Kedves Támogatónk! Azért kapta ezt a levelet, mert feliratkozott az Afrika Másként Alapítvány hírlevélre. Jó olvasást kívánunk!
2018/2
 
Budapest-Bamako Rally
Kuratóriumunk kalandvágyó tagjai, Jim de Jager és Szabó György szerencsésen teljesítették Budapest-Bamakó Rally több mint 9.000 kilométeres távját, amely nevével ellentétben nem Bamakóban, hanem Banjulban, Gambiában ért véget január 28-án. Fáradtan, de büszkén tértek haza, de előbb még Szenegálba, Dakarba utaztak, hogy a "Művészet az Életért" Programunk kis támogatottjaival találkozzanak.Az off-road kategóriában átélt kalandjaikról és a szenegáli tapasztalatokról vetített képes előadás keretében számolnak majd be a 2018. március 1-4 között tartandó Afrika-EXPO-n. Várunk minden érdeklődőt szeretettel!

http://cdn.blog.hu/sa/sandyracers21/postimage/lazulas_1517171833.png


Művészet az Életért Program - Látogatás Dakarban
 
A rally után Jim és Gyuri nagy izgalommal készültek a dakari programra, hiszen amióta elkezdtük az alapítvány munkáját ez volt az első találkozásuk Afrika "igazi arcával" és testközelből érezték meg és mérték fel, hogy valóban jó helyre megy alapítványunk segítsége, támogatása. Köszönhetően Szilasi Ildikó és az Utazz Afrikába Utazási Iroda lelkes csapata szervező munkájának, felkeresték otthonaikban a már meglévő 9 gyermekünket, és felvettek újabb 8, Abdul Camara Magyarországon élő szenegáli táncművész által kiválasztott művészpalántát az alapítvány programjába, akik adatlapjai hamarosan felkerülnek honlapunkra. Így szenegáli programunk támogatottjainak száma 17 főre nő!  Mivel az állami iskolák tanárai éppen sztrájkoltak, így nem volt tanítás, mindenki otthon volt. Sajnos ez megszokott és gyakori dolog Szenegálban. Ezért fontos, hogy támogatottjainknak találjunk egy jó privát iskolát, ahol a tanárok motiváltak és igazán foglalkoznak a gyerekekkel, hol hasznos, valódi tudást szerezhetnek. Az állami iskolákban nemcsak az oktatás színvonala csapnivaló, de annak ellenére, hogy ingyenesnek vannak meghirdetve mégsem ingyenesek, mivel évente többször is regisztrációs díjat kell fizetni a szülőknek, amit anyagilag nem bírnak.

Ugyancsak találkoztak a dakari Grand Yoff negyed polgármesterével is. Volt szó iskolákról, gyerekekről, tehetséges focistáktól és lehetséges kapcsolódási pontokról. Célunk a bemutatkozás volt és a beszélgetés elindítása, hogy a jövőben is többet tehessünk a gyermekeinkért. Elképzeléseink szerint szeretnénk egy "Művészeti Házat" létrehozni, ahol az ifjú tehetségek a jelenlegi kovácsműhely lyukakkal, aszfaltdarabokkal, homokkal borított sérülésveszélyes udvara helyett biztonságban tudnának gyakorolni és elsajátítani a felnőttkori megélhetésüket biztosító művészeti tudást.
Kis támogatottjaink annyira szegény családokban élnek, hogy a földön, gyékényen alszanak. A táncoláshoz fontos a jó fizikai állapot, a megfelelő pihenés. Így a polgármester után Jimék útja a szivacsoshoz vezetett, ahol beszerezték és színes huzatba húzatták a matracokat, melyet átadtak minden, a programba már felvett gyermeknek. Nagy volt a meglepetés és a boldogság.
Az aktív nap befejezéseként támogatottjaink kis műsor keretében kápráztatták el Gyuriékat a tudásukkal: nagyon fáradtan éreztek, de a pezsgő dobszólókból és táncokból nyert energiával és elszánással tértek haza és dolgoznak a program sikerén. 
 

PÁLYÁZTUNK!
 
Fejlődésünk során elértük azt a szintet, hogy programjaink bővítése és ötleteink megvalósítása érdekében további források bevonása szükséges.  Alapítványunk jelenleg is megvalósuló ismeretterjesztői, érzékenyítő tevékenységének bővítését, szélesebb társadalmi közegben történő országos elérését kívánjuk elérni. Előadásaink sikerének alapja előadóink saját élettapasztalata, helyismerete, és a személyesen gyűjtött élmény- és képanyag, amivel hitelesen tudják közvetíteni mondanivalójukat. A "Miért Éppen Afrika?," előadás sorozatunk közel 200 fényképből álló általános, a kontinensről szóló előadás során mutatja be Afrika tájainak, állat- és növényvilágának, népeinek sokszínűségét, rámutatva az Afrikáról kialakult sztereotípiák (nyomor, elmaradottság, erőszak, járványok, éhezés, háborúk) helytelenségére és személyes tapasztalatok alapján próbálja azokat megváltoztatni.  Ezt könyvtárakban, helyi közösségekben, művelődési házakban szeretnénk népszerűsíteni. Az előadás sorozat Gyurácz Andrea A szőke nő kalandjai Afrikában című könyvsorozatára épül. Az “Afrikában az élet” címmel iskolai tanórára kidolgozott előadásokat tartunk általános iskolákban, középiskolákban és egyetemi csoportokban.Céljuk nem csak ismeretterjesztés Afrikáról, hanem érzékenyítő vitaindító beszélgetések kezdeményezése Afrika jövőjét illetően, és a hallgatóság saját életkörülményeinek átértékelésére vonatkozóan. Előadásainkat a magyar mellett angol és francia nyelven is megtudjuk tartani. Jelenlegi programjainkat szeretnénk egy mozgó kiállítással kiegészíteni. Ez 30-30 darab Afrikáról szóló különleges fotót tartalmazna,  “Gyereksorsok Afrikában” és “Miért épp Afrika?” címmel.  Ezek a kiállítások előadásaink kiegészítéseként kerülnének megrendezésre, azok hatásának elmélyítését szolgálnák.
 
Kérjük drukkoljanak nekünk, hogy elnyerjük a megpályázott összeget, illetve amennyiben úgy gondolják, hogy szeretnék fenti céljainkat is támogatni, adományukat juttassák el az alapítvány 10400872-50526751-68831003 számú bankszámlájára!

Amennyiben tudnak olyan közösséget, amelyet érdekelne bármelyik előadás, kérjük jelezzék számunkra!
Köszönjük!"Egy könyv is számít!" Program
 
 A 2017 márciusi bamakói tapasztalatunk alapján újabb programot indítottunk, az "Egy könyv is számít!" programot. Ennek keretében kezdtük el gyűjteni francia és angol nyelvű gyermek- és ifjúsági könyveket, tankönyveket, regényeket, verseket, mesekönyveket, francia-angol szótárakat, egyszerűsített olvasmányokat, képes albumokat, térképeket, képeskönyveket. Önkéntesünk, Csonka Ágnes munkájának köszönhetően ha lassan is, de gyűlni kezdtek a könyvek!
Amennyiben a könyvek, egyéb adományok gyűjtésében segíteni tudtok/tudnak, kérjük jelezzék a konyvtarprogram@afrikamaskent.hu e-mail címen!

Az AFRIKA-EXPO-n standunkon egy-egy könyv jelképes vásárlásával és Maliba küldésével lehet támogatni programunk sikerét, illetve ott le lehet adni az ajándékba szánt könyveket.

Amennyiben az AFRIKA-EXPO-n a standunkon, helyben, 3.500 Ft adományt ad valaki a könyvárprogram megvalósításához, választhat a Szőke nő kalandjai sorozatból egy kötetet, melyet az író névre szólóan dedikál!
 


ISMERD MEG MALIT!

Mali történelme után ismeretterjesztő sorozatunkat a dogon népről szóló cikkekkel folytatjuk. Az anyagot terjedelme miatt ismét 2 részben adjuk át, az első mindennapi szokásaikról, falvaikról, a 2. rész hiedelmeikről, rituáléikról szól.

A "Szíriusz gyermekei", a dogonok
(1. rész)

Mali Mopti régiójában él a titokzatos, közel 250 000 fős dogon nép. Leginkább arról híresek, hogy minden tudásukat a Szíriusz rendszerből 3.000 évvel ezelőtt érkezett kétéltű idegenektől, a „nommo”-któl származtatják. Írástudatlan létükre megdöbbentő és megmagyarázhatatlanul pontos tudással bírnak a Szírusz csillagról, annak csak űrtávcsővel látható tárcsillagairól, a Szaturnusz gyűrűjéről, a Jupiter négy „fő holdjáról” és arról, hogy a Föld a Nap körül kering valamint, hogy a Föld a tengelye körül forog. Rengeteg írás foglalkozik ezzel a rejtéllyel, így nem erre kívánok fókuszálni, hanem a dogonok mindennapi életére, hiedelmeire, szokásaira, melyet utazásunk során, a helyszínen tapasztaltunk, ismertünk meg az ott töltött pár nap alatt.

A folytatásért kattintson ide.


Programajánló

AFRIKA EXPO  2018. MÁRCIUS 01.-04.

Afrika Expo Budapest fényképe.

A tavalyi nagy sikerre tekintettel idén is részt veszünk az AFRIKA EXPO-n, amely az Utazás Kiállítás keretében kerül megrendezésre. A nagyközönség számára is nyitott  program során megismerkedhetnek Afrika ízeivel, dallamaival, kézműves termékeivel.
 
Várunk Benneteket/ Várjuk Önöket szeretettel a standunkon!


AFRIKAI EGYÜTTES NYERT A 2018-AS GRAMMY GÁLÁN!

A dél-afrikai Ladysmith Black Mambazo együttes  a  hazánkban is már többször koncertezett Maliból származó, világhíres tuareg együttes, a Tinariwen "Elwan" című albuma elől hozta el 2018-ban a Legjobb Világzene Grammy Díját. Gratulálunk nekik, bár a szívünk kicsit vérzik, hiszen szeretjük a Tinariwent! Egy kis ízelítő mindkét csapattól: 

 
Input caption text here. Use the block's Settings tab to change the caption position and set other styles.
Input caption text here. Use the block's Settings tab to change the caption position and set other styles.
Copyright © *AFRIKA MÁSKÉNT, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@afrikamaskent.hu

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list