Kedves Támogatónk! Azért kapta ezt a levelet, mert feliratkozott az Afrika Másként Alapítvány hírlevélre. Jó olvasást kívánunk!
2018/5

 
Mali, Bamako
 
Küldj egy Könyvet Maliba!

Könyvtár projektünk az iskolaév végével új lendületet vett. Sorra érkeznek a felajánlások, nemcsak iskoláktól, de kiadóktól is. Köszönet a Klett Kiadónak, amely nagyon hasznos tankönyvekkel, poszterekkel gyarapította gyűjte-ményünket! Ugyancsak a program keretében, más nagylelkű adomá-nyozóktól  kaptunk 2 laptopot és egy asztali gépet is.
Az első érettségizőnk!

Sanssoba Coulibaly június 18-án érettségizik! Sanssoba első támo-gatottjaink egyike, ügyvéd szeretne lenni, így az érettségi után a jogi karra felvételizik. Mindeközben pedig nagykorúvá is vált, melyet a barátaival együtt nagy partival ünnepelt a bamakói Francia Intézetben. Sansobba napi kapcsolatban áll magyar támogatójával, rendszeresen chattelnek! Támogatójától azt kérte ajándékba, hogy fizesse ki számára az érettségire felkészítő plusz tanfolyamot, mely kérést a támogató boldogan teljesített.
Reméljük, hogy egyre több és több ilyen sikersztoriról számolhatunk be!
Megérkeztek az áprilisi bizonyítványok!

Megérkeztek az áprilisi és a második negyedéves bizonyítványok! Hamarosan küldjük minden támogatónak! Úgy tűnik, nagy verseny zajlik az osztály első 6. helyezettjének felajánlott pénzdíjakért, jobbnál jobb bizonyítványok születtek!
 
Ismerd meg Afrikát! előadássorozatunk nagy sikert arat. Április-májusban volt úgy, hogy hetente kétszer tartottunk előadást az afrikai gyermekek életéről, az iskolai körülményekről budapesti általános és középiskolákban. Nagyon sok iskolaszer felajánlás, adomány érkezett, melyeket az előadást meghallgató gyerekek, tanárok ajánlottak fel számunkra. Köszönjük segítségüket!
Szenegál - Művészet az Életért Program

A Művészet az Életért programunk új lendületet vett idén. Már csak 2 gyermeknek nincs támogatója! A nyárra 2 hetes művésztábort szeretnénk a gyerekek számára szervezni, ahol  neves szenegáli művészek által tartott intenzív képzésben vehetnek részt. A pénzeszközök függvénye, hogy ezt valami szebb, tengerparti helyen, vagy Dakarban tudjuk-e megrendezni. Célunk, hogy a gyerekek a szakma elsajátításán túl kis produkciókat is betanuljanak, amellyel Dakarban és más iskolákban fel tudnának lépni, így készülve fel további életpályájukra és adott esetben téve szert egy kis plusz bevételre. A privát iskolák kiválasztása is folyamatban van, melyekbe a jövő tanévtől íratjuk át a gyerekeket a minőségibb képzés és használhatóbb tudás megszerzése érdekében. Mivel a gyerekek két külön kerületben laknak, így 2 iskolát keresünk számukra, melyekkel felvesszük a kapcsolatot a további együttműködés lehetőségeinek felderítése érdekében. A tandíjon és a büféreggeli befizetésén felül fennmaradó összeg a művésztáborra lesz fordítva. Amennyiben szeretne adománnyal a program megvalósításához hozzájárulni, kérjük lépjen velünk kapcsolatba az agyuracz@afrikamaskent.hu e-mailen.
 
Művészalántáink - tábor előtt, gyakorlás közben

ISMERD MEG MALIT!
 
A sorozat keretében Timbuktu legendás városába kalauzoljuk Önöket.

Timbuktu - Afrika világvégi El Dorádója
1. rész
Timbukturól először Rejtő Jenő légiós regényeiben olvastam. Bár Rejtő soha nem jutott el oda, regényeiben a város mindig egy elérhetetlen, misztikus, világvége település. És bár az 1988 óta UNESCO Világörökség részét képező óvárosi részeivel 2007-ben versenyben állt a világ új hét csodáját meghatározó nemzetközi szavazáson, manapság a rejtői elképzelés sajnos nem áll túl messze a valóságtól. Timbuktu az 2012-es puccs óta (lásd 2018/1 Hírlevél) folyamatosan más uralom alatt állt, hol tuareg lázadók, hol az Al-Kaidához köthető Ansar Dine, 2013 óta pedig francia majd ENSZ katonák táboroznak területén. Ez utóbbiak próbálják az északi terület kényes békéjét fenntartani. Mindeközben a legendás város pusztulása folytatódik: lakóinak száma 2009 óta közel 40 000 fővel, alig 15 000 főre csökkent. A várost az 1970'-es évek óta sújtó aszály miatt részben a természet, részben az emberi hanyagság miatt elpusztult, hajdan zöld, mangófákkal, legelőkkel és öntözött kertekkel, agyagból épült házakkal övezett utcáit homok borítja, és lassan visszafoglalja magának területét a sivatag.
A folytatásért kattintson ide:
 
 
PROGRAMAJÁNLÓ
MÁJUS 25. - AFRIKA NAPJA
 
Az alakuló modern Afrika alapítói 1963-ban az Afrikai Egység Szervezet  Addis Abbeba-i csúcsértekezletén hirdették ki a nemzetközi ünnepnapot – azóta minden év május 25-e az afrikai kultúra jegyében telik.

A nemzetközi Afrika Nap alkalmából  a YERE AFRICA buli keretében Budapest afro dj-i késő délutántól hajnalig mali gitárzenéket, kenyai funkot, ghánai highlifeot, nigériai diszkót, marokkói szintizenét, etióp jazzt, dél-afrikai boogiet és zoukot játszanak, valamint az érdeklődők elmélyedhetnek az utóbbi években oly divatos afrikai hatásokkal átitatott kortárs klubzenékben is.
Helyszín: Valyo Kikötő, 1095 Budapest,  Hajóállomás utca 1., 18:00-05:00 h
Magyar Földrajzi Múzeum
Érd, Balatoni út 4.
Június 23, 18:00 h-tól

 
A Magyar Földrajzi Múzeum idei témája a SOKSZÍNŰ AFRIKA lesz a Múzeumok Éjszakája 2018 keretében, melyre alapítványun is meghívást kapott. Az érdekes afrikai tárgyú előadásokkal, kiállításokkal, gyerekprogramokkal, szenegáli zene és táncshow-val tarkított program során találkozhatnak velünk a standunkon! Kérjük jöjjenek el, látogassanak meg minket!