Cikkek

Hogyan ünneplik a Karácsonyt Afrikában?

Ugye elsőre meglepő kérdés, eszünkbe sem jutna ilyet kérdezni. Pedig egy 2018-as felmérés szerint Afrika szerte közel 631 millió keresztény él, több mint bármelyik más kontinensen! Idei utolsó Ismerd meg Afrikát! írásunkban bemutatjuk néhány afrikai ország ünneplési szokásait, köztük bizony olyan országokét is, ahol a fő vallás az iszlám.

magyar

Összefoglaláskép(p)

2019.10.10. - Reggel Kati és Anita folytatták az interjúztatást, én közben fotóztam és videóztam. A kétévesek nevelésénél használt terroron még mindig nem tudtam magam túltenni, pedig aki ismer, az tudja, hogy nem vagyok gyerekcentrikus, sőt inkább antiszoc vagyok velük szemben, tehát elvileg bírnom kellene a látványt és tudatot is, de valahogy nem megy.

magyar

A látszat csalhat

2019.10.09. - Ma hősies feladatot hajtottam végre, hajat mostam a vödörből. Eszembe jutottak a fodrászom szavai, amikor az indulás előtti héten még vágattam egy kicsit a séróból és Ági azt mondta, Évikém így szárítsd majd be, így feltüzöd és jó lesz. A hidegvizes hajmosás közepette jókat röhögtem… így szárítsd be. Itt se tükör, se hajszárító, úgyhogy a menetszél szárítja úgy, hogy még az eredményt sem kell látnom.

magyar

Honnan származik egyes afrikai országok a neve?

A világon a legtöbb ország az elnevezését valamely tulajdonságáról, befolyásos személyiségéről, valamely nemzetségéről, törzséről, vagy irányt adó jelzőjéről kapja. Az afrikai országok legtöbbjének a neve a korai gyarmatosítás korából származik. Az afrikai országok ugyancsak követik ezt a hagyományt, de van néhány, amelyhez történet is kapcsolódik.

Néhány érdekesség:

Burkina Faso

1984-ben az ország nevét akkori elnöke Thomas Sankara fogadta el, jelentése: „A becsületes emberek országa.”

Kamerun

magyar

Első nap az iskolában

2019.10.07. hétfő - Reggel korán ébredtünk. Az iskolát az itt dolgozók takarították, zubogott a víz, csapódtak az ajtók. Kukorékolt a kakas, kotkodácsoltak a tyúkok, szóval ahogy kezdett világosodni, mi úgy kezdtünk magunkhoz térni fél 6 körül.

A gyerekek reggel 7 körül kezdenek szállingózni egyenruhában. Amikor megláttak fényképezőgéppel a kezemben volt pózolás, mosolygás, és amikor óra közben tévedtem ki a teraszra, akkor még a fegyelmet is sikerült megbontani.

magyar

Utazunk

40 felett „megbolondul” az ember. A pasik csajoznak, a csajok meg feszegetik a saját határaikat. 40 felett tanultam meg búvárkodni, akkor voltam először raftingolni. Az Afrika iránti szerelem nem új dolog. De új dolog egyedül utazni egy másik nővel férfi nélkül. Nem, nem azért, ami hirtelen mindenkinek elsőre bevillan. Azt gondolom, hogy bármennyire is biztonságosnak tartják a kontinens néhány részét, egy nő férfitársaság nélkül ne menjen. Mégis egyre több fiatal lány, idősebb hölgy indul útnak, ezért mivel 40 felett határokat feszegetünk, belevágtam én is.

magyar

Ismerkedés Yeumbeul-lel

2019. október 5. és 6. - Az óceánparti út jó választásnak bizonyul. Kínaiak építik, mint Szenegálban mindent. És érdekesen: a kétszer 2 sávos autóúton emelt hidakon 2 métert röpül az ember a tetején, mint az amerikai filmekben San Francisco utcáin: majdnem eldobtam a fényképezőgépet, amivel videóztam. Aztán egyszer csak eltűnik az autópálya, jön a tengerpart homokja, kicsit előrenézve egy legalább 100 m hosszú híd áll.

magyar

A Remény Iskolája

2019. október 4. - Dakarban az autózás rémálom. A stuccpolitika magasiskoláját produkáltam, pedig nem vagyok egy félős típus: igyekeztem nem meglátni, hogy mi rohan felénk, vágtat nekünk, keresztezi az utunkat, a pedálozást is feladtam, és csak mereven előre néztem, szemüveg nélkül a video keresőbe, hogy ne lássam még azt sem, hogy mit filmezek.

magyar

Oldalak