Cikkek

Gyöngyfűzés Afrikában

A gyöngyfűzés jelentősége Afrikában

Afrikában a gyöngyfűzésnek komoly társadalmi és kulturális jelentése, jelentősége van. A gyöngyviselet sokkal több, mint divatos kiegészítő, dekoráció, ékszer: szimbolikus módon fejezik ki a viselő társadalmi, spirituális sőt még szexuális állapotát is.

Bár Afrika törzsei különböznek egymástól, a gyöngyfűzésben, a gyöngyök előállításában, használatában és jelentőségükben sok a hasonlóság.

magyar

Amadu Bamba

Amadu Bamba, a szenegáli murid iszlám testvériség alapítója

Szenegálban két férfi tekint le gyakran falfestményekről, autókról, buszokról, teherautókról, kirakatokból, kapukról: az egyik egy fehérbe, a másik egy feketébe öltözött férfit ábrázol. A fehérbe öltözött Amadu Bamba Sejk, a feketét viselő pedig Ibrahim Fall Sejk, Amadu Bamba kiemelkedő tanítványa és a Baye Fall, a muridizmus egyik irányzatának spirituális vezetője.

magyar

Kézmosás és focimeccs

2018. november 27.

Ma már szinte rutinból ment kiállni 60 gyerek elé és franciául beszélni arról, hogy miért, mikor és hogyan kell kezet mosni. Az átköltött kis dalocskánkat is több gyerek ismerte már mire az énektanításra sor került.  Egyre többször hallani az udvaron is dúdolni, hogy:

 

Lavons les mains

Frotton les mains

Le savon

Le savon

Apres la latrine

Avant que nous mangons

magyar

Zene füleinknek

2018. november 23. és 24.

A pihenő és a mai nap a világhírű mali zene jegyében telt el. Nem csak koncerteken voltunk, hanem egy projekt gondolata kapcsán meglátogattunk néhány híres mali zenészt, és beszélgettünk együttműködésről. 

Köztük volt Vieux Farka Touré a legendás Ali Farka Touré fia és például Petit Goro, fiatal dogon zenész.  A szokásos mali nyitottság, vendégszeretet még a celebek körében is tapasztalható volt.

magyar

Lehet még fokozni?

2018. november 21.

A mai nap ismét nagy ovációval kezdődött. Délelött megtörtént a hivatalos találkozó a szülőkkel, a kerület öregjeinek képviselőjével és a tanfelügyelet képviselőjével. Szokásos afrikai magasztossággal megemlékeztünk az elmúlt hét évről, a 2011-es első lépésekről, és mindarról amit immár nem csak a Sanfil nyomornegyed, hanem egész Mali kapott tőlünk, Magyarországtól.

magyar

Oldalak