Hírek, aktualitások

Bekapcsolódhatsz új programunkba!

Ahogy korábban beszámoltunk róla, novemberi dakari utunkon eljutottunk egy olyan iskolába, ahol rögtön tudtuk, feladatunk van. Új gyerektámogatási programunk "A remény iskolája" nevet kapta.

A program leírása ITT olvasható, a gyerekekkel ITT lehet "találkozni".

 

Megújultak a vizesblokkok!

A Xeless cég nagylelkű adományának köszönhetően tanévkezdésre megújult az iskola vizesblokkja, így létrejöhetett a Xeless által finanszírozott "Kézmosás Projekt." Nemcsak egyel több WC, de kézmosási lehetőség is kialakításra került. Az ivóvíz bevezetésére napokon belül sor kerülhet. Alapítványunktól Morris Andrea, a projekt vezetője, novemberben Bamakóba utazik, hogy részt vegyen a vizes blokk felavatására szervezett ünnepségen és átadja egy budapesti középiskola által készített, a helyes kézmosásra oktató dekorációkat is a diákoknak. Morris Andrea bamakói útjának eseményeit a Facebook oldalunkon követhetik, amennyiben figyelemmel kísérik a Xeless-Hand Wash Projekt Bamako eseményünket.

Fesztiválok

A nyár vége, szeptember eleje ugyancsak "sűrűre" sikerült alapítványunk életében. Két nagyszabású szabadtéri eseményre kaptunk meghívást. Augusztus 24-án az AFRO-GARDEN esten vettünk részt, Szentendrén, a "Szentendre Éjjel Nappal" fesztivál keretében. A fergeteges hangulatú party sikeréhez "afrikai" büfénkkel, a földrészről szóló előadással járultunk hozzá. Az est sikerét -még az ötször lezúduló felhőszakadás sem tette tönkre -- csak a mi papír marketing anyagaink semmisültek meg, melyeket azóta szerencsére sikerült pótolni.

Szeptember 2-án a Pöttömkert gyerekrendezvényen vettünk részt a Budapest Parkban. A raffiából és gyöngyből történő karkötő fűzés, az Abdul Camara szenegáli tánc és dobmester által tartott dobtanítás, Awa Coulibaly szenegáli hajfonási művészete és az "Ez Nekem Jó! allergénmentes cukrászat afrikai büféje nemcsak a gyerekek, de a felnőttek fantáziáját is megmozgatta.

Külön öröm volt számunkra mindkét eseményen, hogy több támogató szülő is segítette munkánkat a helyszínen, így nemcsak megismerkedni és beszélgetni tudtunk, hanem betekintést kaptak abba, hogy mit csinálunk, és osztozni tudtak munkánk sikerében és örömében. Köszönjük önzetlen munkájukat!

Bamako, Mali

Az "Egy tégla is számít" Programunk újraindításának és a fesztiválokon gyűjtött adományoknak is köszönhetően Bamakóban rohamtempóban halad az iskola 2 tantermének befejezése. Elkészültek az ablakok és ajtók, tető került a termekre, melyek falát az iskolakezdésig bevakolják. Ugyancsak beszerzésre kerül 4 plafon ventilátor annak érdekében, hogy az 51°C hőségben a diákok ne aludjanak el az órákon.

A Xeless cég nagylelkű adományának köszönhetően tanévkezdésre megújul az iskola vizesblokkja! Alapítványunk korábban már kezdeményezte az ivóvíz bevezetését (ez még folyamatban van), így ennek köszönhetően létrejöhetett a Xeless által finanszírozott "Kézmosás Projekt." Ennek keretében nemcsak egyel több WC, de kézmosási lehetőség is kialakításra kerül az iskolában.

Július elején megkezdődött és szeptember közepén befejeződött az Első Nyári Iskola. A középiskolások angol tanfolyamon vettek részt, e tekintetben tárgyalásokba kezdtünk az esetleges folytatásra vonatkozóan. A felzárkóztatók is befejeződtek. A programok eredményének kiértékelése még folyamatban van, az eredményről tájékoztatjuk Önöket.

Szenegál - Művészet az Életért Program

A Művészet az Életért programunkban nagy sikert könyvelhetünk el, mind a 17, programban résztevő gyermek támogatóra talált, így októbertől a jobb színvonalú iskolában kezdhetik meg tanulmányaikat. Szeptember 24-i héten utaljuk ki a tandíjakat a kiválasztott iskolák számára, melyekről tájékoztatjuk majd a támogatókat.

A kiválasztott iskolákkal reményeink szerint hamarosan az alapítvány munkatársai személyesen is felveszik a kapcsolatot a helyszínen, és egyeztetjük egy esetleges jövőbeni együttműködés lehetőségét.

Az UTAZZ Afrikába Utazási Iroda csoportja vitte ki tavasszal a támogatók által kiküldött adományokat a gyerekeknek. Akinek még nem volt támogatója, vagy a támogató nem küldött személyre szólóan csomagot, annak mi állítottunk össze egy kis tisztálkodási szereket, pólókat, egyéb apróságokat tartalmazó adományt. Az ajándékok átadásáról az utazási iroda videót készített, melyet Önök is megtekinthetnek:

Programajánló

Alapítványunk részt vesz augusztus 24-én 16:00-24:00 h-ig a Sszentendrei nyárbúcsúztató fesztiválon! Szeretettel várunk mindenkit a Barcsay Udvarban (Szentendre, Dumsta Jenő út 10), az Afro Gradenben. Afrikai zenék, táncok, afrikai alapanyagokból készült desszertek, afrikai tárgyú előadások, beszélgetések, fergeteges hangulat!

Várunk minden érdeklődőt!

 

Mali, Bamakó

Júniusban vége lett iskolaévnek és várjuk az év végi bizonyítványokat. Szeretnénk sok-sok jutalmat kiosztani ismét azoknak a támogatottjainknak, akik az osztály első hat legjobb tanulója közé küzdik fel magukat!

 

Kezdődik az első nyári iskola!

 

Annak érdekében, hogy a diákok nyáron se lustuljanak el, 2 nyári programot indítunk egy nagylelkű adományozó, Evgeniy K. adományának köszönhetően. Morris Andrea aktív munkájának eredményeként a következő kurzusok indulnak július végén:

1. Angol tanfolyam a középiskolások számára, heti 4 órában, elősegítve, hogy jobban meg tudjanak tanulni angolul és kommunikálni tudjanak támogatóikkal. A programban 6 középiskolás támogatottunk vesz részt, és a Chérifoulában kerül rá sor.

2. felzárkóztató a kicsit gyengébben muzsikáló, ne adj' Isten egy-egy tantárgyból megbukó diák számára a sikeres pótvizsga letételéhez, illetve a tananyag jobb elsajátításához. Ebben 20 alsós és 16 felsős vesz részt.

 

Sikeres DEF vizsga

Nagy sikerről számolhatunk be! Úgy tűnik, idén először, mind a nyolc, 9. osztályos támogatottunk sikeresen letette az ún. DEF vizsgát, amely "kis érettségiként" szolgál. Mindegyik diák 3 középiskolát jelölt meg, amelyben szeretne tovább tanulni. Azt, hogy ténylegesen hova kerülnek a minisztériumban határozzák meg. Szeptemberben tudjuk meg, hogy kit hova vettek fel! Gratulálunk és nagyon büszkék vagyunk rájuk!

 

Újra indult "EGY TÉGLA IS SZÁMÍT!" Programunk

Annak érdekében, hogy a tavasszal már szerkezetkész 2 új tanterem mielőbb befejezésre kerüljön, újra indítjuk " Egy tégla is számít!" Programunkat. Az iskolától kapott információ szerint ehhez 6 ablak, 2 ajtó, a termek vakolása, a villanyszerelés befejezése lenne szükséges, illetve tervezik az iskola kifestését is. Az ivóvíz projekt is a finishez ért, hamarosan lesz folyóvíz az iskolában!

A 6 ablak legyártásának és beszerelésének finanszírozása egy nagylelkű adományozónak, Evgeniy K.-nek köszönhetően már megoldódott, a szükséges pénzösszeget már kiküldtük.

A többi cél elérése érdekében téglajegyeket lehet vásárolni minimum 500 Ft/tégla értékben, akár készpénz befizetéssel vagy banki utalással.

Kérjük, hogy amennyiben támogatni tudja az iskola mielőbbi befejezését, adományát juttassa el számunkra az alapítvány 10400872-50526751-68831003 számú bankszámlájára történő utalással, a közlemény rovatba a "téglajegy" szó feltüntetésével. A megépült tantermek egyike lesz a könyvtárterem, ahova a könyvek és a számítógépes rendszer is majd elhelyezésre kerül.

Szenegál - Művészet az Életért Program

Művészet az Életért programunkban még mindig iskolát keresünk a gyerekek számára. Mivel Dakarban és a hozzá közeli, de tőle 70 km-re fekvő Mbourban különböző kerületekben élnek, így több iskola közül választjuk ki azt, ahova a következő tanévre beíratjuk őket.

A kéthetes művésztábor szervezése is folyamatban van, itt napi 3 óra tánc és 3 óra hangszer oktatás történik majd a tervek szerint.  Keressük az anyagi forrásokat, hogy ne csak képzést, de valami élményt is tudjunk a gyerekek számára biztosítani és ha csak napokra vagy órákra, de ki tudjuk emelni őket mindennapi környezetükből. Célunk, hogy a gyerekek a szakma elsajátításán túl kis produkciókat is betanuljanak, amellyel Dakarban és más iskolákban fel tudnának lépni, így készülve fel további életpályájukra és adott esetben szert téve egy kis plusz bevételre. Amennyiben szeretne adománnyal a program megvalósításához hozzájárulni, kérjük lépjen velünk kapcsolatba az agyuracz@afrikamaskent.hu e-mailen.

 

Programajánló

A Magyar Földrajzi Múzeum idei témája a SOKSZÍNŰ AFRIKA lesz a Múzeumok Éjszakája 2018 keretében, melyre alapítványun is meghívást kapott. Az érdekes afrikai tárgyú előadásokkal, kiállításokkal, gyerekprogramokkal, szenegáli zene és táncshow-val tarkított program során találkozhatnak velünk a standunkon! Kérjük jöjjenek el, látogassanak meg minket!

Helyszín: Magyar Földrajzi Múzeum, 2030 Érd, Budai út 4.

Dátum: 2018. június 23. 18.00 - 24.00

 

 

Afrikában az élet - Mali, Bamako, Sanfil

 

Alapítványunk a pécsi egyetemen tartott gondolatébresztő előadást a hallgatóknak Nyugat-Afrika nehézségeiről, elsősorban Mali bemutatásán keresztül. Az előadás keretében bemutattuk alapítványunk bamakói és szenegáli programjait. Az előadás utáni beszélgetés során is arról beszélgettünk, mekkora szerepe van az oktatásnak a problémák megoldásában

Szeretünk mesélni Afrikáról, és szeretnénk Afrikát "másként" megismertetni ismeretterjesztő tevékenységünkkel. Szívesen tartunk előadásokat iskolásoknak - alsó tagozattól az egyetemig - művelődési házakban, klubokban, könyvtárakban. Kérjük osszátok meg ezt és ajánljatok, hívjatok!

 

 

Szeretnél csatlakozni hozzánk? Itt a lehetőség!

 

Keressük azokat a lelkes önkénteseket, akik a fenti feladatok elvégzése során az alapítvány számára önkéntes munkát tudnának végezni.

Az alapítvány munkatársai tevékenységüket társadalmi munkában, díjazás nélkül látják el. A bővülő projektek száma indokolja, hogy az alapítvány cél szerinti tevékenységének elősegítése és megvalósítása érdekében önkéntesek segítéségét vegye igénybe.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Esélyteremtési Főosztály 10626 regisztrációs szám alapján bejegyezte az alapítványt a közérdekű önkéntes tevékenységet fogadó szervezetek nyilvántartásába.

 

Egy évesek lettünk!

2016. június 1-jén került aláírásra az alapítvány alapító okirata! Mindezt egy egész napos alapítványi találkozón ünnepeltük, sajnos szigorúan alkoholmentes sör társaságában, mivel az ülésre a de Jager házaspár Budapesten kívüli otthonában került sor. Furcsának tűnhet, de a nap első része bizony azzal telt, hogy egymással ismerkedtünk, hiszen az alapítvány megalapítása előtti rövid találkozók csak arra voltak jók, hogy rövid benyomások alapján eldöntsük, tudunk-e mi öten együtt dolgozni. A havi rendszeres megbeszélések pedig a rohanó hétköznapok jegyében telnek, így aztán azon túl, hogy ki mit csinál, illetve hogyan gondolkodik az alapítvánnyal kapcsolatos folyamatban lévő dolgokról, lényegében semmit nem tudtunk egymásról.

A beszélgetések, "személyes bemutatkozások" során kiderült, hogy nem véletlenül vagyunk együtt: mind gondolkodásban, mind élet- és munkatapasztalatban, életfelfogásban hasonló embereket hozott össze a sors. Talán ez is sikerünk egyik titka, ezért tudunk ilyen jól együtt működni: amiben az egyikünk gyenge, abban a másikunk jó; ha az egyikünk lelkesen, gondolkodás nélkül rohanna előre, a másik józan, előre tervező, nyugodt felfogása segít megelőzni az esetleges katasztrófát; hogy mindannyian rendelkezünk nemcsak hazai, hanem nemzetközi üzleti tapasztalattal, gyakorlattal is, így aztán "profi" módon kezeljük az alapítvánnyal kapcsolatos napi teendőket.

Az "alapítványosdit" most tanuljuk: a honlap szerkesztés rejtelmeit, a jól megírt anyagok és szép fényképek titkait, erejét, mondandóját; a jogszabályok útvesztőiben kóvályogva szívjuk magunkba a közhasznúsági fokozat elnyeréséhez szükséges tudnivalókat és teendőket, az önkéntesek, az alapítvány működéséhez szükséges szponzorok felkutatásához, toborzásához szükséges tudnivalókat, a támogatókkal való hatékony kapcsolattartás pszichológiáját. És napról napra alakítjuk azt, hogy miben szeretnénk "másként" lenni.

Az elmúlt évet igazi sikerként éljük meg: köszönjük az AHU-nak a bamakói iskola és gyerektámogatási program zökkenőmentes átadását, az átvett és új támogatók bizalmát! 12 hónap alatt továbbfejlesztettük a bamakói iskola és gyerektámogatási programot, elindítottuk a szenegáli művészgyerek támogatási programot. Kidolgoztuk az "Együtt a diplomáig" programot, a könyvtárfejlesztési programot. Visszamentünk Bamakóba és megnéztük, mit értünk el: az iskola októberre felépül, már van áramellátás, vannak számítógépek, igaz, csak limitált használattal. Több közösségi előadást tartottunk, részt vettünk a FeHoVa-n, az AFRIKA EXPO-n, és meghívottként a 2017-es, a Közszolgálati Egyetemen szervezett Afrika Konferencián. És szervezzük a Budapest-Bamako Rally keretében a jövő évi adományok eljuttatását.

A bamakói program alapítványunk zászlóshajója lesz, amely mentén igyekszünk a nyugat-afrikai régióban hasonló projekteket felkutatni és folytatni. Mert a hétvégén ez is eldőlt: maradunk a régió 3 országában: Maliban, Szenegálban és az új terv mentén Ghána irányába is nyitunk. Fő profilunk továbbra is a tehetséges gyerekek oktatásának finanszírozása marad a kezdetektől a diplomáig, és megfelelő feltételek, átláthatóság és ellenőrizhetőség esetén intézményfejlesztést is vállalunk: tantermet, kerítést, villanyvezetéket, vízvezetéket építünk, internet hozzáférést biztosítunk, önkéntes vendégoktatókat szervezünk egy-egy tantárgy oktatására, hogy az iskolában legyen meg a hatékony, jobb színvonalú tanuláshoz / oktatáshoz szükséges infrastruktúra.

Tevékenységünk másik fő irányát pedig az ismeretterjesztésre fókuszáljuk: arra, hogy erről a számunkra fantasztikus világról a lehető legtöbb ismeretet adjuk át iskolák és egyéb közösségek számára előadások, kiállítások keretében!

Egy évesek lettünk!

 

Afrikanisztika itt és most

"Generációk és irányok – A magyar afrikanisztika a 21. század elején címmel rendeztek konferenciát" 2017-. június 1-jén a Közszolgálati Egyetemen, melyen a hazai afrikanisztika legismertebb képviselői adtak elő. A rendezvény célja az volt, hogy fórumot biztosítson a magyar afrikanisztika közösség tagjainak, hogy megvitassák a tudományáig hazai állását, az eddig elért eredményeket, a nemzetközi trendeket és a jövőbeni kutatási területeket, irányokat, módszereket. A konferencia zárópaneljének egyik témája az afrikanisztika civil szemszögből volt, három civil szervezet részvételével.  Büszkén vettük tudomásul, hogy a több mint 10 éves tevékenységgel rendelkező AHU (Magyar-Afrika Társaság) és a Taita Alapítvány mellet, a 2016 októberében indult Afrika Másként Alapítvány részéről a kuratórium elnöke, Morris Andrea kapott meghívót a kerekasztal beszélgetésre, mely során ismertette az alapítvány bamakói és szenegáli munkáját, a mindennapi nehézségeket (kommunikáció, szemléletváltozás, helyi hagyományok) és eredményeket. Kerekasztal beszélgetés végén Fodor Erika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium jelenlévő képviselője hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a tanintézményekben is ismertetni kellene a civil szervezetek tevékenységét annak érdekében, hogy a tanulók megismerjék e hatalmas múltú és kultúrájú kontinens értékeit és lehetőséget kapjanak az önkéntes munkába történő bekapcsolódásra. Ennek keretében jelezte, hogy keresi a lehetőséget arra, hogy alapítványunk a Sziget Fesztivál során a Külügyminisztérium sátrában előadást tarthasson a bamakói iskolahelyzetről, és a gyermekek életéről és jogairól.

 

Borzasztó, szívszorító hírt kaptunk ma az iskolából

Egyik támogatottunk, a 2009-es születésű Dramane Dembele belefulladt a Niger folyóba, amikor 8 társával egy kis pirogban át akartak kelni a folyón, hogy megnézzenek egy esküvőt. A csónak felborult, és bár Dramane tudott úszni, de ez nem volt elegendő ahhoz, hogy a partra vergődjön.

A gyönyörű szép kisfiú volt családja reménysége, az első gyermek, akit az írástudatlan szülők iskolába tudtak járatni. Szülei, három testvére, az egész iskola, támogatója és az alapítvány munkatársai gyászolják.

Támogatója vállalta, hogy októbertől a család egy másik gyermekének tanulását segíti elő.

 

 

 

 

Bemutatjuk új programunkat

A bamakói utunkon találkozhattunk a korábbi években végzett gyerekeinkkel, akik immáron középiskolai tanulmányaikat végzik első vagy második osztályban. Az ő támogatásukra, és a most végzős, kilencedikes, tehetséges és tervekkel teli gyerekek számára hoztuk létre ezt az új programot.

Részletekért kattintson ide.

 

Korábbi híreink itt találhatóak