Kedves Támogatónk! Azért kapta ezt a levelet, mert feliratkozott az Afrika Másként Alapítvány hírlevélre. Jó olvasást kívánunk!
2017/2

Kedves Támogatók, Kedves Érdeklődők!
 
Bamakói hírek

Chérifoula

Mme Sissoko, az igazgatónő arról tájékoztatott, hogy a könyvtárterem és további egy tanterem építése napokon belül elkezdődik.Érdeklődésünkre, hogy milyen további fejlesztéseknek örülnének azt a választ kaptuk, hogy jó lenne, ha a vezetékes vizet be tudnák vezettetni az iskolába, ennek költségét 175 000 CFA összegre (mintegy 75.000 Ft) becsülték. Ez részben megoldaná az ivóvíz biztosítási gondot az iskolában, másrészt a latrinák öblítését is biztosítaná.

Most ugyanis a lányok hordják tele kannákkal a termekben álló 120 literes műanyag hordókat, amelyekből mindenki mer magának az odakészített műanyag pohárral. A víz a nagy hőségben gyorsan megromlik, és az sem higiénikus, hogy az egész osztály egy bögrét használ az ivásra.

A latrinák öblítésére pedig az udvar átellenes végében álló nyitott kútból húzzák fel a vizet, majd csíkos teáskannákban átviszik az udvaron, hogy aztán több kevesebb sikerrel leöblítsék a latrinákat.

További nagy vágyuk, hogy a jelenlegi egy terem/egy plafon ventilátor mellé még egy másikat is fel tudjanak szerelni. Mivel a termeknek általában csak egy ajtajuk, egy ablakuk és lapos bádogtetejük van, a közel 50°C melegben a gyerekek képtelenek figyelni, sőt gyakran elalszanak az órán a levegőtlen hőségben. Szükség lenne tehát további ventilátorok beszerzésére is.
 

Együtt a Diplomáig Program
 
Örömmel értesültünk, hogy az Együtt a Diplomáig programunk keretében további két nagyon tehetséges, intelligens, szorgalmas, szép kislány is felvételt nyert a középiskolába. Gratulálunk Djénéba Traorénak és Assitan Konénak! Ezzel az általunk ösztöndíjjal támogatott, középiskolás diákok száma már 7 főre emelkedett, ami az összes, általános iskolát befejezett, programban támogatott diákok 57%-a.
 
Ugyancsak örömhír, hogy az Együtt a Diplomáig program egyik támogatottja, Sanssoba Coulibaly vállalta, hogy koordinálja a középiskolásokat és havonta hírt biztosít róluk, életükről, iskolai eredményeikről. Sanssoba nagy örömünkre Messengeren keresztül közvetlenül kommunikál már támogatójával angol nyelven. Reméljük, hogy egyre több ilyen kapcsolatfelvételnek leszünk tanúi a következő évek során!
 
Budapest-Bamako Rally 2018 - Szenegál
 
Nevével ellentétben sajnos a rally 2018-ban nem megy Bamakóba. Kuratóriumunk két tagja, Jim de Jager és Szabó György saját költségén vesz rész a rally-n, eredetileg azzal a szándékkal, hogy a rally végén Bamakóban meglátogassák a Chérifoula iskolát. Sajnos erre a Rally útvonalváltozása miatt most nem kerül sor. Megállnak azonban Szenegálban, Dakarban, ahol a Művészet az életért program kis támogatottjait látogatják meg, áttekintik a program fejlesztésének lehetőségét, meglátogatják az ottani családokat is. A rally keretében gyűjtést kezdeményeztük az iskola fejlesztéséhez kapcsolódóan, melynek linkje és a vonatkozó információ itt érhető el:
https://www.gofundme.com/education-in-mali


Megkezdjük Mali történelmének ismertetését. Az anyag terjedelme miatt folytatásokban lesz elérhető, az 1.rész az időszámításunk előtti kortól a Mali Birodalom bukásáig tart, a 2. rész a Szongai Birodalom és a gyarmatosítás korát, míg a 3. rész a Függetlenségtől napjainkig tartó periódust öleli fel.

1. rész
A Ghánai Birodalom és a Mali Birodalom
A nyugat-afrikai történelmet sokáig csak a szájhagyomány őrizte, írásos emlékeket nem találtak. Éppen ezért úgy gondolták, hogy a térségben nem létezett civilizáció az európaiak megérkezése előtt. Csak amikor 1990-ben Timbuktuban felfedeztek egy kőházban rejtőzve több mint 5 000, a térségből származó kéziratot, változott meg gyökeresen ez a kép, melyet a modern kori régészeti ásatások eredményei is kiegészítettek. A szaharai sziklarajzok és vésetek alapján a mai Mali északi része, az akkor még szavannás, növényekben és állatokban gazdag szaharai terület már i.e. 10 000 körül is lakott volt. A rajzok alapján I.e. 5000 körül már mezőgazdasági művelés és állattenyésztés is folyt és az i.e. 500-as évektől számítva megkezdődött a vas eszközök használata. I.e. 300 körül már nagy, szervezett lakóközösségek alakultak ki, ezek egyike volt Djenné-Djeno, a mai Djenné város szomszédságában. 500 körül már számos város és kisebb település alakult ki a régióban.

Tovább olvasom
 
Copyright © *AFRIKA MÁSKÉNT, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@afrikamaskent.hu

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list