Kedves Támogatónk! Azért kapta ezt a levelet, mert feliratkozott az Afrika Másként Alapítvány hírlevélre. Jó olvasást kívánunk!
2018/4

 
Látogatás Bamakóban - 2018. április 5.
 
Szabó Györgyi és Simigh Ágnes, a Magyar Afrika Társaság munkatársa és önkéntese Bamakóba látogattak, hogy a saját, fogyatékos gyerekeket támogató programjukról tárgyaljanak. A látogatás keretében felajánlották, hogy elmennek a Chérifoulába, kiviszik küldeményeinket és végigtárgyalják az előre egyeztetett napirendi pontokat. A látogatás eredményeképpen az alábbiakat tudtuk meg:

1. Felépült a tavaly kivitt téglajegyek árának felhasználásával 2 újabb tanterem! Már csak a tetejüket kell megépíteni! A tervek szerint a termekben az oktatás a 2018/19-es tanévben fog elkezdődni.  Ugyancsak tanévkezdésig a termeket szeretnék kifesteni és kidekorálni.

2. Az iskola alapítójának tervei szerint  középiskolás oktatás fog kezdődni azok számára, akik a 9. osztály végén leteszik a sikeres záróvizsgát (lásd 1. Hírlevelünket az iskolai rendszerről). Így azoknak a Chérfoulás gyerekeknek, akik középiskolába akarnak járni, nem kell majd órákat utazniuk és gyalogolniuk az iskolába, hanem helyben tudják tanulmányaikat folytatni. A középiskolás oktatás a szükséges feltételek (terem, tanár, gyereklétszám, stb.) megteremtését követően fog elindulni.


 

3. Azok számára, akik "nem olyan okosak," hogy továbbtanuljanak, szakmát szeretnének biztosítani. Ennek keretében varróiskolátkívánnak beindítani, ahol az ehhez kedvet érzők meg tudnák tanulni ezt a szép szakmát! MÁRIS MEGVAN ÚJ PROJEKTÜNK: működőképes varrógépeket és hozzájuk való alkatrészeket, cérnát, anyagot, textiltermékeket gyűjtünk. Kérjük, akinek van nem használt, lecserélt, de még működő varrógépe juttassa el nekünk! Az info@afrikamaskent.hu e-mail címen jelentkezzenek! Köszönjük!
 
4. Az iskolában jelenleg nincs ivó- és folyóvíz. A HÍD Adótanácsadó Zrt. megfinanszírozta az iskola ivóvíz ellátását. Ennek összegét Györgyiék kivitték Bamakóba és ígéretet kaptunk arra, hogy legkésőbb június 30-ig bevezetik az ivóvizet. Így megoldódik az egészségtelen ivóvíz probléma, hiszen ezután nem a nyitott műanyag hordókban álló vizet, hanem friss vizet tudnak inni a gyerekek! Köszönjük a HÍD Adótanácsadó Zrt. nagylelkű felajánlását!

 
A lányoknak a víz bevezetését követően már nem kell minden nap nagy hordókban az iskolába cipelni a vizet! Vékonyka alakjuk csak úgy imbolygott a nagy súly alatt, ahogy vállukon próbálták egyensúlyozni a terhet, vagy ha éppen a földön, a homokban vonnszolták a hordót, akkor pár lépésenként megpihenni.
5.  Az iskola számára most a legfontosabb a számítógép és informatikai terem kialakítása, ahol a gyerekek a szünetekben, illetve az iskolaidőn kívül megpihenhetnek és hasznosan eltölthetik az idejüket. Az iskolában sajnos már csak egy működőképes számítógép maradt a 2 évvel ezelőtt hétből, és a tavaly még működő háromból. Óriási öröm volt, amikor egy nagylelkű adományozó, Jenei Balázs ajándék laptopja, valamint Szabó György kuratóriumi tagunk által gyűjtött két okostelefon átadásra került! Az egyik telefont Mme Sissoko, az iskola igazgatónője, a másikat a középiskolás kapcsolattartó kislányunk, Sanssoba Coulibaly kapta meg. Reméljük, hogy már nem lesz probléma a kapcsolattartással, főleg, hogy alapítványunk megpróbál támogatót keresni, aki az iskola havi internet díját 15.000-20.000 CFA (ca. 7.500-10.000 Ft/hó) megfinanszírozza. Továbbá, újra gyűjtünk használt, de még működőképes asztali gépeket, laptokokat, monitorokat és billentyűket, egereket is, hogy a könyvtár- és számítógépteremben a gyerekek az oktatás során használni tudják. Kérjük,hogy akinek van nem használt, lecserélt, de még működő gépe juttassa el nekünk! Továbbra is gyűjtjük a francia és angol nyelvű tankönyveket, gyerek és ifjúsági könyveket! Az info@afrikamaskent.hu e-mail címen jelentkezzen, aki tud segíteni! Köszönjük!
6. Mivel minden gyermekünknek van jelenleg támogatója, megkértük Mme Sissokót, hogy válasszanak ki 6 új tehetséges gyermeket. Kadia Samake (10 éves), Bintou Sissoko (11 éves), Tiémako Konaté (11 éves), Aissata Diarra  (11 éves), Moussa Bakary Traoré (13 éves), Badara Alou Ballo (7 éves) adatlapjait hamarosan felrakjuk a honlapra. Itt még szüleikkel ülnek megszeppenve a "felvételi beszélgetés" előtt.
7. Györgyiék átadták az ösztöndíjakat a középiskolások számára. Ugyancsak egyeztettünk az iskolával, hogy amennyiben találunk támogatót a projektre, akkor az iskola termet biztosít a középiskolások számára, hogy hetente 2-3 órát, alkalmanként összesen 6.000 CFA (3.000 Ft) megfizetése esetén a gyerekek együtt angol órára járhassanak, elősegítve így nemcsak az angol tanulást, hanem a támogatókkal való angol nyelven történő kommunikációt is!


Szenegál - Művészet az Életért Program
 
Az Utazz Afrikába Utazási Iroda csoportja elvitte Dakarba és Mbourba a program kis támogatottjainak a támogatók, illetve az alapítvány és az utazási iroda által összeállított  csomagokat. Nagy volt a boldogság az átadáskor és a gyerekek egy rögtönzött műsorral köszönték meg a segítséget a csoport tagjainak.
ISMERD MEG MALIT!
 
A sorozat keretében Dogonföld után Djenné legendás városába kalauzoljuk Önöket.

Dzsenné (Djené) – Időutazás a lélegzetelállító agyagvárosban
 
A Niger folyó egyik belföldi deltája mellett épült Djenné óvárosa és a mellette található Djenné-Djenno 1988 óta Mali négy UNESCO világörökségi helyszíneinek egyike. Körzetében több településen közel 35 000 ember lakik, a városlakók számát 12 000 főre becsülik. A Bamakótól 398, Moptitól 76 kilométerre fekvő város a Niger és a Bani folyók közötti ártérre épült, október hónapban, amikor a Nigert és a Banit összekötő, keleti oldalon húzódó Souman-Bani csatorna a nagy árvizeknek köszönhetően megtelik, szigetként emelkedik ki a "tengerből." A Bani a várostól délre folyik, a mai napig is csak egy rozoga komppal vagy kisebb csónakokkal lehet átkelni rajta. A város klímája nem a legbarátibb: egész évben forróság van, csak december-január hónapokban csökken a hőmérséklet 32°C alá, és amikor az erős szaharai Harmattan szél fúj, a felkavart homoktól a látótávolság szinte nullára redukálódik. Eső csak júniustól-szeptemberig van, akkor is átlag 5 centinyi esik mindösszesen.
A folytatásért kattintson ide:
 
 
PROGRAMAJÁNLÓ
 
AFRO TÁNCWORKSHOP ABDOUL CAMARÁVAL
 
Intenzív afrikai tánc workshop Abdoul Camara táncművésszel, a Ballet Camara vezetőjével, a Szenegáli Nemzeti Színház táncosával. Az eseményen élő dobszóra sajátíthatod el a különféle afro táncokat!
Fontos: részvételi számdékodat, kérlek jelezd a e-mailben a balletsorycamara@gmail.com címre legkésőbb 2 nappal a workshop előtt.
Részvételi díj: 4.000 Ft
A workshop 5 fő jelentkezése esetén indul.

Mikor: április 21. 13:00-15:00 h
Hol: Szüerro Tánciskola, 1067 Budapest, Eötvös utca 50.
Jegyek kaphatók: www.balletcamara.com