Kik vagyunk?

  Alapítványunk szolgenje "A tanulás a legerősebb fegyver, amivel megváltoztathatod a világot" (Neslon Mandela).

  Hisszük, hogy minden gyermeknek joga van a jó színvolnalú oktatáshoz, függetlenül családi hátterétől, vallástól, nemtől vagy egy adott ország politikai helyzetétől.

  Alapítványunk nyomorban élő tehetséges gyermekeket juttat el iskolába Afrika olyan részén, ahol nincs valamilyen ok miatt elérhető ingyenes oktatás. Nem pénzt osztunk, hanem tandíjat fizetünk kiemelkedő bizonyítványért, fejlődésért cserébe. 

  Történetünk

  Morris Andrea, az alapítvány megalakulásának egyik kezdeményezője 2010-2012-ben Bamakóban élt családjával. Házuk a Sans-Fils nyomornegyeddel szomszédos, elegáns negyed szélén állt. A két világot egy keskeny aszfaltozott út választotta el egymástól. Egy nap arra lett figyelmes, hogy gyerekek sora, derekukon deszkából tákolt apró padokat egyensúlyozva kel át az úton és a szemetes, mocsaras terület túloldalán eltűnik két lepusztult épület között. Kíváncsiságtól vezérelve követte őket és így ért el az Ecolé Cherifoula iskola rozsdás vaskapujához. Az udvarra belépve két alacsony épület közötti kopár udvaron találta magát. Megkereste az iskola igazgatónőjét, Madame Sisokot, és felajánlotta, hogy szívesen tanítana angolt a gyerekeknek.  Örömmel fogadták. Megszerették, megkedvelték és kölcsönösen tisztelték egymást a tanárokkal, diákokkal. A 2012-ben kitört polgárháború miatt a családnak menekülnie kellett az országból.

  A kapcsolat azonban megmaradt, és a helyzet rendeződését követően megkereste ötletével a Magyar-Afrika Társaságot (AHU), amely a ötletet felkarolta. 2014-ben visszatért Maliba és vele tartott az Alapítvány másik létrehozója, Gyurácz Andrea, az AHU tagja és egyik önkéntes. Két hétig, 50°C hőségben reggeltől estig járták a nyomornegyedet, meglátogatták a gyermekek családját, felmérték és dokumentálták életkörülményeiket majd közösen összeállították a programot. 2014-ben az AHU keretein belül elindult a bamakói gyerektámogatási program, melynek egyik célja az volt, hogy a tanárok által kiválasztott tehetséges, de tandíjat fizetni nem tudó gyerekek számára, valamint az iskolafejlesztés számára támogatókat keressen. (Bővebben lásd a Programjaink menüpontot). 

  A program nagy sikert aratott, minden gyermek nagyon gyorsan támogatókra lelt. A legnagyobb, több gyermeket is támogatók egyike volt de Jager Katalin és férje, Jim de Jager, az Alapítvány további létrehozói és a kuratórium tagjai. Az AHU 2016-ban bekövetkezett fókuszváltásának eredményeként lehetővé vált, hogy a program ötletadója, megalkotói és fő támogatói saját alapítvány keretében átvegyék és folytassák a programot, melyre 2016. szeptemberétől kerül sor. 

  Az alapítók és kuratóriumi tagok személyes elkötelezettsége, ingyenes munkavállalása és saját eszköz használata garancia arra, hogy a gyermekek és az iskola a maximális mértékben részesüljön a támogatók által felajánlott adományokból.

  A kuratórium

  • 
Gyurácz Andrea
  • de Jager Katalin
  • Jim de Jager
  • Szabó György

  
Gyurácz Andrea

  2001 óta fáradhatatlanul, nem lankadó lelkesedéssel rovom Afrika útjait, így jól ismerem problémáit. A kontinens szerelmeseként nem is tudok mást csinálni, mit segíteni: „A szőke nő kalandjai” útikönyvek által és rendszeresen tartott előadások során történő ismeretterjesztéssel, önkéntesként és tagként a Magyar-Afrika Társaságban (AHU). Így kerültem kapcsolatba Malival, hova az AHU 2013 tavaszán humanitárius missziót szervezett. A nyomornegyedekben tett látogatások során érlelődött meg bennem végleg, hogy tenni kellene azért, hogy a gyerekek szemében a csillogás felnőtt korukban is megmaradjon és esélyük legyen kiszabadulni a reménytelenség mocsarából. Hiszem, hogy ehhez a legjobb út nem a segélyek nyújtása, hanem egy új, tanult nemzedék kinevelése, amely majd tud és akar a saját hazájában boldogulni, emberhez méltó körülmények között élni. Ehhez pedig az egyetlen út, ahogy azt Nelson Mandela is vallotta, az oktatás. Az alapítvány célja ennek elősegítése és a tanulás lehetőségének biztosítása olyan gyerekek számára, akiknek más reményük nincs a társadalmi körülményekből való kitörésre. 

  de Jager család

  2016 februárjában személyesen látogattam Maliba, ebbe a szegénység, aszály és terrozmus sújtotta országba. Az utazás során szembesültem azzal, hogy nem mindenki jut hozzá az alapszintű oktatáshoz.

  Úgy hisszük, hogy minden gyermeken joga van a magas színvonalú oktatáshoz függetlenül a családi háttértől, vallástól, nemtől vagy egy adott ország politikai helyzetétől. A látogatás után muszáj volt valamit tennünk; a feleségemmel úgy döntöttünk, hogy csatlakozunk az alapítványhoz és segítséget nyújtunk a célok elérése érdekében.

  Szabó György

  A nevem Szabó György. A világ kicsi, mint szokták mondani. Az afrikai gyerekek iskolai támogatásával szinte egy időben, de két különböző személy által kerültem kapcsolatba. Az egyik a 10 éves kislányom, aki a havi zsebpénzének egy részét egy kongói kislány, aki szintén 10 éves, oktatására ajánlotta fel”. Felajánlása rendkívül megható volt, és nagy büszkeség töltött el, hogy egy ilyen kicsi ember is látja, érti, hogy ami a nyugati világban természetes az máshol kincs és ritkaság. Így vált a 10 éves kislányomból „pótszülő”, aki immár egy vele egykorú kislányt támogat. 
  Többé-kevésbe ezzel egy időben keresett fel Jim, miszerint támogatókat gyűjt egy afrikai iskola számára. Gondolkodás nélkül igent mondtam, hiszen nincsenek véletlenek, biztos voltam benne, hogy valami oka van, hogy ismét „belebotlottam” ebbe a programba és valami - ami most még nem világos - feladatom lesz vele. Jim a túrát követően részletes élménybeszámolót tartott az ottani helyzetről illetve lehetőségem volt megismerni Andreát, aki kint élt és dolgozott. A feladat hamarosan körvonalazódott – ne csak támogatója legyek ennek a nemes programnak, hanem aktív résztvevője is.

   

  Kapcsolat

  • E-mail: info@afrikamaskent.hu
  • Iroda: 1148 Budapest, Kerepesi út 78B, 1. lépcsőház III/2
  • Telefonszám: (+36 1) 413 1022