Mali és a demokrácia

Szerző: 
Gyurácz Andrea
magyar

Erősítheti-e az internet-aktivizmus Mali demokráciáját?

Khadidia Maïga rendkívül frusztrált volt attól, hogy amikor beírta a Google keresőbe a Mali szót, az alábbi kulcsszavakkal találkozott szinte mindig: terrorizmus, szegénység, nélkülözés. Úgy döntött, hogy nem elég, ha csak ül, és a kritizálja a karosszékből az ország egyre inkább nem működő rendszerét, amely felelős azért, hogy ezekkel a szavakkal asszociálják az országát, hanem tesz is valamit. Létrehozta a „Transformons le Mali” (Változtassuk meg Malit!) platformot, amelyen összegyűjti az ötleteket, melyeket egy, a változtatásokra vonatkozó tervben ötvöz. Barátaival már régen megbeszélték, hogy milyen országban szeretnének élni és mit kell tenni ennek elérése érdekében.

És nincsenek egyedül ezzel. Az internet hatalmát használva egy új, internet-aktivista nemzedék nő fel Maliban, amely megpróbálja a lakosokat összekapcsolni és arra ösztönözni, hogy lépjenek túl a „csak kritizálok” fokon és kezdjenek el valóban cselekedni. Szívük szerint ezek a mozgalmak azt a célt szolgálnák, hogy megmozgassák a politikai rendszertől elkülönült állampolgárokat és a kiábrándultság miatt apatikus társadalmi tömeget.

A 2012-es államcsíny vezette Fatoumata Harbert, egy timbuktui tanárt és bloggert is az aktivizmus irányába. Facebook és Twitter blogjaiban bemutatja, hogy egy idegen iszlám verziót hogyan erőltetnek rá egy olyan városra, amely századokon keresztül a mértéktartó iszlám tanítás és tudomány fellegvára volt.

Ousmane Maïga Maliban született, New Yorkban élt és most Franciaország és Mali között ingázik. Számára a fordulópontot szintén a 2012-es fegyveres felkelés és államcsíny jelentette, amely a velejéig megrengette a nemzetet. Az államcsíny, amely arra irányult, hogy visszafordítsa az 1991 óta eltelt időszakban megszületett demokratikus vívmányokat a reménytelenség érzését keltett Ousmannéban és barátaiban. Úgy döntöttek, hogy létrehozzák a kouloubametre.com nevű websitot, amely összeveti a jelenlegi elnök választási ígéreteit és azok megvalósítását.

„Tudjuk, hogy létezik egy másik, tehetséges, fiatal Mali, amely képes arra, hogy átalakítsa az országot egy olyan Malivá, amelyről álmodunk” mondja Khadidia.

Ebben a hatalmas országban szinte mindenkinek van okostelefonja, így az internet-aktivizmus megjelenése egyáltalán nem meglepő. De ezek a kezdeményezések nem állnak meg az államhatáron: céljuk, hogy a hatalmas mali diaszpóra tagjait is bevonják a folyamatba (csak Franciaországban 1,2 milliósra becsült mali diaszpóra él).

A kapcsolat a diaszpórákkal fontos. A 2012-es államcsíny idején a diaszpórában élők nem voltak az országban. „Nem volt beleszólásunk a dologba” emlékszik vissza Ousmane. Ez még egyszer nem történik meg, amennyiben a kouloubametre.com eléri a célját. Hogy legyőzzék azt az akadályt, hogy sokan nem tudnak franciául olvasni, írni vagy beszélni (a francia a hivatalos nyelv Maliban) Ousmane és társai applikációkat küldenek az emberek okostelefonjaira annak érdekében, hogy bármilyen nyelven el tudják elküldeni az ötleteiket, észrevételeiket.

Fatoumata Harber szerint az online kapcsolat alapvető fontosságú a város számára. „Képviselnem kell a városomat, (Timbuktu), amely - bár egyesek ezt megpróbálják elvenni tőlünk - kultúrájával Mali elválaszthatatlan részét képezi. Ő is indított egy Sankore Labs nevű platformot, amely egy inkubátor, munkahely és iskola is egyben. Fiatal lányként olyan családi háttérrel nőtt fel, amely támogatta a tehetségét. Azt szeretné, ha a Sankora Labs is ilyen szerepet teljesítene be. „Ez egy olyan hely a fialakoknak, ahol dolgozhatnak, megtanulhatják a digitális világ használatát és önbizalmat és önbecsülést nyerhetnek.”

Vajon működni fognak-e ezek a kezdeményezések? Ezek a mozgalmak egy olyan politikai közegben működnek, amelyben hatalmas szakadék van az állampolgárok és a politikusok között, ahol nincs hely a vitára. Mali különböző utakat próbált a demokratikus intézmények bevezetése óta. Az állampolgári tetteket a következmények körei követik. De a vezetők mindig megadják magukat a politikai játszmáknak és mindig elvesztették a választól bizalmát. Ahhoz, hogy ezek az új digitális kezdeményezések sikeresek legyenek át kell hidalniuk ezt a problémát, amit úgy érhetnek el, hogy az új ötletek forrásaiként szolgálnak és függetlenek maradnak jelentette ki Baba Dakono, az Institute for Secirutiesóy Studies, egy Afrika szerte működő intézmény kutatója.

Ez az, amit a Transformons le Mali próbál elérni. Ezideig közel 200 ötletet kaptak olyan témákban, mint az egészségügy, mezőgazdaság, biztonság, oktatás, kultúra és nemzeti öntudat. A csoport tematikus csapatokban dolgozik, amely az adott szektor ötleteit vizsgálja és dolgozza ki. Ezt megosztják minden választási indulóval és megpróbálják elérni, hogy megválasztásuk esetén meg is valósítsák ezeket.

Persze fennáll az esélye, hogy ezzel beszállnak abba a politikai játszmába, amelytől Baba Danoko óvta őket. Mali azonban olyan nehéz helyzetben van, hogy az aktivisták és támogatóik inkább attól félnek, hogy mi történik, ha nem tesznek semmit. „Úgy tűnik megrekedtünk egy olyan politikai réteggel, amely nemcsak hogy nem tud, de nem is akar kezdeni semmit azzal a krízissel, amelyben élünk. Így minden rajtunk múlik” jelentette ki Ousmane. Ez a sürgősség minden irányzatnál összecseng. „Krízis időket élünk és megoldást kell találnunk.”

A különböző csoportok csak lazán kapcsolódnak egymáshoz. De tagjai egy olyan nyugat-afrikai internet közösségnek, amely rendszeresen találkozik, melynek következő ülését Ouagadougouban tervezik. És bár különböző mozgalmak vannak, a mali internet-aktivisták számára egyértelmű: még csak a hosszú, göröngyös út kezdetén állnak, melynek célja a mali fiatalok bevonása a tevékenységbe és a mali gondolkodásmód megváltoztatása.

Az eredeti angol nyelvű cikk az OZY digitális magazinban jelent meg, ezen a linken érhető el.