A remény iskolája

Helyszín

Szenegál
Dakar

Az iskolát fizetjük olyan helyen, ahol nincs ingyenes iskola olyan gyerekeknek, akiknek a szülei nem tudnák megengedni, hogy jó képességű árva vagy félárva gyermekeik iskolába járhassanak. 

A gyerekek a dakari Yeumbeul negyedbeli, Cours Privée Boun Said Ba magán iskola diákjai.  Az iskolába azok a szerencsés gyerekek járhatnak, akiknek a szülei több-kevesebb nehézséggel ki tudják, vagy legalább megpróbálják kifizetni a dakari magániskolai viszonylatban alacsony havi tandíjat. A magániskola nem jelent luxust, maximum kisebb osztálylétszámot és jobb tanulási körülményeket, mint az államilag finanszírozott oktatásban, kevesebb sztrájkot és jobb színvonalú oktatást.  Ebből az iskolából 1985-öss alapítás óta már kikerült egy angoltanár (aki jelenleg az iskolában tanít), egy orvos és egy mérnök. A gyerekek az iskolában első osztálytól érettségéiig tanulhatnak. Az elemi iskola 6 osztályos, a felsősök 4 osztályt teljesítenek, ezt követően egy "kis érettségit" tesznek. Akinek ez sikerül az további 3 évet tanulhat itt vagy egy másik iskolában, hogy a végén érettségi vizsgát tegyen, mely ha sikeres lesz, az egyetemi tanulmányok folytatására lesz belépő.  

A diákokat tanáraik javasolták, mindegyik gyerek az osztály legjobbjai között van. Mindannyian félárvák vagy árvák, többnyire az édesapa halt meg. Az apa hiánya a szenegáli társadalomban kiszolgáltatottá teszi a feleségeket és gyerekeket, hiszen a családfő elvesztését követően az apa családjának kegyére van bízva a sorsuk és további támogatásuk. 

Ezeket a gyermekeket jelenleg semmilyen szervezet és személy nem támogatja. Mindegyik gyermeknek szüksége van jelképes örökbefogadó szülőkre, jó szándékú támogatóra annak érdekében, hogy tanulmányaikat folytatni tudják.

Hogyan segíthetnek?

  • egy évre szóló jelképes örökbefogadással - javasolt havi támogatási összeg 12 hónapra, havi 5.000-Ft (melyből 500 Ft a program adminisztrációs költségeit fedezi). Fizetni lehet utalással, havonta, negyedévente, félévente vagy előre egy évre. A tandíj magában foglalja az iskolai egyenruha és a tankönyvek összegét is. 
  • egyedi csomagokkal (iskolaszerekkel, ruházattal, játékokkal), melyet rendszeresen eljuttatunk a gyermeknek.