Kedves Támogatónk! Azért kapta ezt a levelet, mert feliratkozott az Afrika Másként Alapítvány hírlevélre. Jó olvasást kívánunk!
2017/3

Kedves Támogatók, Kedves Érdeklődők!
 
Bamakói hírek

Chérifoula

Bajnok csapat

 
Az iskola csapata megnyerte a focibajnokságot! Egyik kis támogatottunk, Issa Bary is tagja a csapatnak! Külön öröm, hogy a csapat még 2014-ben az MLSZ-től kapott mezekben nyerte el a kupát. Gratulálunk, és nagyon büszkék vagyunk a kis bajnokokra!

Ösztöndíj átadás

November során átadtuk az ösztöndíjakat a középiskolásoknak. Gratulálunk, és sok sikert kívánunk a tanulásba!

  


Budapest-Bamako Rally

Finisbe érkezett a felkészülés a Budapest-Bamako Rallyra. Jim de Jager és Szabó György megkaptak minden védőoltást, beszerezték a malária tablettákat. Az autó végső ellenőrzése és felmatricázása folyik. Szorgalmasan gyakorolnak terepen, múlt hétvégén éppen egy homokbányában ragadtak be, ahonnan csörlővel húzták ki magukat. Ha ez történik velük a Szanarában már nem esnek kétségbe! A rally kapcsán gyűjtést rendezünk az alábbi linken:
https://www.gofundme.com/education-in-Mali


 

 
Az autón van még szabad reklámfelület. Amennyiben matricáját szeretné az autón látni, lépjen kapcsolatba velünk az afrikamaskent@gmail.com címen.


Mali történelme

Folytatjuk sorozatunkat Mali történelméről. Az anyag terjedelme miatt folytatásokban elérhető, az 1.rész az időszámításunk előtti kortól a Mali Birodalom bukásáig tart, a 2017/2 Hírlevélben olvasható. Most a 2. résszel folytatjuk, míg következő hírlevelünkben a 3. résszel, a Függetlenségtől napjainkig tartó periódus bemutatásával fejezzük majd be.


2. rész
A Szongaj Birodalom és a gyarmatosítás kora

A Mali állam egyik utóda a XV-XVI. század során a Niger észak-nyugati részén élő szongai népről elnevezett Szongai Birodalom lett, amely fokozatosan alakult ki a Mali Birodalom keretein belül a mai Gao város környékén, míg végül önállóságát elnyerve bekebelezte annak keleti területeit. A Szongai Birodalom ezidőtájt az egyik legnagyobb kiterjedésű állam volt Afrika történelmében. Fővárosa Gao volt. A Niger-folyó mentén terült el, amely összekötő kapocsként és fontos kereskedelmi útként szolgált a birodalom távoli részei között. Igazán naggyá a Mali Birodalom széthullását követően vált, amikor is nyugat felé kezdtek terjeszkedni, bekebelezve a Mali Birodalom területeit. 1464-ben megválasztották a birodalom első császárát, a szonni-dinasztiabeli Szonni Alit, aki 1493-ig uralkodott. Személye úgy maradt meg a köztudatban, mint a birodalom legfélelmetesebb katonai stratégája és hódítója. Birodalma nagyobb területtel rendelkezett, mint akkoriban a nyugat-európai országok együttvéve, nyugaton elérte az Atlanti-óceánt is. Szonni Ali uralma alá vette a térség legfontosabb kereskedelmi útvonalait és a gazdag kereskedővárosokat, köztük Timbuktut. Timbuktut a szongaiok 1468-ban csatolták a birodalomhoz, mikor már a város lakossága is arra kérte a birodalmat, hogy űzze el Timbuktu zsarnokoskodó mali uralkodót. A térség másik jelentős kereskedővárosa, Djenné, azonban nem adta ilyen könnyen magát. A szongaiok csak hét éves ostrom után tudták bevenni a várost, miután lakosait kiéheztették Szonni Ali uralkodása alatt lett Djenné és Timbuktu az észak-afrikai iszlám oktatás központja.
A folytatásért kattintson ide:


ProgramajánlóFatoumata Diawara koncert - Bécs, Wiener Konzerthaus 2018. március 19.
Fatoumata Diawara szülei Maliból költöztek Elefántcsontparta, ahol a gitáros énekes-színésznő született. Később színészi karrierje érdekében Franciaországba költözött, ma is ott él. Zenéjében a dél-mali wassalou tradicionális zenét keveri a modern zenei irányzatokkal. Ismertebb szerepe a 2014-es Cézár Díjas és Oscar-jelölt Timbuktu című filmben volt.

Egy kis kedvcsináló:
 
Utazás Szenegálba
Utazzon az Utazz Afrikába Utazási Irodával Szenegálba és élőben is megcsodálhatja kis szponzoráltjaink, a Művészet az Életért program támogatottjainak produkcióját! Részletek: http//www.utazzafrikaba.hu/irany-szenegal.html?gclid=EAIaIQobChMI2ZG6wvr-1wIVTJV3Ch1uVwj7EAEYASAAEgIlf_D_BwE
Copyright © *AFRIKA MÁSKÉNT, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@afrikamaskent.hu

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list