Cikkek

Megtelt az udvar

2019. március 14. csütörtök. Az AHU nekünk tett tavalyi segítségét viszonozva, a mai nap első felében egy általuk támogatott, fogyatékkal élő gyermekeket segítő kis központban fényképeztük a gyermekeket, és felvettük az adataikat. Az ebédünkről ismét az iskolánkban gondoskodtak (ma is nagyon finom volt, rizs valami rengeteghagymás fűszeres gulyásszerűvel), majd a sportbizottsággal egyeztettünk a diák olimpia szervezéséről és a lehetséges alternatív megoldásokról, ha a teherautók további késéssel futnának be.

magyar

Ismét terepen vagyunk

2019. március 12. kedd. Azt a kontrasztot nehéz feldolgozni, hogy a lakosság híresen barátságos és vendégszerető, most mégis gépfegyveres őrök posztolnak nem csak a nagykövetségek, de a bank, a kaszinó, sőt, még a szállással szomszédos török fenntartású és a helyi lakosságnak épült magániskola előtt is. Ennyi robogót és motort még életemben nem láttam: Bamakóban vezetni kész művészet - ebbe bele kell születni.

magyar

Gyöngyfűzés Afrikában

A gyöngyfűzés jelentősége Afrikában

Afrikában a gyöngyfűzésnek komoly társadalmi és kulturális jelentése, jelentősége van. A gyöngyviselet sokkal több, mint divatos kiegészítő, dekoráció, ékszer: szimbolikus módon fejezik ki a viselő társadalmi, spirituális sőt még szexuális állapotát is.

Bár Afrika törzsei különböznek egymástól, a gyöngyfűzésben, a gyöngyök előállításában, használatában és jelentőségükben sok a hasonlóság.

magyar

Amadu Bamba

Amadu Bamba, a szenegáli murid iszlám testvériség alapítója

Szenegálban két férfi tekint le gyakran falfestményekről, autókról, buszokról, teherautókról, kirakatokból, kapukról: az egyik egy fehérbe, a másik egy feketébe öltözött férfit ábrázol. A fehérbe öltözött Amadu Bamba Sejk, a feketét viselő pedig Ibrahim Fall Sejk, Amadu Bamba kiemelkedő tanítványa és a Baye Fall, a muridizmus egyik irányzatának spirituális vezetője.

magyar

Kézmosás és focimeccs

2018. november 27.

Ma már szinte rutinból ment kiállni 60 gyerek elé és franciául beszélni arról, hogy miért, mikor és hogyan kell kezet mosni. Az átköltött kis dalocskánkat is több gyerek ismerte már mire az énektanításra sor került.  Egyre többször hallani az udvaron is dúdolni, hogy:

 

Lavons les mains

Frotton les mains

Le savon

Le savon

Apres la latrine

Avant que nous mangons

magyar

Oldalak