Kedves Támogatónk! Azért kapta ezt a levelet, mert feliratkozott az Afrika Másként Alapítvány hírlevélre. Jó olvasást kívánunk!
2018/10
Mali, Bamako

Október elsején megkezdődött a 2018-2019-es tanév az École Chérifoulában!
A bamakói tanári kar és adminisztratív személyzet (iskolaőr és "mindenes"), jobb szélen Mme Sissoko, az igazgatónő.
Tankönyv átadás
 
A támogatóknak köszönhetően idén is sikerült minden kis támogatottunk számára megvásárolni a tankönyveket. Nagy volt a boldogság, amikor kiosztásra kerültek. Minden gyermekről kaptunk fényképet, de akkorát nőttek, változtak az elmúlt időszakban, hogy bizony közülük többet is alig ismertük fel! Reméljük, hogy a tanulási kedvüket a szép új tankönyvek és az osztály első hat helyezettjének járó jutalom csak tovább fogja növelni.

Mali, Bamako
 
Befejeződött az iskola 2 új tantermének építése. Az egyik terembe a 8. osztályosok már be is költöztek: már annyian vannak, hogy a földszinti, régi kis teremben nem fértek el! Ők már 5. éve vannak velünk! A másik terem egyelőre még csak raktár: ez lesz a könyvtár és számítógép-terem!

 
 

MEGÚJULTAK A VIZESBLOKKOK!

A Xeless cég nagylelkű adományának köszönhetően tanévkezdésre megújult az iskola vizesblokkja, így létrejöhetett a Xeless által finanszírozott "Kézmosás Projekt." Nemcsak egyel több WC, de kézmosási lehetőség is kialakításra került. Az ivóvíz bevezetésére napokon belül sor kerülhet. Alapítványunktól Morris Andrea, a projekt vezetője, novemberben Bamakóba utazik, hogy részt vegyen a vizes blokk felavatására szervezett ünnepségen és átadja egy budapesti középiskola által készített, a helyes kézmosásra oktató dekorációkat is a diákoknak.
Morris Andrea bamakói útjának eseményeit a Facebook oldalunkon követhetik, amennyiben figyelemmel kísérik a Xeless-Hand Wash Projekt Bamako eseményünket.

 

Újra indult "EGY TÉGLA IS SZÁMÍT!" Programunk
 
Kérjük, hogy amennyiben támogatni tudja a bamakói iskola mielőbbi befejezését, adományát juttassa el számunkra az alapítvány 10400872-50526751-68831003 számú bankszámlájára történő utalással, a közlemény rovatba a "téglajegy" szó feltüntetésével.
Az iskolaépítés következő fázisa a tantermek kifestése és dekorálása lesz.

 

Új középisoklások
 
Sajnos még mindig semmi hír arról, hogy az idén sikeres DEF vizsgát tett 9. osztályosok hol tanulhatnak tovább. Amint tudunk valamit, azonnal értesítjük a támogatókat!
Szenegál - Művészet az Életért Program

Szenegálban is elkezdődött a tanév.

A Művészet az Életért programunkban  a helyi közreműködőink segítségével minden gyermeknek találtunk megfelelőnek ítélt iskolát és beírattuk őket. A távolságok miatt végül 4 iskolába kerültek a gyerekek, a legtöbben a dakari Ossou és Yeumbeul és a Mbour-i Les Cajoutiers iskolába járhatnak.

November elején az alapítvány munkatársai, de Jager Katalin és Gyurácz Andrea Szenegálba utaznak, hogy végiglátogassák az iskolákat és a családokat, felmérjék a program továbbfejlesztésének lehetőségeit. A kiválasztott iskolákkal terveink szerint szerint hamarosan további együttműködés alakulhat ki, amely reményeink szerint a gyerekek további sikeres tanulását segíti majd elő.

Az UTAZZ Afrikába Utazási Iroda csoportja ismét kiviszi a támogatók által kiküldött  adományokat a gyerekeknek. Ha valaki még nem hozta be az alapítvány székhelyére a személyre szóló csomagot, az még október 30-ig megteheti, előzetes egyeztetés szükséges a (06 20) 584 4067-es telefonszámon.

De Jager Katalin és Gyurácz Andrea szenegáli újtáról a honlapon a blog rovatban és a Facebook oldalunkon olvashatnak majd napi rendszerességgel, kövessék figyelemmel!

 

 A TÁRGYI ADOMÁNYOK AZ ISKOLÁK SZÁMÁRA
 
A tárgyi adományok közül 6 laptop és a márciusi FUTÓEXPO-n a Budapest-Bamako Maratonkára gyűjtött futópólók egy része egy magát megnevezni nem kívánó személy jóvoltából, egy élőállat-szállító kamionban elindultak Bamako irányába. Az adományokat a bamakói útja során Morris Andrea adja át az iskolának és a 160 darab futópólót egy futóverseny keretében osztja majd szét a versenyzők között. Mivel Andrea másodmagával utazik, és a támogatottak száma közel 80 fő, így most sajnos nem tudjuk megoldani a támogatottaknak történő csomagküldést.
 
Az összegyűlt tárgyi adományok (számítógép hálózat, irodai eszközök (nyomtató, scanner, stb.), iskolabútorok, könyvtári könyvek) Bamakóba történő kijuttatása ügyében tárgyalásokat folytatunk több fuvarozóval is. A  távolság miatt a szállítás drága, és sajnos Maliba még nem járnak turistacsoportok (mint Szenegálba), akik segítenének az adományok és az Önök személyes ajándékainak kijuttatásában. Így  ismét kérjük az Önök segítségét. Kérjük, hogy aki tud, járuljon hozzá a fuvarköltséghez olyan összeggel, amely nem megterhelő a számára az összeg alapítvány 10400872-50526751-68831003 számú számlájára történő átutalással, a közlemény rovatba "szállítás" megjelöléssel.  Segítségüket és megértésüket köszönjük!

IKEA - Veled Közösen pályázat

Egy kedves támogatónk benevezte az alapítványt az IKEA Veled Közösen pályázatára.
Pályázati anyagunkban a bamakói iskola könyvtárának és számítógép termének berendezéséhez és az iskola dekorációjához szükséges bútorokra, plakátokra, eszközökre pályáztunk. Bár a verseny nagyon nagy a hazai szervezetekkel, de reménykedünk, hogy hátha sikerül némi támogatást nyerni!
Kérjük, szavazzanak ránk ezen a linken: kattintson IDE
Az adott régióban a legtöbb szavazattal rendelkező szervezet lesz a nyertes, de a döntőbe került többi szervezet is jutalomban részesül.

Ismeretterjesztő kalandozásainkat új országban folytatjuk: ISMERD MEG SZENEGÁLT!

A TERANGA (vendégszeretet) országa: Szenegál
 
A szenegáliak büszkék vendégszeretetükre, országukat a vendégszeretet földjének, nemzeti futball válogatottjukat „A Vendégszerető Oroszlánoknak” hívják. Ez a nyugat-afrikai, majd’ három-magyarországnyi területű, 14 millió lakosú ország nevét, az országot keletről és északról övező Szenegál folyóról kapta. Egy romantikusabb verzió szerint a wolof nyelvű „sunu gaal” azaz „a mi kenunk” kifejezésből ered az elnevezés, amely a XIV. században ideérkezett portugál és a bennszülött wolof halászok közti félreértésen alapul. Mások szerint al-Bakri arab földrajztudós által 1068-ban leírt ’Sangana’ város után lett elnevezve. Mindenesetre a szenegáliak számára a „mi kenunk” teória a legnépszerűbb és legelfogadottabb verzió. A szenegáli média gyakran hangoztatja is az ország területén élő különböző népeknek, hogy „egy csónakban evezünk.”
 
A folytatásért kattintson IDE.