunktól Morris Andrea, a projekt vezetője, novemberben Bamakóba utazik, hogy részt vegyen a vizes blokk felavatására szervezett ünnepségen és átadja egy budapesti középiskola által készített, a helyes kézmosásra oktató dekorációkat is a diákoknak. Morris Andrea bamakói útjának eseményeit a Facebook oldalunkon követhetik, amennyiben figyelemmel kísérik a Xeless-Hand Wash Projekt Bamako eseményünket.

Fesztiválok

A nyár vége, szeptember eleje ugyancsak "sűrűre" sikerült alapítványunk életében. Két nagyszabású szabadtéri eseményre kaptunk meghívást. Augusztus 24-án az AFRO-GARDEN esten vettünk részt, Szentendrén, a "Szentendre Éjjel Nappal" fesztivál keretében. A fergeteges hangulatú party sikeréhez "afrikai" büfénkkel, a földrészről szóló előadással járultunk hozzá. Az est sikerét -még az ötször lezúduló felhőszakadás sem tette tönkre -- csak a mi papír marketing anyagaink semmisültek meg, melyeket azóta szerencsére sikerült pótolni.

Szeptember 2-án a Pöttömkert gyerekrendezvényen vettünk részt a Budapest Parkban. A raffiából és gyöngyből történő karkötő fűzés, az Abdul Camara szenegáli tánc és dobmester által tartott dobtanítás, Awa Coulibaly szenegáli hajfonási művészete és az "Ez Nekem Jó! allergénmentes cukrászat afrikai büféje nemcsak a gyerekek, de a felnőttek fantáziáját is megmozgatta.

Külön öröm volt számunkra mindkét eseményen, hogy több támogató szülő is segítette munkánkat a helyszínen, így nemcsak megismerkedni és beszélgetni tudtunk, hanem betekintést kaptak abba, hogy mit csinálunk, és osztozni tudtak munkánk sikerében és örömében. Köszönjük önzetlen munkájukat!

Bamako, Mali

Az "Egy tégla is számít" Programunk újraindításának és a fesztiválokon gyűjtött adományoknak is köszönhetően Bamakóban rohamtempóban halad az iskola 2 tantermének befejezése. Elkészültek az ablakok és ajtók, tető került a termekre, melyek falát az iskolakezdésig bevakolják. Ugyancsak beszerzésre kerül 4 plafon ventilátor annak érdekében, hogy az 51°C hőségben a diákok ne aludjanak el az órákon.

A Xeless cég nagylelkű adományának köszönhetően tanévkezdésre megújul az iskola vizesblokkja! Alapítványunk korábban már kezdeményezte az ivóvíz bevezetését (ez még folyamatban van), így ennek köszönhetően létrejöhetett a Xeless által finanszírozott "Kézmosás Projekt." Ennek keretében nemcsak egyel több WC, de kézmosási lehetőség is kialakításra kerül az iskolában.

Július elején megkezdődött és szeptember közepén befejeződött az Első Nyári Iskola. A középiskolások angol tanfolyamon vettek részt, e tekintetben tárgyalásokba kezdtünk az esetleges folytatásra vonatkozóan. A felzárkóztatók is befejeződtek. A programok eredményének kiértékelése még folyamatban van, az eredményről tájékoztatjuk Önöket.

Szenegál - Művészet az Életért Program

A Művészet az Életért programunkban nagy sikert könyvelhetünk el, mind a 17, programban résztevő gyermek támogatóra talált, így októbertől a jobb színvonalú iskolában kezdhetik meg tanulmányaikat. Szeptember 24-i héten utaljuk ki a tandíjakat a kiválasztott iskolák számára, melyekről tájékoztatjuk majd a támogatókat.

A kiválasztott iskolákkal reményeink szerint hamarosan az alapítvány munkatársai személyesen is felveszik a kapcsolatot a helyszínen, és egyeztetjük egy esetleges jövőbeni együttműködés lehetőségét.

Az UTAZZ Afrikába Utazási Iroda csoportja vitte ki tavasszal a támogatók által kiküldött adományokat a gyerekeknek. Akinek még nem volt támogatója, vagy a támogató nem küldött személyre szólóan csomagot, annak mi állítottunk össze egy kis tisztálkodási szereket, pólókat, egyéb apróságokat tartalmazó adományt. Az ajándékok átadásáról az utazási iroda videót készített, melyet Önök is megtekinthetnek:

Programajánló

Alapítványunk részt vesz augusztus 24-én 16:00-24:00 h-ig a Sszentendrei nyárbúcsúztató fesztiválon! Szeretettel várunk mindenkit a Barcsay Udvarban (Szentendre, Dumsta Jenő út 10), az Afro Gradenben. Afrikai zenék, táncok, afrikai alapanyagokból készült desszertek, afrikai tárgyú előadások, beszélgetések, fergeteges hangulat!

Várunk minden érdeklődőt!

 

Mali, Bamakó

Júniusban vége lett iskolaévnek és várjuk az év végi bizonyítványokat. Szeretnénk sok-sok jutalmat kiosztani ismét azoknak a támogatottjainknak, akik az osztály első hat legjobb tanulója közé küzdik fel magukat!

 

Kezdődik az első nyári iskola!

 

Annak érdekében, hogy a diákok nyáron se lustuljanak el, 2 nyári programot indítunk egy nagylelkű adományozó, Evgeniy K. adományának köszönhetően. Morris Andrea aktív munkájának eredményeként a következő kurzusok indulnak július végén:

1. Angol tanfolyam a középiskolások számára, heti 4 órában, elősegítve, hogy jobban meg tudjanak tanulni angolul és kommunikálni tudjanak támogatóikkal. A programban 6 középiskolás támogatottunk vesz részt, és a Chérifoulában kerül rá sor.

2. felzárkóztató a kicsit gyengébben muzsikáló, ne adj' Isten egy-egy tantárgyból megbukó diák számára a sikeres pótvizsga letételéhez, illetve a tananyag jobb elsajátításához. Ebben 20 alsós és 16 felsős vesz részt.

 

Sikeres DEF vizsga

Nagy sikerről számolhatunk be! Úgy tűnik, idén először, mind a nyolc, 9. osztályos támogatottunk sikeresen letette az ún. DEF vizsgát, amely "kis érettségiként" szolgál. Mindegyik diák 3 középiskolát jelölt meg, amelyben szeretne tovább tanulni. Azt, hogy ténylegesen hova kerülnek a minisztériumban határozzák meg. Szeptemberben tudjuk meg, hogy kit hova vettek fel! Gratulálunk és nagyon büszkék vagyunk rájuk!

 

Újra indult "EGY TÉGLA IS SZÁMÍT!" Programunk

Annak érdekében, hogy a tavasszal már szerkezetkész 2 új tanterem mielőbb befejezésre kerüljön, újra indítjuk " Egy tégla is számít!" Programunkat. Az iskolától kapott információ szerint ehhez 6 ablak, 2 ajtó, a termek vakolása, a villanyszerelés befejezése lenne szükséges, illetve tervezik az iskola kifestését is. Az ivóvíz projekt is a finishez ért, hamarosan lesz folyóvíz az iskolában!

A 6 ablak legyártásának és beszerelésének finanszírozása egy nagylelkű adományozónak, Evgeniy K.-nek köszönhetően már megoldódott, a szükséges pénzösszeget már kiküldtük.

A többi cél elérése érdekében téglajegyeket lehet vásárolni minimum 500 Ft/tégla értékben, akár készpénz befizetéssel vagy banki utalással.

Kérjük, hogy amennyiben támogatni tudja az iskola mielőbbi befejezését, adományát juttassa el számunkra az alapítvány 10400872-50526751-68831003 számú bankszámlájára történő utalással, a közlemény rovatba a "téglajegy" szó feltüntetésével. A megépült tantermek egyike lesz a könyvtárterem, ahova a könyvek és a számítógépes rendszer is majd elhelyezésre kerül.

 

Korábbi híreink itt találhatóak