Korábbi híreink

magyar

Afrogarden 2. - 2019. augusztus 31.

Gyertek, szombaton mi is ott leszünk! Helyszín: Teddy Beer Szentendre, Péter Pál u. 2/B

 

Adományaitokkal a bamakói nyomornegyedbeli Ecole Chérifoula kis diákjainak első iskolai kirándulását támogathatjátok a bamakói állatkertbe. A nyugat- afrikai gyerekek is már szinte csak itt ismerhetik meg az afrikai állatokat.

 

Váci Világi Vigalom - 2019. július 19. - 21.

Szeretettel várunk mindenkit Vác főterén a Váci Világi Vigalom rendezvény hétvégéjén standunknál egy beszélgetésre. A műanyagmentes július jegyében adományért be lehet szerezni gyönyörű afrikai mintás újraszalvétákat, bevásárló táskákat és szűtyőket. De természetesen most is készülünk szenegáli ékszerekkel, könyvekkel, italokkal és allergén mentes desszertekkel.

Bővebb információ a rendezvényről itt.

1 %

Hamarosan elérkezik az SZJA bevallási határidő. Kérjük, hogy adója 1%-val támogassa alapítványunk munkáját.Adószámun:18759338-1-42 (alapítványunknak nincs technikai száma, az csak bizonyos szervezeteknek, pl. egyházak van). Köszönjük segítségüket!

Úti beszámoló

Jim de Jager, Csonka Ágnes önkéntes és Gyurácz Andrea 2019. március 10-18. között Bamakóban tartózkodtak, hogy előkészítsék az IT terem és a könyvtár átadását az iskolának. A teherautók késedelme miatt erre csak az utolsó napokban került sor, de addig sem unatkoztak: átbeszélték a tanárokkal, hogy mire lenne szükség, milyen irányba dolgozzanak együtt a jövőben, meglátogatták a programba bekerülő új gyerekek családjait, átadták a személyes ajándékokat, elbeszélgettek a gyerekekkel, tanárokkal, szülőkkel. Októbertől a támogatott gyerekek száma eléri a 100 főt! A bamakói útról a részletes írásbeli beszámolókat (blogokat) ittittittittitt,  itt, itt, és itt olvashatják.

Szeretettel várjuk Önöket és minden érdeklődőt 2019. május 23. napján, 18:00 órakor a Pannonkincstár épületében (Budapest, V. kerület, Váci utca 47., 2. emelet)megtartandó Úti beszámoló esten.
Az esemény nyílt, minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Kérjük, hogy részvételi szándékukat az agyuracz@afrikamaskent.hu e-mailen jelezzék.

 

 

 

 

2019. február 21-24. között minden eddiginél nagyobb alapterülettel, minden eddiginél színesebb és interaktívabb tartalommal folytatódik az immár 8. HTCC Afrika Expo és Vásár! Alapítványunk saját standdal vesz részt, melynek idei témái: "Irány Bamakó!" és "Afrikai piacok." Várjuk Önöket szeretettel, látogassanak meg bennünket. Az EXPO programja, mely során alapítványunk 4 előadást tart különböző afrikai témákban "Gyereksorsok Afrikában", "Afrika, ahogy én szeretem," "Bemutatkozik az Afrika Másként Alapítvány" és "Piacozás Afrikában" címmel.

 

Szervezeti változás

A Bamakói Gyerektámogatási program ötletadója és kezdeményezője, Morris Andrea 2019. február 1-től új, szabadabb keretek között folytatja, saját szervezésében az Afrikával kapcsolatos tevékenységét. Andrea hivatalosan is lemondott az alapítványi kuratóriumi tagságáról. Nem szakad el azonban Afrikától és a bamakói iskolától: a jövőben gyorsan végrehajtható, speciális projektekkel, oktatással, a mali zenével valamint az afrikai nők sorsának jobbításával kíván foglalkozni. Az Afrika Másként Alapítvány nevében köszönjük eddig munkáját és sok sikert kívánunk jövőbeli tevékenységéhez.

Az alapítvány kuratóriumának a kuratóriumi tagok által választott elnöke 2018. júniusa óta de Jager Katalin, Gyurácz Andrea pedig a kuratórium tagja lett.

Az alapítvány céljai, működési alapelvei, tevékenységének fókusza, programjai Morris Andrea kiválásával nem változnak. Töretlen lelkesedéssel folytatjuk tovább tevékenységünket, gyerek- és iskolatámogatási programjainkat.

 

Támogatói est

Szeretettel várunk 2019. január 24-én 17:30 órakor a Pannonkincstár Épületében (Budapest, V. kerület, Váci utca 47., 214. sz. terem) alatt megtartandó támogatói esten.

Morris Andrea a bamakói útjáról, melynek során a Xeless Kézmosás Program került felavatásra, de Jager Katalin és Gyurácz Andrea pedig a dakari útjáról, az eredményekről, az ott tapasztaltakról számol be egy vetített képes előadás keretében, valamint ismertetjük idei terveinket.

Az esemény nyílt, minden érdeklődőt szeretettel várunk. Kérjük, hogy részvételi szándékodat az agyuracz@afrikamaskent.hu e-mailen jelezd.

 

Bekapcsolódhatsz új programunkba!

Ahogy korábban beszámoltunk róla, novemberi dakari utunkon eljutottunk egy olyan iskolába, ahol rögtön tudtuk, feladatunk van. Új gyerektámogatási programunk "A remény iskolája" nevet kapta.

A program leírása ITT olvasható, a gyerekekkel ITT lehet "találkozni".

 

Megújultak a vizesblokkok!

A Xeless cég nagylelkű adományának köszönhetően tanévkezdésre megújult az iskola vizesblokkja, így létrejöhetett a Xeless által finanszírozott "Kézmosás Projekt." Nemcsak egyel több WC, de kézmosási lehetőség is kialakításra került. Az ivóvíz bevezetésére napokon belül sor kerülhet. Alapítványunktól Morris Andrea, a projekt vezetője, novemberben Bamakóba utazik, hogy részt vegyen a vizes blokk felavatására szervezett ünnepségen és átadja egy budapesti középiskola által készített, a helyes kézmosásra oktató dekorációkat is a diákoknak. Morris Andrea bamakói útjának eseményeit a Facebook oldalunkon követhetik, amennyiben figyelemmel kísérik a Xeless-Hand Wash Projekt Bamako eseményünket.

Fesztiválok

A nyár vége, szeptember eleje ugyancsak "sűrűre" sikerült alapítványunk életében. Két nagyszabású szabadtéri eseményre kaptunk meghívást. Augusztus 24-án az AFRO-GARDEN esten vettünk részt, Szentendrén, a "Szentendre Éjjel Nappal" fesztivál keretében. A fergeteges hangulatú party sikeréhez "afrikai" büfénkkel, a földrészről szóló előadással járultunk hozzá. Az est sikerét -még az ötször lezúduló felhőszakadás sem tette tönkre -- csak a mi papír marketing anyagaink semmisültek meg, melyeket azóta szerencsére sikerült pótolni.

Szeptember 2-án a Pöttömkert gyerekrendezvényen vettünk részt a Budapest Parkban. A raffiából és gyöngyből történő karkötő fűzés, az Abdul Camara szenegáli tánc és dobmester által tartott dobtanítás, Awa Coulibaly szenegáli hajfonási művészete és az "Ez Nekem Jó! allergénmentes cukrászat afrikai büféje nemcsak a gyerekek, de a felnőttek fantáziáját is megmozgatta.

Külön öröm volt számunkra mindkét eseményen, hogy több támogató szülő is segítette munkánkat a helyszínen, így nemcsak megismerkedni és beszélgetni tudtunk, hanem betekintést kaptak abba, hogy mit csinálunk, és osztozni tudtak munkánk sikerében és örömében. Köszönjük önzetlen munkájukat!

Bamako, Mali

Az "Egy tégla is számít" Programunk újraindításának és a fesztiválokon gyűjtött adományoknak is köszönhetően Bamakóban rohamtempóban halad az iskola 2 tantermének befejezése. Elkészültek az ablakok és ajtók, tető került a termekre, melyek falát az iskolakezdésig bevakolják. Ugyancsak beszerzésre kerül 4 plafon ventilátor annak érdekében, hogy az 51°C hőségben a diákok ne aludjanak el az órákon.

A Xeless cég nagylelkű adományának köszönhetően tanévkezdésre megújul az iskola vizesblokkja! Alapítványunk korábban már kezdeményezte az ivóvíz bevezetését (ez még folyamatban van), így ennek köszönhetően létrejöhetett a Xeless által finanszírozott "Kézmosás Projekt." Ennek keretében nemcsak egyel több WC, de kézmosási lehetőség is kialakításra kerül az iskolában.

Július elején megkezdődött és szeptember közepén befejeződött az Első Nyári Iskola. A középiskolások angol tanfolyamon vettek részt, e tekintetben tárgyalásokba kezdtünk az esetleges folytatásra vonatkozóan. A felzárkóztatók is befejeződtek. A programok eredményének kiértékelése még folyamatban van, az eredményről tájékoztatjuk Önöket.

Szenegál - Művészet az Életért Program

A Művészet az Életért programunkban nagy sikert könyvelhetünk el, mind a 17, programban résztevő gyermek támogatóra talált, így októbertől a jobb színvonalú iskolában kezdhetik meg tanulmányaikat. Szeptember 24-i héten utaljuk ki a tandíjakat a kiválasztott iskolák számára, melyekről tájékoztatjuk majd a támogatókat.

A kiválasztott iskolákkal reményeink szerint hamarosan az alapítvány munkatársai személyesen is felveszik a kapcsolatot a helyszínen, és egyeztetjük egy esetleges jövőbeni együttműködés lehetőségét.

Az UTAZZ Afrikába Utazási Iroda csoportja vitte ki tavasszal a támogatók által kiküldött adományokat a gyerekeknek. Akinek még nem volt támogatója, vagy a támogató nem küldött személyre szólóan csomagot, annak mi állítottunk össze egy kis tisztálkodási szereket, pólókat, egyéb apróságokat tartalmazó adományt. Az ajándékok átadásáról az utazási iroda videót készített, melyet Önök is megtekinthetnek:

Programajánló

Alapítványunk részt vesz augusztus 24-én 16:00-24:00 h-ig a Sszentendrei nyárbúcsúztató fesztiválon! Szeretettel várunk mindenkit a Barcsay Udvarban (Szentendre, Dumsta Jenő út 10), az Afro Gradenben. Afrikai zenék, táncok, afrikai alapanyagokból készült desszertek, afrikai tárgyú előadások, beszélgetések, fergeteges hangulat!

Várunk minden érdeklődőt!

 

Mali, Bamakó

Júniusban vége lett iskolaévnek és várjuk az év végi bizonyítványokat. Szeretnénk sok-sok jutalmat kiosztani ismét azoknak a támogatottjainknak, akik az osztály első hat legjobb tanulója közé küzdik fel magukat!

 

Kezdődik az első nyári iskola!

 

Annak érdekében, hogy a diákok nyáron se lustuljanak el, 2 nyári programot indítunk egy nagylelkű adományozó, Evgeniy K. adományának köszönhetően. Morris Andrea aktív munkájának eredményeként a következő kurzusok indulnak július végén:

1. Angol tanfolyam a középiskolások számára, heti 4 órában, elősegítve, hogy jobban meg tudjanak tanulni angolul és kommunikálni tudjanak támogatóikkal. A programban 6 középiskolás támogatottunk vesz részt, és a Chérifoulában kerül rá sor.

2. felzárkóztató a kicsit gyengébben muzsikáló, ne adj' Isten egy-egy tantárgyból megbukó diák számára a sikeres pótvizsga letételéhez, illetve a tananyag jobb elsajátításához. Ebben 20 alsós és 16 felsős vesz részt.

 

Sikeres DEF vizsga

Nagy sikerről számolhatunk be! Úgy tűnik, idén először, mind a nyolc, 9. osztályos támogatottunk sikeresen letette az ún. DEF vizsgát, amely "kis érettségiként" szolgál. Mindegyik diák 3 középiskolát jelölt meg, amelyben szeretne tovább tanulni. Azt, hogy ténylegesen hova kerülnek a minisztériumban határozzák meg. Szeptemberben tudjuk meg, hogy kit hova vettek fel! Gratulálunk és nagyon büszkék vagyunk rájuk!

 

Újra indult "EGY TÉGLA IS SZÁMÍT!" Programunk

Annak érdekében, hogy a tavasszal már szerkezetkész 2 új tanterem mielőbb befejezésre kerüljön, újra indítjuk " Egy tégla is számít!" Programunkat. Az iskolától kapott információ szerint ehhez 6 ablak, 2 ajtó, a termek vakolása, a villanyszerelés befejezése lenne szükséges, illetve tervezik az iskola kifestését is. Az ivóvíz projekt is a finishez ért, hamarosan lesz folyóvíz az iskolában!

A 6 ablak legyártásának és beszerelésének finanszírozása egy nagylelkű adományozónak, Evgeniy K.-nek köszönhetően már megoldódott, a szükséges pénzösszeget már kiküldtük.

A többi cél elérése érdekében téglajegyeket lehet vásárolni minimum 500 Ft/tégla értékben, akár készpénz befizetéssel vagy banki utalással.

Kérjük, hogy amennyiben támogatni tudja az iskola mielőbbi befejezését, adományát juttassa el számunkra az alapítvány 10400872-50526751-68831003 számú bankszámlájára történő utalással, a közlemény rovatba a "téglajegy" szó feltüntetésével. A megépült tantermek egyike lesz a könyvtárterem, ahova a könyvek és a számítógépes rendszer is majd elhelyezésre kerül.

Szenegál - Művészet az Életért Program

Művészet az Életért programunkban még mindig iskolát keresünk a gyerekek számára. Mivel Dakarban és a hozzá közeli, de tőle 70 km-re fekvő Mbourban különböző kerületekben élnek, így több iskola közül választjuk ki azt, ahova a következő tanévre beíratjuk őket.

A kéthetes művésztábor szervezése is folyamatban van, itt napi 3 óra tánc és 3 óra hangszer oktatás történik majd a tervek szerint.  Keressük az anyagi forrásokat, hogy ne csak képzést, de valami élményt is tudjunk a gyerekek számára biztosítani és ha csak napokra vagy órákra, de ki tudjuk emelni őket mindennapi környezetükből. Célunk, hogy a gyerekek a szakma elsajátításán túl kis produkciókat is betanuljanak, amellyel Dakarban és más iskolákban fel tudnának lépni, így készülve fel további életpályájukra és adott esetben szert téve egy kis plusz bevételre. Amennyiben szeretne adománnyal a program megvalósításához hozzájárulni, kérjük lépjen velünk kapcsolatba az agyuracz@afrikamaskent.hu e-mailen.

 

Programajánló

A Magyar Földrajzi Múzeum idei témája a SOKSZÍNŰ AFRIKA lesz a Múzeumok Éjszakája 2018 keretében, melyre alapítványun is meghívást kapott. Az érdekes afrikai tárgyú előadásokkal, kiállításokkal, gyerekprogramokkal, szenegáli zene és táncshow-val tarkított program során találkozhatnak velünk a standunkon! Kérjük jöjjenek el, látogassanak meg minket!

Helyszín: Magyar Földrajzi Múzeum, 2030 Érd, Budai út 4.

Dátum: 2018. június 23. 18.00 - 24.00

 

 

Afrikában az élet - Mali, Bamako, Sanfil

 

Alapítványunk a pécsi egyetemen tartott gondolatébresztő előadást a hallgatóknak Nyugat-Afrika nehézségeiről, elsősorban Mali bemutatásán keresztül. Az előadás keretében bemutattuk alapítványunk bamakói és szenegáli programjait. Az előadás utáni beszélgetés során is arról beszélgettünk, mekkora szerepe van az oktatásnak a problémák megoldásában

Szeretünk mesélni Afrikáról, és szeretnénk Afrikát "másként" megismertetni ismeretterjesztő tevékenységünkkel. Szívesen tartunk előadásokat iskolásoknak - alsó tagozattól az egyetemig - művelődési házakban, klubokban, könyvtárakban. Kérjük osszátok meg ezt és ajánljatok, hívjatok!

 

 

Szeretnél csatlakozni hozzánk? Itt a lehetőség!

 

Keressük azokat a lelkes önkénteseket, akik a fenti feladatok elvégzése során az alapítvány számára önkéntes munkát tudnának végezni.

Az alapítvány munkatársai tevékenységüket társadalmi munkában, díjazás nélkül látják el. A bővülő projektek száma indokolja, hogy az alapítvány cél szerinti tevékenységének elősegítése és megvalósítása érdekében önkéntesek segítéségét vegye igénybe.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Esélyteremtési Főosztály 10626 regisztrációs szám alapján bejegyezte az alapítványt a közérdekű önkéntes tevékenységet fogadó szervezetek nyilvántartásába.

 

Egy évesek lettünk!

2016. június 1-jén került aláírásra az alapítvány alapító okirata! Mindezt egy egész napos alapítványi találkozón ünnepeltük, sajnos szigorúan alkoholmentes sör társaságában, mivel az ülésre a de Jager házaspár Budapesten kívüli otthonában került sor. Furcsának tűnhet, de a nap első része bizony azzal telt, hogy egymással ismerkedtünk, hiszen az alapítvány megalapítása előtti rövid találkozók csak arra voltak jók, hogy rövid benyomások alapján eldöntsük, tudunk-e mi öten együtt dolgozni. A havi rendszeres megbeszélések pedig a rohanó hétköznapok jegyében telnek, így aztán azon túl, hogy ki mit csinál, illetve hogyan gondolkodik az alapítvánnyal kapcsolatos folyamatban lévő dolgokról, lényegében semmit nem tudtunk egymásról.

A beszélgetések, "személyes bemutatkozások" során kiderült, hogy nem véletlenül vagyunk együtt: mind gondolkodásban, mind élet- és munkatapasztalatban, életfelfogásban hasonló embereket hozott össze a sors. Talán ez is sikerünk egyik titka, ezért tudunk ilyen jól együtt működni: amiben az egyikünk gyenge, abban a másikunk jó; ha az egyikünk lelkesen, gondolkodás nélkül rohanna előre, a másik józan, előre tervező, nyugodt felfogása segít megelőzni az esetleges katasztrófát; hogy mindannyian rendelkezünk nemcsak hazai, hanem nemzetközi üzleti tapasztalattal, gyakorlattal is, így aztán "profi" módon kezeljük az alapítvánnyal kapcsolatos napi teendőket.

Az "alapítványosdit" most tanuljuk: a honlap szerkesztés rejtelmeit, a jól megírt anyagok és szép fényképek titkait, erejét, mondandóját; a jogszabályok útvesztőiben kóvályogva szívjuk magunkba a közhasznúsági fokozat elnyeréséhez szükséges tudnivalókat és teendőket, az önkéntesek, az alapítvány működéséhez szükséges szponzorok felkutatásához, toborzásához szükséges tudnivalókat, a támogatókkal való hatékony kapcsolattartás pszichológiáját. És napról napra alakítjuk azt, hogy miben szeretnénk "másként" lenni.

Az elmúlt évet igazi sikerként éljük meg: köszönjük az AHU-nak a bamakói iskola és gyerektámogatási program zökkenőmentes átadását, az átvett és új támogatók bizalmát! 12 hónap alatt továbbfejlesztettük a bamakói iskola és gyerektámogatási programot, elindítottuk a szenegáli művészgyerek támogatási programot. Kidolgoztuk az "Együtt a diplomáig" programot, a könyvtárfejlesztési programot. Visszamentünk Bamakóba és megnéztük, mit értünk el: az iskola októberre felépül, már van áramellátás, vannak számítógépek, igaz, csak limitált használattal. Több közösségi előadást tartottunk, részt vettünk a FeHoVa-n, az AFRIKA EXPO-n, és meghívottként a 2017-es, a Közszolgálati Egyetemen szervezett Afrika Konferencián. És szervezzük a Budapest-Bamako Rally keretében a jövő évi adományok eljuttatását.

A bamakói program alapítványunk zászlóshajója lesz, amely mentén igyekszünk a nyugat-afrikai régióban hasonló projekteket felkutatni és folytatni. Mert a hétvégén ez is eldőlt: maradunk a régió 3 országában: Maliban, Szenegálban és az új terv mentén Ghána irányába is nyitunk. Fő profilunk továbbra is a tehetséges gyerekek oktatásának finanszírozása marad a kezdetektől a diplomáig, és megfelelő feltételek, átláthatóság és ellenőrizhetőség esetén intézményfejlesztést is vállalunk: tantermet, kerítést, villanyvezetéket, vízvezetéket építünk, internet hozzáférést biztosítunk, önkéntes vendégoktatókat szervezünk egy-egy tantárgy oktatására, hogy az iskolában legyen meg a hatékony, jobb színvonalú tanuláshoz / oktatáshoz szükséges infrastruktúra.

Tevékenységünk másik fő irányát pedig az ismeretterjesztésre fókuszáljuk: arra, hogy erről a számunkra fantasztikus világról a lehető legtöbb ismeretet adjuk át iskolák és egyéb közösségek számára előadások, kiállítások keretében!

Egy évesek lettünk!

 

Afrikanisztika itt és most

"Generációk és irányok – A magyar afrikanisztika a 21. század elején címmel rendeztek konferenciát" 2017-. június 1-jén a Közszolgálati Egyetemen, melyen a hazai afrikanisztika legismertebb képviselői adtak elő. A rendezvény célja az volt, hogy fórumot biztosítson a magyar afrikanisztika közösség tagjainak, hogy megvitassák a tudományáig hazai állását, az eddig elért eredményeket, a nemzetközi trendeket és a jövőbeni kutatási területeket, irányokat, módszereket. A konferencia zárópaneljének egyik témája az afrikanisztika civil szemszögből volt, három civil szervezet részvételével.  Büszkén vettük tudomásul, hogy a több mint 10 éves tevékenységgel rendelkező AHU (Magyar-Afrika Társaság) és a Taita Alapítvány mellet, a 2016 októberében indult Afrika Másként Alapítvány részéről a kuratórium elnöke, Morris Andrea kapott meghívót a kerekasztal beszélgetésre, mely során ismertette az alapítvány bamakói és szenegáli munkáját, a mindennapi nehézségeket (kommunikáció, szemléletváltozás, helyi hagyományok) és eredményeket. Kerekasztal beszélgetés végén Fodor Erika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium jelenlévő képviselője hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a tanintézményekben is ismertetni kellene a civil szervezetek tevékenységét annak érdekében, hogy a tanulók megismerjék e hatalmas múltú és kultúrájú kontinens értékeit és lehetőséget kapjanak az önkéntes munkába történő bekapcsolódásra. Ennek keretében jelezte, hogy keresi a lehetőséget arra, hogy alapítványunk a Sziget Fesztivál során a Külügyminisztérium sátrában előadást tarthasson a bamakói iskolahelyzetről, és a gyermekek életéről és jogairól.

 

Borzasztó, szívszorító hírt kaptunk ma az iskolából

Egyik támogatottunk, a 2009-es születésű Dramane Dembele belefulladt a Niger folyóba, amikor 8 társával egy kis pirogban át akartak kelni a folyón, hogy megnézzenek egy esküvőt. A csónak felborult, és bár Dramane tudott úszni, de ez nem volt elegendő ahhoz, hogy a partra vergődjön.

A gyönyörű szép kisfiú volt családja reménysége, az első gyermek, akit az írástudatlan szülők iskolába tudtak járatni. Szülei, három testvére, az egész iskola, támogatója és az alapítvány munkatársai gyászolják.

Támogatója vállalta, hogy októbertől a család egy másik gyermekének tanulását segíti elő.

 

 

 

 

Bemutatjuk új programunkat

A bamakói utunkon találkozhattunk a korábbi években végzett gyerekeinkkel, akik immáron középiskolai tanulmányaikat végzik első vagy második osztályban. Az ő támogatásukra, és a most végzős, kilencedikes, tehetséges és tervekkel teli gyerekek számára hoztuk létre ezt az új programot.

Részletekért kattintson ide.

 

 

Beszámoló az "Úti beszámoló Bamakóból" estről

2017. április 19-én, sok résztvevő előtt az alapítvány munkatársai, Morris Andrea és Gyurácz Andrea beszámoltak a 2017. március 10-21. közötti bamakói útjuk eredményeiről.

A vetítettképes előadás keretében az érdeklődők, köztük a szép számban megjelent támogatószülők, megismerkedhettek a 2014-2017 év közötti időszak eredményeivel, bemutatásra került a Sanfil nyomornegyed élete, mely során jól követhetőek voltak az elmúlt 3 év mind pozitív, mind negatív változásai is.

Tekintettel arra, hogy az összegyűlt téglajegyeknek, a befizetett tandíjaknak, és az iskola alapítója finanszírozásának köszönhetően 2017. októberére felépül az utolsó két osztályterem is, az alapítvány a téglajegyek és az iskolaépítés programját ezzel lezártnak tekinti, e célra az adománygyűjtést befejezte.

Az iskolalátogatás, tanárokkal történő egyeztetések, valamint családlátogatások során azt tapasztaltuk, hogy bár a jelenlegi számítógép-terem (egy 2x3 méteres szoba) tele van számítógépekkel és monitorokkal, a tavalyi árvíznek köszönhetően mindössze 3 gép működik. Az iskola mobil internetet vásárol, és a 7-9. osztályokból a tíz legjobb  tanuló hetente egyszer informatikai órán vehet részt.

Ugyancsak tapasztaltuk, hogy a diákoknak nincsenek tankönyveik, mivel a szülők nem tudják megvásárolni. Olyannyira nincs, hogy sokszor csak a tanár rendelkezik tankönyvvel, így a diákok mindent a tábláról másolnak.

Az iskola alapítójától ígéretet kaptunk arra, hogy a 2017 októberére felépülő plusz 2 tanterem egyike könyvár és számítógép, illetve tanuló teremként fog funkcionálni.

 

Az új Könyvtár Programot a beszámoló során hirdettük meg.

A Könyvtár Program célja, hogy a bamakói Ecolé Chérifoula iskola diákjai számára biztosítsa a minőségibb oktatás lehetőségét.

A Program keretében minimum 1.000 Ft névértéken Könyvtárjegyeket” árulunk, melyek vételárából az alábbi célokat kívánjuk elérni:

 • megfelelő bútorok (könyvespolcok, padok, székek stb.) biztosítása;
 • működőképes számítógép-park kialakítása, állandó internet kapcsolatos kiépítésének lehetősége;
 • tankönyvek biztosítása
  • a támogatószülők felkérése, hogy a támogatott gyermeknek minden év elején vegyék meg a tankönyveket, melyeket az iskola megjelöl; ezek a könyvek az év végén az iskola tulajdonába kerülnek, a könyvtárba, ahonnan bármelyik gyerek az órák után „kikölcsönözheti” helyben tanulásra
  • plusz tankönyvek vásárlása, melyek nem kerülnek megjelölésre a tanárok által elsődlegesen fontosnak;
 • francia és angol nyelvű gyerek és ifjúsági könyvek beszerzése az egyéb, tananyagon kívüli olvasási és ismeretszerzési lehetőség biztosítására.

Francia és angol nyelvű diafilmek és vetítő beszerzése

 • Térképek, fényképek, oktatási segédanyagok beszerzése

 

Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy a jelenlévő támogatószülők egyhangúan az mellet álltak ki, hogy támogatottjuk számára a jövő év elejétől meg szeretnék vásárolni a szükséges tankönyveket. Az alapítvány munkatársai a kint tartózkodás ideje alatt egy tankönyvboltban felmérték ennek maximális költségét, amely osztálytól függően - a teljes könyvcsomagot alapul véve - 4.500 Ft-9.500 Ft közötti összeg. Mivel a listánkat az iskola igazgatónője megtartotta, így újra be kell kérnünk a tankönyvlistát és a könyvek egyenkénti árát. Jelenleg egyeztetés folyik az iskolával, hogy mely tankönyveket tartanak elengedhetetlenül szükségesnek, melyeket ítélnek "jó, ha van" kategóriának és melyek azok, amelyek hiánya nem eredményezi az oktatás színvonalának és a gyermekek esetleges továbbtanulási esélyeinek romlását. Amint az információt megszerezzük, tájékoztatjuk a támogatókat a lehetőségekről.

De Jager Katalin munkatársunk beszámolt az alapítvány új, a már végzett chérifulás diákokkal kapcsolatos programjáról is. Azon támogatók részéről, akik támogatottjai már elvégezték a 9. osztályt és sikeresen felvételiztek középiskolába, merült fel az igény, hogy volna-e lehetőség a gyermekek további támogatására. Így aztán a látogatás során ennek részletei kidolgozásra kerültek, így született meg a honlapon és az alapítvány Facebook oldalán már ismertetett Együtt a Diplomáig Program.

A program célja, hogy az École Chérifoula iskola már végzett, illetve utolsó éves, 9. osztályos tanulóit is tovább támogassuk középiskolás, és majd esetleges egyetemi tanulmányaik végzése során. A középiskola Maliban 3 éves. A havi 3.000 Ft támogatási összeg, mely ösztöndíjként kerül kifizetésre, a diákok számára nagy értéket képvisel, mert ezt a tanuláshoz szükséges
tanszerekre, egyenruhára tudják költeni. Az összeg számukra történő átadását Mme Sissoko, az École Chérifoula igazgatónője vállalta. Az ösztöndíj feltétele az első évet követően, hogy minimum 12/20-as tanulmányi átlagot érjenek el a középiskolában és ne ismételjenek évet. A diákok eredményeiről, bizonyítványáról a támogató folyamatos tájékoztatást kap.

Az alapítvány munkatársai ugyancsak beszámoltak arról, hogy a 9,5 nap során közel 80 családot látogattak végig. A tanulással kapcsolatban több problémát is azonosítottak: a 2014-ben indult program keretében támogatottak egy részének a tanulmányi eredménye sajnos sokat romlott, volt, aki évet is ismételt. Ennek, mint kiderült több oka is volt:

 • A gyerek munkaerő – tanulás helyett (házi)munkát végeztek vagy a család megélhetéséért dolgoztak (vízhordás, takarítás, kisebb testvérek felügyelete, ellátása, mosás, mosogatás, főzés), piacon árulás, segédkezés az áru előkészítésében, áru piacra hordása
 • A szülők gyakran nem értik-érzik a tanulás fontosságát
 • Tankönyvek, alapvető tanszerek hiánya
 • Lustaság – tévézés, utcán csavargás

Minden esetben elbeszélgettünk mind a szülőkkel, mind a gyermekekkel. Tájékoztattuk őket, hogy amennyiben a gyerek iskolai átlaga nem éri el alsósoknál (1-6 osztály) a legalább 7/10 átlagot, felsősöknél (7-9 osztály) a legalább 12/20 átlagot, akkor kikerülhet a programból. Tudjuk, hogy ez a támogatóknak gondot okozhat, hiszen többnyire érzelmileg is kötődnek az általuk támogatott gyermekhez, de a program célja a tehetséges, de nyomorban élő gyermekek számára személyes támogatása azért, hogy tanuljanak és mindent megtegyenek a jó eredményért és nem pedig az, hogy bármi áron, bármilyen rossz eredménnyel iskolába járjanak.

Az alapítvány jelenleg összesen 80 általános iskolást támogat, akik közül 53 rendelkezett támogatóval. Nagy örömünkre a helyszínen további három gyermek talált támogatóra, így már "csak” 24 gyereknek keresünk támogatószülőt, illetve az Együtt a Diplomáig program keretében további négynek, akik közül 3 jelenleg kilencedikes és felvételük esetén biztosítjuk nekik a támogatást.

A támogatási összegek fizetése kapcsán jeleztük, hogy van olyan szülő, aki 12 havi, és van olyan 10 havi tandíjat fizet. A Könyvtár Program keretében javasoltuk, hogy a támogatók járuljanak hozzá, hogy a plusz 2 havi befizetés összegét a támogatott számára történő tankönyvek vásárlására fordíthassuk. Amennyiben ez nem fedezi a tankönyvek árát, jelezni fogjuk.

A jó hangulatú est kötetlen beszélgetéssel és a kis könyv alakú, fából készült könyvtárjegyek árusításával zárult.

A fából készült kis könyvtárjegyeket köszönjük a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum,  Kaesz Gyula Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjainak és tanárainak!

 

 

Szólunk itt is, hogy le ne maradj

Április 19-én szerdán 17:30-tól szeretettel várunk minden támogatót, leendő támogatót és érdeklődőt az Utibeszámoló Bamakóból estünkre az V. kerület Váci utca 47. sz alatt (Pannon Kincstár épülete).

Egy kis ízelítő, hogy ne habozz sokáig.

 

 

Ajándékok a szenegáli művészpalántáknak

Mivel sok iskolaszert nem tudtunk a súlykorlát miatt magunkkal vinni Bamakóba, így a megmaradt adományokból Szilasi Ildikó, az Utazz Afrikába utazási iroda tulajdonosa egyencsomagokat állított össze szenegáli művészpalántáink számára. Ildikó április 10-én indul Dakarba, és személyesen adja át a csomagokat a támogatottaknak.
 
A szenegáli művészpalánta programunkról, a "Művészet az Életért"programról bővebbet a program kivitelezésében részt vevő Utazz Afrikába Utazási Iroda közönségestjén, a Makadám Mérnök Klubban (1024 Budapest, Lövőház utca 37.) 2017. április 3-án 18:00 órától tudhatnak meg, valamint honlaponkon a Program menűpont alatt található bővebb információt. Várunk mindenkit szeretettel!

Újra itthon!

MIUTÁN
elvittünk 125 kg ajándékot a támogatott gyermekeknek és a Chérifoula
iskolának Bamakóba
ott töltöttünk 9,5 napot

végiglátogattuk 37 régi és 47 új, támogatásra javasolt gyermek családját

elszenvedtük a 46 °C maximum hőmérséklet
megittunk naponta fejenkénti 5 liter folyadékot
begyűjtöttünk közel 100 szúnyogcsípést
feldolgoztuk 84 gyerek adatlapját, bizonyítványát, fényképeit
megbeszéltük a jövőbeli iskolatámogatás irányát
bezsebeltünk mérhetetlen mennyiségű köszönetet és áldást
A MAI NAPON HAZAÉRKEZTÜNK!
Ha bővebben érdekel, hogy mit végeztünk, mit tapasztaltunk, olvasd el a bejegyzéseinket 

az érkezéstől

a búcsúzásig

itt a blogon!

 

Mi történik a Cherifoula iskolában? Olvasd el a blogon!

Kattints a Blogra, vagy ide és máris olvashatod képes beszámolónkat Bamakóból.

 

Az adományok útra készek

          

Lelkes támogatóinknak köszönhetően rengeteg tárgyi adomány gyűlt össze az alapítvány székhelyén. Nemcsak a támogató szülők, de az alapítvány munkája iránt érdeklődők is gyűjtést rendeztek számunkra, így többszáz toll, ceruza, filctoll, zsírkréta, kréta, valamint tolltartók, hátizsákok, füzetek gyűlt össze az iskola tanulói számára. Köszönjük Sosovicska Éva, Meleg Zsófia, Juhász Beatrix, az Árpád Gimnázium, a Szabó Magda Általános Iskola tanulói, Kalocsai Viktória, Balaskó Tímea, Nagy Gábor, dr. Pfeiffer Katalin számára (elnézést attól, akit esetleg kifelejtettünk) a gyűjtés megszervezését illetve az adományok gyűjtését. Óriási örömet okoznak ezzel az iskola tanulói számára. Ugyancsak köszönjük Őszi Andreának a három napos csomagolásban-szortírozásban  való segítségnyújtását. És külön köszönet illeti az Ethiopean Airlines-t, amely egy plusz 23 kg csomag ingyenes elvitelével nyújtott segítséget számunkra a névre szóló támogatói ajándékok és az adományok eljuttatásában! Így 125 kg adományt tudunk eljuttatni a bamakói iskolába!
 
Március 10-én indulunk, és terveink szerint naponta jelentkezünk a Blog rovatban illetve a Facebook oldalunkon.

 

 

 

Ismét találkozhattunk

Az alapítvány a 2017. március 02.-05. között megtartott Afrika Expo-n bemutatkozott a nagyközönségnek. Az Expon való részvételünknek hármas célja volt: hogy kilépjünk a „nagyvilágba” és ismertté tegyük nevünket az Afrika iránt érdeklődők körében, hogy téglajegyeket áruljunk a bamakói iskola építéséhez, valamint hogy a szenegáli „Művészet az Életért” program támogatottjait bemutassuk és támogatókat keressünk számukra. Az Expo mindhárom napja alatt vetített képes-videos előadások során ismertettük tevékenységünket és terveinket. A standunk – köszönet Morris Andreának és csapatának - nagyon jól sikerült, „csodájára” jártak az Expo más résztvevői és sikere volt a közönség soraiban is, akik a három nap során az alapítvány minden tagjával személyesen is megismerkedhettek.
Az alapítvány lelkes tagja és fantasztikus, elutasítást nem ismerő önkéntes csapatunknak köszönhetően (Tarr Edina, Huszár Eszter, Őszi Andrea, Csonka Ágnes, Lakatos Irén, Hajzer Éva) rengeteg téglajegyet adtunk el, így március 10-én szép összeget viszünk ki Bamakóba, melyen a helyszínen megvásároljuk és az iskolába szállíttatjuk a téglákat.  A fából készült jelképes kis téglákat, melyek téglajegyként szolgáltak,köszönjük a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatónőjének, tanári gárdájának és tanulóinak!
Úgy gondoljuk, hogy az EXPO sikeresen zárult a számunkra, mivel a kitűzött célokat úgy érezzük, jól teljesítettük. A szenegáli művész palánták számára pedig hamarosan megkezdjük az aktív támogató keresést az alábbi videoval:

 

 

Jön! Jön! Jön!

Szenegálban nem a páva, hanem a pelikán szállt föl 2016. december 28.-án, amikor a Ballat Camara Néptáncsoportot népszerűsítő est keretében az Utazz Afrikába Utazási Irodával együttműködve tehetségkutató versenyt rendeztek Szenegál fővárosában, Dakarban. A tehetségkutató verseny első fordulójának lényege az volt, hogy kiszűrje a Grand Yoff kerületben élő fiatal néptáncos művészpalántákat, akik részt vehetnek az Afrika Másként Alapítvány 'Művészettel az Életért' elnevezésű programjában. A program célja, hogy elősegítse a szenegáli hagyományos, törzsi művészeti ágak fennmaradását és a művészi utánpótlás biztosítását.

A dakari Grand Yoff kerületben élő tehetséges fiatalok fejlődését ugyanis hátráltatja és akadályozza az otthoni környezet. Rendkívül egyszerű körülmények között, egyhangú táplálkozás mellett élik mindennapjaikat. Nincsenek valódi nevelőik, a művészetet ad-hoc módon utánzással, figyeléssel lesik el a nagyobbaktól, illetve a felnőttektől, energiáikat a napi megélhetésért vívott küzdelem köti le. Így nem jut sem idő, sem energia, sem pedig lehetőség tehetségük ápolására.

 A projektben részt vevő gyerekek számára az Afrika Másként Alapítvány jelképes támogatókat talál, akik havi 15.000 forinttal támogathatják a programban részt vevő gyerekeket, amely fedezi az oktatási költségek, orvosi kiadások és egyéb, az életminőséget és tanulási környezetet elősegítő és fejlesztő havi kiadásokat.

A kiválasztott gyerekek néhány héten belül felkerülnek videóval, fotókkal és bemutatkozó leírásokkal az Alapítvány honlapjára is.

 

Beszámoló

December elsején a támogató szülők és az alapítvány tevékenysége iránt érdeklődők előtt az alapítvány munkatársai sikeres bemutatkozó estet tartottak. Morris Andrea elmesélte a program létrejöttét, majd Gyurácz Andrea és a kuratóriumi tagok, de Jager Katalin, Jim de Jager és Szabó György tájékoztatta a megjelenteket a programban való részvételének személyes indíttatásáról. Ezt követően a résztvevők vetítettképes előadás keretében tájékozódhattak a bamakói gyermek- és iskolatámogatási program helyszínéről, a gyermekek életkörülményeiről, Maliról és általában az ott élő gyermekek helyzetéről, kilátásairól.
 
A kérdezz-felek beszélgetés részeként az alapítvány munkatársai megnyugtató válaszokat adtak a feltett kérdésekre, melyek leginkább a források felhasználásához és az ellenőrizhetőséghez kapcsolódtak. Ugyancsak ismertették jövőbeli terveiket, a támogatói programok továbbfejlesztése kapcsán, melyek konkrét kidolgozására a márciusi kiutazást követően kerül majd sor.

 

A "MŰVÉSZET AZ ÉLETÉRT" szenegáli művészpalánta program első támogatottjáról készült kisfilm levetítésével bemutatásra került az alapítvány új programja, amely a tehetséges szenegáli művészgyermekek taníttatását és a hagyományőrzést tűzte ki céljául.
 
Az est sikerét is mutatja, hogy a bamakói gyermektámogatási program két támogató nélküli gyermekének támogatására többen is jelentkeztek, illetve, hogy a szenegáli kisfiú támogatását egy érdeklődő a kisfilm levetítését követően rögtön elvállalta.
 
A következő beszámoló estre várhatóan 2017. áprilisában kerül sor, amikor a márciusi bamakói kiutazást követően az alapítvány munkatársai beszámolnak a látogatás eredményéről, a programok következtében tapasztalt változásokról és a gyermektámogatási program továbbfejlesztéséről.

 

December 1-én bemutatkozunk. Találkozhatunk?

 

 

Elkezdődött a tanév Bamakóban is!

 

Az augusztus-szeptemberi esős évszak árvizei és viharai az idén sajnos elég jelentősek voltak: az átázott falakból törmelék omlott az udvarra és elázott a számítógép terem. Így a szeptember a falak megerősítésével, új ajtók berakásával és  a tető javítással telt.

Október első hetében azonban, a romok eltakarítása után, végre megkezdődhetett az idei tanév.

Az épület és a tantermek helyreállítását Ön is segítheti támogatásával!

 

A program és az Alapítvány létrejötte

Morris Andrea, a kuratórium elnöke 2010-2012-ben Bamakóban élt családjával. Házuk a Sanfil nyomornegyeddel szomszédos, elegáns negyed szélén állt. A két világot egy keskeny aszfaltozott út választotta el egymástól. Egy nap arra lett figyelmes, hogy gyerekek sora, derekukon deszkából tákolt apró padokat egyensúlyozva kel át az úton és a szemetes, mocsaras terület túloldalán eltűnik két lepusztult épület között. Kíváncsiságtól vezérelve követte őket és így ért el az Ecolé Cherifoula iskola rozsdás vaskapujához. Az udvarra belépve két alacsony épület közötti kopár udvaron találta magát. Megkereste az iskola igazgatóját, Madame Sisokot, és felajánlotta, hogy szívesen tanítana angolt a gyerekeknek.  Felajánlását örömmel vették. Megszerették, megkedvelték és kölcsönösen tisztelték egymást a tanárokkal, diákokkal. Andrea ismerősi körében gyűjtést rendezett, számítógépeket, és tartozékaikat szerzett be, melyek azonban a 2012-ben kitört polgárháború következtében már nem jutottak el az iskolához és Andreáéknak is menekülniük kellett az országból.

A kapcsolat azonban megmaradt, és a mali helyzet rendeződését követően azonnal elkezdte a program kidolgozását. Ötletével megkereste a Magyar-Afrika Társaságot (AHU), amely a programot felkarolta és így 2014-ben, két évvel a menekülést követően, ismét visszatért az iskolába immáron azzal a szándékkal, hogy a tanárok által kiválasztott tehetséges, de tandíjat fizetni nem tudó gyerekek számára, valamint az iskola számára támogatókat keressen. Vele tartott az Alapítvány alapítója, dr. Gyurácz Andrea is, az AHU tagja és egyik önkéntese, valamint az AHU egyik munkatársa is. Két hétig, 50°C hőségben reggeltől estig járták a nyomornegyedet, meglátogatták az összes gyermek családját, felmérték és dokumentálták életkörülményeiket majd összeállították a programot, amely nem csak a gyerekek, hanem az iskola intézményi támogatását, bővítését is magában foglalta (Bővebben lásd a Programjaink menüpontot). 

Az Ecolé Cherifoula első hét tanterme egy bamakói muzulmán támogató adományaként épült, mivel 20 kilométeres körzetben nem volt más iskola, ahova a gyerekek járhattak volna. Bamakóban nincs tömegközlekedés, a nyomornegyed gyermekei számára az egyetlen tanulási lehetőséget ez a magániskola jelenti, ahol azonban tandíjat kell fizetni, amely összege 3 nagy üveg, hűtött ásványvíz árával egyenlő. Mivel a szülők nagy részének nincs állása, állandó bevétele sokszor még ennek az összegnek az előteremtése is megoldhatatlan akadály elé állítja őket.

A program nagy sikert aratott, minden gyermek nagyon gyorsan támogatókra lelt. A legnagyobb, több gyermeket is támogatók egyike volt de Jager Katalin és férje, Jim de Jager, a kuratórium további tagjai. 2016-ban Jim de Jager személyesen adta át a támogató szülők által felajánlott adományokat az iskolának és a gyerekeknek.

AZ AHU 2015-ben bekövetkezett fókuszváltásának eredményeként merült fel annak lehetősége, hogy a program kitalálója, megalkotói és fő támogatói saját alapítvány keretében átvegyék és folytassák a programot, melyre 2016. szeptemberétől kerül sor. 

Az alapítók és kuratóriumi tagok személyes elkötelezettsége, ingyenes munkavállalása és saját eszköz használata garancia arra, hogy a gyermekek és az iskola a maximális mértékben részesüljön a támogatók által felajánlott adományokból.