Futunk az eseményekkel

Szerző: 
Morris Andrea
magyar

2018. november 22.

Tegnap nagyon hosszú napunk volt. Reggel megtartottuk a második kézmosást népszerűsítő órát. Ez alkalommal a 9. osztáyban, azaz a legnagyobbaknak. Hálás közönség volt. Nagyon figyeltek és látszott, hogy a kicsit tudományossabb megközelítés is lekötötte őket.  Elmeséltük, hogy mi az a baktérium, hogyan terjed, és azt is, hogy hogyan “dolgozik” egy szappan molekula a kosz és a zsír eltávolításán. Az óra végén, mivel egy angol óra keretében voltunk, Semmelweis Ignácról, az “anyák megmentőjéről”  már angolul adtunk elő.

Az óra után megejtettük a találkozást a támogatott gyerekekkel. Lefényképeztük őket, lemértük őket, beszéltünk néhány szót egyenként is többükkel. Ca va? Ca va? Mi újság otthon? Az anyukád meggyógyult-e már? Szinte kivétel nélkül mind egy köszönő levéllel vagy rajzzal érkezett, amit támogatójuknak küldenek. Az a néhány gyermek is megjelent, akik rossztanulásuk miatt kiestek a programból, ezért szomorú arccal toporogtak a többiek között. Őket is lefényképeztük és megígértük, hogy bizonyára visszatérhetnek majd a programba, ha elérik a minimum tanulmányi eredményszintet.

A délutánunkba beszorítottunk két családlátogatást is. Az állattenyésztő és az utcán talált pityergő kislány családját. E két család gyermekeinek, látván honnan indulnak, a felemelkedés talán a legnehezebbnek látszik.

 

Este pedig megrendezésre került a Budapest-Bamako Maratonka, vagyis az iskolai futóverseny, amire az  idei Afrika Expo-n és a Futó Expo-n a futópólókat gyűjtöttük. A sport és a fesztivál vidám egyvelege nagyon jól sikerült.  Nemcsak a kiválasztott jó futók futottak, hanem a lelkes közönség is, aki a pályán belül futott egyik oldalról a másikra, hogy közelebbről bíztathassa a futókat.

Nagyon sok jó futó is futott mezitláb vagy gumipapucsban cipő híján, de volt olyan is, hogy egymásnak adogattuk a meglévő tornacipőket. Az kapott, akinek épp sorra került a versenyszáma. Jövőre szeretnénk örömet szerezni még néhány edzőcipővel is, főleg a focisták számára, ahol még nagyobb hátrány a cipőtlenség.

A program végére szervezett szemétszedő versenyben is meg tudtunk mozgatni mindenkit. A maradék pólókat ugyanis 10 db vizeszacskóért lehetett megszerezni. Igazi kincskeresés indult ezzel! Az utolsó pólókért érkező zacskókon már ugyancsak látszott, hogy a föld alól teremtették elő őket. Megtisztítottuk a környéket.

Fáradtan rogytunk ágyba tegnap este. Ma pihenő napot tartunk.