Micsoda fogadtatás!

Szerző: 
Morris Andrea
magyar

2018. november 20.

Megint lenyűgöztek a gyerekek. Az a hatalmas lelkesedés, örömteli fogadtatás, ami már az utcán várt útban az iskola felé az leírhatatlan.

Pedig ma iskolaszüneti nap van, így tulajdonképpen egy üres iskolára, az igazgatóra, az alapítóra és néhány tanárra számítottunk ezen a napon. Ehelyett szinte az egész iskola gyerekserege úgy döntött, hogy felveszi az egyenruhát és bejön megnézni a Magyarországról érkezőket. Skandálták megint, hogy “Mali-Hongrie, Mali-Hongrie” messziről, majd elöbb sorban álltak, késöbb egy kicsit lökdösödtek, hogy kezet foghassanak velünk.

A kedves fogadtatás után igazgatói értekezlet keretében részletes program- egyeztetés következett.

Utána alumnis diákjainkkal találkoztunk. Kapóra jött, hogy ma a proféta születésnapja van, ami munkaszüneti nap Maliban, így gimnazistáink, egyetemistáink eltudtak jönni egy találkozóra.  Jó volt látni az egyre bővülő alumni-s csapatot, a büszke és szép gimnazista lányokat és a három szál fiút, akik közül az egyik sajnos épp maláriás. Magas lázzal tántorgott egy kicsit közöttünk, majd gyorsan visszaküldük az ágyba pihenni.

Vajon véletlen-e, hogy a továbbtanuló diákok nagy része lány? Gondolom, nem, és több magyarázat is eszembejut hirtelen erre. Akármi is a válasz azonban, ez alkalommal ezt nem bánom. Meggyőződésem, hogy Afrika fejlődése összekapcsolódik az afrikai nő felemelkedésével. Többen írták már például, hogy a hatékony születésszabályozáshoz az út a lányok oktatásán keresztül vezet.  Azt hiszem, ehhez mi is hozzájárultunk már egy kicsit a magunk módján.

Délután, miközben átadtuk a Xeless cég által adományozott laptopokat, jót mulatva elmeséltük, hogy ezek a gépek lényegében egy szénásszekéren érkeztek Budapestről Bamakóba.

Majd tüzetesen szemügyre vettük, mondhatni műszaki átvételt végeztünk a Xeless által felújított mosdóknál is.  Ha nem is úgy kerültek kialakításra, mint ahogy mi európaiak csináltuk volna, végül is elfogadtuk  a helyi megközelítést és megértettük, hogy miért nem probléma például, hogy a csaptelep nem a kialakított mosdómedence felett van.

Hazaindulás előtt jó volt körülnézni az üres iskolában és az igazgatónővel együtt felidézni azt, hogy mi minden is fejlődött az elmúlt öt évben, mióta néhány magyar ember betette lábát a Sanfil nyomornegyed ezen kis szegletébe.