Mit ér az afrikai, ha nő?

Szerző: 
Morris Andrea
magyar

Ha feleségül kérnéd akkor 75 000.- Ft és egy zacskó kólamag az ára.

Úgy tűnik egyész pontos árfolyama van itt egy menyasszonynak. Ha a jegyezség elfogadásra kerül, akkor pedig kólamaggal kínálják meg a szomszédokat, ezzel jelentve be a leendő frígyet.  A kérést nem személyesen a vőlegény, hanem a “griot” adja elő.

Mindezt onnan tudom, hogy ma egy különleges találkozóm volt, amire nagy izgalommal készültem. Elhívtam néhány régi tanítványomat, de csak a lányokat(!) a hostelbe, ahol lakom. Bár ez csak egy hostel, mégis nagyon más világ, mint amiben ők élnek. Először nagyon megszeppentek voltunk mindannyian, majd néhány csésze kakaó és gyümölcslé után mindenki feloldódott. Női dolgokról beszélgettünk, olyan dolgokról is,  amiről eddig még nem mertem őket kérdezni. Válaszaikból, kérdéseikből, nyíltságukból, érdeklődésükből bontakozik ki lassan a modern afrikai nő képe elöttem.  Nincs könnyű dolguk!

A lányok 19 évesek. Volt aki már kislányával érkezett, volt, aki terhesen, volt aki elmesélte, hogy járt már náluk a griot, mert valaki kiszemelte, de ő ellenáll szülei kérésének. Sajnos többen abbahagyták a tanulást bukás miatt. Hogy miért nem sikerült? Erre a kérdésre a szokásos válasz, hogy túl sokat kellett dolgozniuk otthon, azért nem tudtak tanulni eleget.

Egyenlőre még mindenki otthon lakik, mivel a civil esküvő még nem zajlott le senkinél, így addig még nem költöznek a férjük családjához. Az egyházi esküvők viszont már a teherbeesés után megtörténnek. A lányok, akiknél ez releváns, várják a költözést, szeretik a maguk választotta párjukat.

Arra kérdésre, hogy hány gyermeket szeretnének a válaszok három és öt között szóródnak.  Magamban nyugtázom, hogy legalább már nem hét, ami a szüleik generációjának statisztikája. Változik a világ itt is, ha nem is gyorsan!

 

2018. november 25. Bamako, Mali