Kedves Támogatónk! Azért kapta ezt a levelet, mert feliratkozott az Afrika Másként Alapítvány hírlevélre. Jó olvasást kívánunk!
2018/12

SZJA 1%
 
Alapítványunk 2019. január 1-től bekerült a személyi jövedelemadó 1%-nak az adózó rendelkezése szerinti felhasználására jogosultak listájára. Kérjük, segítse munkánkat azzal, hogy az Ön által fizetendő Szja 1%-át számunkra kéri átutalni. Adószámunk: 18759338-1-42.
Kérjük, hogy ismerősei körében is terjessze ezt az adományozási lehetőséget, ezzel is elősegítve az afrikai gyerekek álmainak valóra válását.

„Mindig lehetetlennek tűnik, amíg meg nem csinálja valaki.”
(Nelson Mandela)
 

Támogatói Est

A novemberi hónap az utazások hónapja volt az alapítvány életében. Morris Andi Bamakóba (Xeless Kézmosás Projekt), De Jager Kati és Gyurácz Andi pedig Dakarba (Művészet az Életért Program) utazott, hogy az alapítványi programokról, azok fejlődéséről tájékozódjon. Szeretnénk Önökkel megosztani a látottakat, tapasztaltakat.

Szeretettel várjuk Önöket és minden érdeklődőt 2019. január 24. napján, 17:30 órakor a Pannonkincstár Épületében (Budapest, V. kerület, Váci utca 57., alatt megtartandó támogatói esten. Morris Andrea a bamakói útjáról, melynek során a Xeless Kézmosás Program került felavatásra (bővebben: itt, itt, itt, itt, és itt olvashatnak bővebben), De Jager Katalin és Gyurácz Andrea pedig dakari útjáról (itt, itt, itt, és itt olvashatnak bővebben) , az eredményekről, az ott tapasztaltakról számol be egy vetített képes előadás keretében. Az esemény nyílt, minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Kérjük, hogy részvételi szándékukat az agyuracz@afrikamaskent.hu e-mailen jelezzék.

Afrika Napok

2018. december 1-2-án részt vettünk az Afrikáért Alapítvány által szervezett Afrika Napokon. A program keretében Morris Andrea bamakói útjáról, annak eredményeiről és a fiatal afrikai nőkről (bővebb írás itt) tartott egy érdekes előadást. Nagy sikert aratott az "Adományért Ajándék" kezdeményezés, melynek keretében a "szenegáli bazárból"  az érdeklődők eredeti szenegáli nyakláncok, karkötők, homokrajzok, többféle illatosítású shea vaj közül választhatták ki a nekik legjobban tetszőt, és az afrikai büfé megkóstolói sem csalódtak.
A Remény Iskolája Program (Dakar, Szenegál)

December 12-én új programot indítottunk, "A Remény Iskolája Programot", Dakarban, Szenegálban. A tandíjat szeretnénk fizetni jó képességű árva vagy félárva gyermekek számára, azért, hogy iskolába járhassanak
 
A gyerekek a dakari Yeumbeul negyedbeli, Cours Privée Boun Said Ba iskola diákjai.   Ebből az iskolából 1985-ös megalapítás óta már kikerült egy angoltanár (aki jelenleg az iskolában tanít), egy orvos és egy mérnök is, igazgatója maga is árva gyerekként nőt fel. A gyerekek az iskolában első osztálytól érettségiig tanulhatnak. Az elemi  6 osztályos, a felsősök 4 osztályt teljesítenek, ezt követően egy "kis érettségit" tesznek. Akinek ez sikerül, az további 3 évet tanulhat itt, vagy egy másik iskolában, hogy a végén érettségi vizsgát tegyen. A sikeres érettségi az egyetemi tanulmányok folytatására lesz belépő. 
10 diákot javasoltak tanáraik, mindegyik gyerek az osztály legjobbjai között van. Mindannyian félárvák vagy árvák, többnyire az édesapa halt meg. Az apa hiánya a szenegáli társadalomban kiszolgáltatottá teszi a feleségeket és gyerekeket, hiszen a családfő elvesztését követően az apa családjának kegyére van bízva a sorsuk és további támogatásuk.
Plusz 2 kislányt édesanyjuk könyörgésére tettünk a programba: ha már ő nem tudott iskolába járni, kérte, hogy legalább a leányainak jobb legyen!
Mindegyik gyermeknek szüksége van jelképes örökbefogadó szülőkre, jó szándékú támogatóra annak érdekében, hogy tanulmányaikat folytatni illetve elkezdeni tudják.
Hogyan segíthetnek?
- egy évre szóló jelképes örökbefogadással - javasolt havi támogatási összeg 12 hónapra, havi 5.000 Ft. A támogatási összeg magában foglalja a tandíjat, a beiratkozási díjat, az iskolai egyenruha és a tankönyvek összegét is, valamint 500 forint program adminisztrációs költséget.
- egyedi csomagokkal (iskolaszerekkel, ruházattal, játékokkal), melyet - köszönhetően az Utazz Afrikába Utazási Irodának - rendszeresen eljuttatunk a gyermeknek.

A támogatásban résztvevő gyerekek adatlapjait itt tudja megtekinteni.

ISMERD MEG SZENEGÁLT!
 
Szenegál sportja: a laamb
 
Bármily hihetetlen is, de Szenegálban nem a futball, hanem a birkózás a legnépszerűbb sport. Az 1950-es évek óta a birkózás tömegsporttá vált, amely komoly szponzorokat és óriási tömegeket vonz. A nagy profi küzdelmeket stadionokban folytatják, több tízezres nézősereg előtt, és egy-egy győzelemért - a szponzorpénzekkel együtt - a legjobbak akár százezer-háromszázezer dollár körüli összeget is kaphatnak, amely egy olyan országban, ahol a napi átlagkereset 2 dollár és ahol a lakosság több mint fele munkanélküli és nyomorban él, elképesztő gazdagságnak minősül. Közel 60.000 (!) regisztrált birkózó van, akikhez évente átlagosan 4.000 új bajnokaspiráns csatlakozik.
A folytatásért kattintson ide.