Művészet az életért

Helyszín

Szenegál
Dakar

Az AFRIKA MÁSKÉNT Alapítvány ÚJ ORSZÁGBAN kezdi meg működését az Utazz Afrikába Utazási Iroda közreműködésével!

 

A program célja, hogy elősegítse a szenegáli hagyományos, törzsi művészeti ágak fennmaradását és a művészi utánpótlás biztosítását.

A dakari Grand Yoff kerületben élő tehetséges művészpalánták fejlődését hátráltatja és akadályozza az otthoni környezet. Rendkívül egyszerű körülmények között, egyhangú táplálkozás mellett élik mindennapjaikat. Nincsenek valódi nevelőik, a művészetet ad-hoc módon utánzással, figyeléssel lesik el a nagyobbaktól, illetve a felnőttektől, energiáikat a napi megélhetésért vívott küzdelem köti le, így nem jut sem idő, sem energia, sem pedig lehetőség tehetségük ápolására.

A projekt célja a legtehetségesebb művészpalánták összegyűjtése, és minőségibb tanulási környezet, továbbá művészeti oktatási biztosítása számukra, elismert szenegáli kulturális szereplők, koreográfusok, zenészek bevonásával annak érdekében, hogy biztos megélhetést biztosítsunk a számukra és elősegítsük, hogy felnőve megéljenek a tehetségükből és továbbvigyék törzsük kulturális örökségét.

A támogatás célja, hogy a kiválasztott gyermek:

  • jobb iskolába járhasson és minőségibb oktatásban részesüljön;
  • naponta többször, változatosan ehessen, és szabadidejében ezért ne dolgoznia kelljen, hanem ehelyett művészeti oktatásban részesülhessen;
  • matracon és ne a földön aludjon, hogy fizikailag jobban kipihenhesse magát;
  • orvosi ellátáshoz, gyógyszerhez jusson, hogy a művészeti ág gyakorlásához szükséges fizikai egészsége biztosítva legyen; és
  • megvásárolhassa a művészeti ág gyakorlásához szükséges eszközöket.

 

A támogatott gyermekek kiválasztása szenegáli művészek javaslata alapján történik, egy "Szenegáli Mini X Faktor" keretében, melyre terveink szerint 2016. december végén kerül sor egy fesztivál elő-programjaként. A kiválasztott gyermek számára fizetendő támogatás összege, fedezi a gyermek privát iskolai tandíját, számára - egyszeri költségként - egy matrac vásárlását annak érdekében, hogy ne a földön kelljen aludnia, valamint orvosi ellátásának és minőségibb étkeztetésének költségét. Az adományok eljuttatása az Utazz Afrikába Utazási Iroda segítségével történik, amely képviselői a felhasználás módját a helyszínen ellenőrzik. A tandíjbefizetés, orvosi ellátás költségeiről az alapítvány megköveteli az adott intézmény által kiadott igazolást.

Az oktatási költség a támogatás összegének felét teszi ki. Az állami iskolákba egy 5.000 CFA összeg megfizetése után kerülhetnek a gyerekek, amelyek túlzsúfoltak, gyakoriak az óraelmaradások, sztrájkok. Az általunk biztosított minőségibb oktatás jóval színvonalasabb, az életre és a továbbtanulási lehetőségre  jobban felkészítő tanulási lehetőséget biztosít (bár még ez is nagyon messze van az elit szenegáli privát iskolák minőségétől). Az iskola október elejétől július végéig tart (10 hónap).

A fennmaradó támogatási összeg a gyermek művészeti oktatása, egészséges fejlődése érdekében kerül felhasználásra (pl. orvosi költség a művészeti ág gyakorlása és az esetleges fellépések során történő sérülések kezelése, fellépő ruhák és hangszerek beszerzése, vagy a gyermek étkeztetésének biztosítása annak érdekében, hogy az étel megszerzéséért ne kelljen dolgoznia, és a munka helyett inkább a művészeti ág gyakorlására koncentrálhasson).

Egy gyermek támogatása két részből áll:

- egyszeri 10.000 Ft-os támogatás, amelyet az adott gyermek legégetőbb szükségletére (alvási körülmények javíítása(föld helyett matracon), esetleges sérülések, betegség kezelésére vagy a gyermek felruházásásra) fordítanak,

- havi 6.500 Ft támogatás, mely az alábbiakat fedezi:

  • oktatási költség. Az állami iskolákba, amelyek túlzsúfoltak, gyakoriak az óraelmaradások, sztrájkok. Az általunk biztosított minőségibb oktatás jóval színvonalasabb, az életre és a továbbtanulási lehetőségre  jobban felkészítő tanulási lehetőséget biztosít (bár még ez is nagyon messze van az elit szenegáli privát iskolák minőségétől). Az iskola október elejétől július végéig tart,
  • -  fennmaradó támogatási összeg a gyermek művészeti oktatása, egészséges fejlődése érdekében kerül felhasználásra (pl. orvosi költség a művészeti ág gyakorlása és az esetleges fellépések során történő sérülések kezelése, fellépő ruhák és hangszerek beszerzése, vagy a gyermek étkeztetésének biztosítása annak érdekében, hogy reggel ne üres gyomorral kelljen iskolába menni

 

A támogatás fizetése bankszámlára történő utalással/befizetéssel történik, a gyermek nevének feltüntetésével.

 

A kiválasztott gyerekekről az arcképcsarnokban olvashat részletesen, melyhez kattintson ide.

 

IBRAHIMA SORY CAMARA, becenevén "PAPA"

DSC_2851a.jpgA "MŰVÉSZET AZ ÉLETÉRT" Program első támogatottját a magyar közönség 2016 nyarán és őszén már Magyarországon is megcsodálhatta.

Papa 9 éves, szeret iskolába járni, másodikos. Kis kora óta szeret táncolni, tehetségére 5 évesen, az utcai játékok során figyeltek fel. Azóta tanulgatja, gyakorolja a különbözőt táncokat, próbálgatja a zeneszerszámokat. Sem iskolai eszközök, sem a fejlődéséhez szükséges környezet nem áll rendelkezésre. Naponta kétszer, szinte csak rizst eszik, földön alszik, lábai tele vannak kezeletlen sebekkel.

DSC_2884a.jpg3 testvére van, két lány és egy fiú. Ő a legidősebb gyermek a családban. Édesanyja háztartásbeli, egy dél-szenegáli kis faluban nőtt fel, nem járt iskolába, keresete nincs. Papa édesapja tartja el a családot. Papa tehetséges táncművész és akrobata palánta. Éjszakákba nyúló estéken helyi esküvőkön, keresztelőkön lép fel idősebb rokonaival, akik ugyancsak zenélnek, táncolnak. Az abból kapott pénzen vesz gyümölcsöt, ruhát, játékot magának. Papa jól tanul, már érti és beszéli a francia nyelvet, amely mellett két helyi nyelvjárást, a wolofot és a peult is beszéli. Kedvenc étele a sültkrumpli, imádja az almát. Utóbbi drága import-termék Szenegálban, így csak ritkán ehet belőle. Fő hangszere és kiegészítő táncos eszköze a tökedény, a calabash, ezen mesterien dobol az ujjaira húzott gyűrűkkel, melyek segítségével különböző hangokat és ritmusokat tud képezni. A szorgalmas Papa minden szabadidejét a Sory Camara Tánctársulat próbáin tölti, így ellesve és szívva magába a táncmesterség fortélyait.

Hatalmas energiát sugározva lép kapcsolatba a közönséggel. Szépreményű karrier állhat előtte, ha sikerül biztosítani az egészséges testi, szellemi és művészeti fejlődéséhez szükséges körülményeket.