Kedves Támogatónk! Azért kapta ezt a levelet, mert feliratkozott az Afrika Másként Alapítvány hírlevélre. Jó olvasást kívánunk!
2017/1

Kedves Támogatók, Kedves Érdeklődők!
 
Alapítványunk ismét egy újabb „mérföldkőhöz” érkezett: elindul rendszeres Hírlevelünk, mellyel több célt szeretnénk szolgálni, azon túl, hogy igyekszünk Önöket /Benneteket folyamatosan tájékoztatni a Chérifuola iskola eseményeiről, a programjaink fejlődéséről az alapítvány életében bekövetkező történésekről. Szeretnénk Önökkel megismertetni Afrika világát, ezen belül is elsősorban Malit és Szenegált, a két országot, melyben működünk. Igyekszünk a Hírlevelekben olyan témákat feldolgozni, amelyek a gyerekek életéhez, az iskolai rendszerhez, az országhoz, annak történelméhez kapcsolhatóak, vagy olyan magyarországi eseményekhez, programokhoz, melyek Malival, Afrikával kapcsolatosak. Reméljük, hogy írásainkat nagy érdeklődéssel, tetszéssel fogadják!
Amennyiben nem szeretnének Hírlevet kapni, kérem, jelezzék számunkra!
 
Első nagyobb témánk az iskolarendszer Maliban. Sok kérdést kaptunk már ezzel kapcsolatban, így megpróbáltuk összefoglalni a tudnivalókat.
 
 
A Mali Oktatási Rendszer - Általános információk
 
Maliban az alkotmány biztosítja az ingyenes oktatáshoz való jogot. Az oktatás 9 évig kötelező, 7 éves korban kezdődik és 16 évesen ér véget. Minden gyermek, nemétől függetlenül jogosult az oktatásra. Bár az oktatás elvileg ingyenes, a szülőket gyakran iskolai díj (regisztrációs díj) megfizetésére kötelezik, és meg kell vásárolniuk a tankönyveket, egyenruhákat, és egyéb, az oktatáshoz szükséges eszközöket. Ez nagyban hátráltatja, sőt gyakran megakadályozza, hogy a gyermek iskolába menjen, mivel a család nem képes a szükséges összeget előteremteni. Az 5-14 éves korosztálynak mindössze 46%-a jár iskolába, közülük 13%-ra tehető azok száma, akik valamilyen munkavégzés mellett tanulnak. Egy UNESCO jelentés szerint 2011 óta folyamatosan csökken az oktatásban résztvevő gyermekek száma. Ezek az adatok azonban nagyrészt becsült adatokon alapulnak, hiszen a gyerekek születését szinte alig jegyzik, nincs anyakönyvi rendszer. Emiatt gyakran az iskolába való bekerülés is nehézséget okozhat, mivel az ingyenes oktatáshoz állampolgárság szükséges, papírok híján azonban ezt nehéz bizonyítani. Az iskolai oktatás alacsony színvonalú és alulfinanszírozott. A tanulást a krónikus képzett tanár, eszköz, megfelelő iskolai körülmények, és a tömegközlekedés hiányán túl az alulfizetettség miatti gyakori tanár sztrájkok, valamint még a tankönyvek megfizethetetlensége is tovább hátráltatja. Jellemzőek a nagy osztálylétszámok, az állami iskolákban nem ritka a 200 fő feletti osztálylétszám! Mindezen nehézségek ellenére ha már bekerül, a diákok 53%-a, be is fejezi az általános iskolát. Ugyanakkor egy ENSZ felmérés mindössze 27-30% körülire becsüli az írástudók számát az összlakosság körében. A 25 év feletti lakosság 82%-a soha nem járt iskolába, az írástudó nők aránya pedig alig 12%: ezzel az ország sereghajtónak minősül Afrikában!
Kattintson ide a teljes cikk elolvasásához.


Programajánló
 
Az élet Afrikában
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem
Időpont: 2017.11.07., 17.30h
Előadó: Morris Andrea, az Afrika Másként Alapítvány kuratóriumi elnöke
Vetítettképes előadás az afrikai hétköznapokról, elgondolkodtató felvetéseken keresztül egy tipikus nyugat-afrikai országban saját élettapasztalat, fotók és videók alapján. Helyszín: Mali, Bamako, Sanfil nyomornegyed.
Az alapítvány létrejöttének, munkájának bemutatása.

 
Rokia Traoré koncert, MÜPA, 2017. november 15., 20:00
Az 1974-ben, Maliban született, bambara származású énekesnő 2017. november 15-én lép fel a MÜPA-ban. Rokia Traoré édesapja diplomata volt, így a kis Rokia számtalan országban járt, sokféle zenei benyomás érte, amelyek későbbi munkásságát erősen befolyásolták.
1998-2016 között 6 albumot készített. 2003-ban kiadott Bowmboï című albuma hozta meg számára az igazi áttörést, RFI-díjjal (Radio France Internationale) tüntették ki és az „év afrikai felfedezettjeként” ünnepelték. Tchamantché című almubáért (2008) a világ legrangosabb világzenei díjával, a BBC World Music Award-dal tüntették ki, 2009-ben pedig a legjobb előadói díjat ítélték neki a Songlines Music Award-on.
Alapvetően anyanyelvén énekel, illetve néha franciául, angolul. Saját zenéjét kortárs afrikai, mali zeneként definiálja. Dalainak középpontjában a szociális problémák állnak. Emberi kapcsolatokról, szerelemről énekel, de a nő társadalmi szerepének problémái, a modern kori afrikai társadalmakban elfoglalt helyük, valamint az éhező afrikai gyermekek problémái is központi témái közé tartoznak.
 
(forrás: Wikipedia)
 
Egy kis ízelítő:
Copyright © *AFRIKA MÁSKÉNT, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@afrikamaskent.hu

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list