Cikkek

Első nap az iskolában

2019.10.07. hétfő - Reggel korán ébredtünk. Az iskolát az itt dolgozók takarították, zubogott a víz, csapódtak az ajtók. Kukorékolt a kakas, kotkodácsoltak a tyúkok, szóval ahogy kezdett világosodni, mi úgy kezdtünk magunkhoz térni fél 6 körül.

A gyerekek reggel 7 körül kezdenek szállingózni egyenruhában. Amikor megláttak fényképezőgéppel a kezemben volt pózolás, mosolygás, és amikor óra közben tévedtem ki a teraszra, akkor még a fegyelmet is sikerült megbontani.

magyar

Utazunk

40 felett „megbolondul” az ember. A pasik csajoznak, a csajok meg feszegetik a saját határaikat. 40 felett tanultam meg búvárkodni, akkor voltam először raftingolni. Az Afrika iránti szerelem nem új dolog. De új dolog egyedül utazni egy másik nővel férfi nélkül. Nem, nem azért, ami hirtelen mindenkinek elsőre bevillan. Azt gondolom, hogy bármennyire is biztonságosnak tartják a kontinens néhány részét, egy nő férfitársaság nélkül ne menjen. Mégis egyre több fiatal lány, idősebb hölgy indul útnak, ezért mivel 40 felett határokat feszegetünk, belevágtam én is.

magyar

Ismerkedés Yeumbeul-lel

2019. október 5. és 6. - Az óceánparti út jó választásnak bizonyul. Kínaiak építik, mint Szenegálban mindent. És érdekesen: a kétszer 2 sávos autóúton emelt hidakon 2 métert röpül az ember a tetején, mint az amerikai filmekben San Francisco utcáin: majdnem eldobtam a fényképezőgépet, amivel videóztam. Aztán egyszer csak eltűnik az autópálya, jön a tengerpart homokja, kicsit előrenézve egy legalább 100 m hosszú híd áll.

magyar

A Remény Iskolája

2019. október 4. - Dakarban az autózás rémálom. A stuccpolitika magasiskoláját produkáltam, pedig nem vagyok egy félős típus: igyekeztem nem meglátni, hogy mi rohan felénk, vágtat nekünk, keresztezi az utunkat, a pedálozást is feladtam, és csak mereven előre néztem, szemüveg nélkül a video keresőbe, hogy ne lássam még azt sem, hogy mit filmezek.

magyar

Kell a gyomor...

2019. október 3. - Éjfélkor hatalmas viharra ébredek. Úgy szakad az eső, hogy semmit nem lehet látni és nagyon közel csapkod Isten nyila, nappali fénybe vonva a környező épületeket. Reggel viszont ragyogó napsütésre ébredek, gyorsan megírom a tegnapi blogot és reggeli után nekifutunk a második, ma sem túl terhelőre tervezett napra. Bankban kezdünk, megint csak a harmadikban tudok pénzt felvenni.

magyar

Lendületes kezdés

2019. október 2. - Az az izgalom, amit az ember akkor érez, amikor új országba utazik már sajnos nem fog el, de helyette jön egy másik: vajon megismernek-e, mekkorát nőttek, örülnek-e az ajándékoknak, végig tudom-e csinálni a programot.  El tudok-e vinni mindent, hiszen az ajándékok és csomagok csak gyűlnek, de beférnek-e 2 x 23 kg-ba és egyszer 12 kg-ba?

magyar

Az élet fája

Az Élet Fája

A baobab fát, vagy más néven a majomkenyérfát az Élet Fájának is nevezik: szállást, ételt, vizet ad az afrikai szavanna lakóinak. Száraz időszakban több száz liter vizet tárol magában és nagyon sokáig él: több ezeréves példányokat is találtak már. Az év nagy részében nincs levélzete és úgy néz ki, mintha a gyökerei képeznék a koronáját. Az alakja éppen ezért sok legenda, mese forrása.

magyar

Szenegáli Anziksz

Vasárnap (július 21.) érkeztem haza Dakarból, Szenegálból, a Remény Iskolájában tartott kézműves tábort követően, amelyet az Afrika Másként Alapítvány szervezett és támogatott, két budapesti általános iskola, a kőbányai Kada Mihály Általános Iskola és a csepeli Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói adományainak segítségével.

A csomagok könnyebbek lettek hazafelé, a lelkem viszont rengeteg pozitív érzéssel, emlékkel, energiával lett tele.

magyar

Ismerd meg az Afrikai Nemzetek Kupájáért küzdő állatokat!

Az Egyiptomban jelenleg zajló Afrikai Nemzetek Kupájában 24 ország csapata küzd vagy küzdött: mindegyiküknek más és más beceneve van.

A becenevek fontosak az afrikai futball világában: nemcsak a szurkolók számára adnak identitást, hanem motiválják a játékosokat is. A becenevek a színes szurkolócsapattal, dobokkal, sípokkal a versengés fontos részét képezik.

magyar

Oldalak