Kedves Támogatónk! Azért kapta ezt a levelet, mert feliratkozott az Afrika Másként Alapítvány hírlevélre. Jó olvasást kívánunk!
2018/6

 
Június 23-án Érden a Múzeumok Éjszakája keretében fergeteges afrikai hangulatban, a szenegáli dobok háttérzenéjében sikeresen bemutatkoztunk az Afrika iránt érdeklődő látogatóknak a Földrajzi Múzeum kertjében. Sok kedves, érdeklődő, segítőkész emberrel ismerkedtünk meg, köszönjük támogatásukat, adományaikat! A eseményt követően Facebook oldalunk kedvelőinek száma újabb mérföldkőhöz érkezett: már meghaladja a 400 főt! Sőt, két 5*-os minősítést is kaptunk! Az  "Ez nekem jó!" allergén mentes cukrászat afrikai alapanyagokból készült, adomány ellenében felajánlott desszertjei ismét nagy sikert arattak!
Mali, Bamako
 
Hamarosan vége az iskolaévnek és várjuk az év végi bizonyítványokat. Szeretnénk sok-sok jutalmat kiosztani ismét azoknak a támogatottjainknak, akik az osztály első hat legjobb tanulója közé küzdik fel magukat.

Annak érdekében, hogy a diákok nyáron se lustuljanak el, 2 nyári programot indítunk egy nagylelkű adományozó, Evgeniy K.
adományának köszönhetően:

1. Angol tanfolyam a középiskolások számára, heti 4 órában, elősegítve, hogy idővel jól megtanulhassanak angolul és kommunikálni tudjanak támogatóikkal

2. felzárkóztató a kicsit gyengébben muzsikáló, ne adj' Isten egy-egy tantárgyból megbukó diák számára a sikeres pótvizsga letételéhez, illetve a tananyag jobb elsajátításához.

A részletek egyeztetése még folyamatban van.

 

Újra indul "EGY TÉGLA IS SZÁMÍT!" Programunk
 
Annak érdekében, hogy a tavasszal már szerkezetkész 2 új tanterem mielőbb befejezésre kerüljön, újra indítjuk " Egy tégla is számít!" Programunkat. Az iskolától kapott információ szerint ehhez 6 ablak, 2 ajtó, a termek vakolása, a villanyszerelés befejezése lenne szükséges, illetve tervezik az iskola kifestését is. A 6 ablak legyártásának és beszerelésének finanszírozása egy nagylelkű adományozónak, Evgeniy K.-nek köszönhetően már megoldottnak tűnik. A többi cél elérése érdekében téglajegyeket lehet vásárolni minimum 500 Ft/tégla értékben, akár készpénz befizetéssel vagy banki utalással. 
Kérjük, hogy amennyiben támogatni tudja az iskola mielőbbi befejezését, adományát juttassa el számunkra az alapítvány 10400872-50526751-68831003 számú bankszámlájára történő utalással, a közlemény rovatba a "téglajegy" szó feltüntetésével. A megépült tantermek egyike lesz a könyvtárterem, ahova a könyvek és a számítógépes rendszer eis majd elhelyezésre kerül.
Az első érettségizőnk!

Sanssoba Coulibaly befejezte az érettségi vizsgákat, az eredmények júliusban várhatók. Sanssoba szerint az érettségi könnyű volt, igaz, az angollal megszenvedett. Nyári programunk, melyet a bamakói iskolába szervezünk, reméljük segít számára is!
 
Ismerd meg Afrikát!

Előadássorozatunk
sikere május-júniusban is folytatódott. Köszönetet szeretnénk mondani a budapesti Dr. Béres József Általános Iskola valamint a Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium diákjainak és tanárainak a kihelyezett gyűjtődobozokba tett iskolaszer, könyv, hátizsák és egyéb hasznos adományokért. 

Külön köszönetet mondunk a Dr. Béres József Általános iskolának a 15 komplett számítógépért, melyet a bamakói iskolának küldtek adományként. Köszönjük segítségüket!
Szenegál - Művészet az Életért Program

A Művészet az Életért programunkban még mindig iskolát keresünk a gyerekek számára. Mivel Dakarban és a hozzá közeli, de tőle 70 km-re fekvő Mbourban különböző kerületekben élnek, így több iskola közül választjuk ki azt, ahova a következő tanévre beíratjuk őket. 

A kéthetes művésztábor szervezése is folyamatban van, itt napi 3 óra tánc és 3 óra hangszer oktatás történik majd a tervek szerint.  Keressük az anyagi forrásokat, hogy ne csak képzést, de valami élményt is tudjunk a gyerekek számára biztosítani és ha csak napokra vagy órákra, de ki tudjuk emelni őket mindennapi környezetükből.   Célunk, hogy a gyerekek a szakma elsajátításán túl kis produkciókat is betanuljanak, amellyel Dakarban és más iskolákban fel tudnának lépni, így készülve fel további életpályájukra és adott esetben szert téve egy kis plusz bevételre. Amennyiben szeretne adománnyal a program megvalósításához hozzájárulni, kérjük lépjen velünk kapcsolatba az agyuracz@afrikamaskent.hu e-mailen.

ISMERD MEG MALIT!
 
A sorozat keretében folytatjuk Timbuktu, legendás város bemutatását.

Timbuktu - Afrika iszlám tudományos fellegvára

Timbuktu tudományos jelentőségét és a nyugat-afrikai történelemben betöltött fontosságát a világ egyik legelső, itt megalapított iszlám egyetemének köszönheti, a "Timbuktu Egyetemnek." A Timbuktu Egyetem tulajdonképpen három önálló medreszéből (középkori iszlám iskolarendszer, amely megfelelt a nyugati típusú, közép- és felsőfokú képzéstípusoknak) alakult ki, melyek a Sankore, a Djinguereber és a Sidi Yahya mecsetek körül szerveződtek, közülük a legidősebb a Sankore Egyetem.

A XV. századra a városban kialakult tudományos, kulturális, szellemi központból kiindulva hódította meg az iszlám a nyugat-afrikai országok nagy részét. A Sankore gyökerei egészen 989-ig nyúlnak vissza, amikor az első mecset megépült mai területén. A Timbuktuba érkező karavánok kereskedői mindannyian meglátogatták a mecsetet, és könyveket hoztak az iszlám világból, melyeket a mecsetnek ajándékoztak. Így lassan egy elképesztő tudás halmozódott fel, amely Mousa Mansa idejében (1307-1332) 400.000 - 700.000 kéziratot tartalmazott. Ez volt a legnagyobb könyvgyűjtemény Afrika területén az ókori Alexandiai Könyvtár óta.
A folytatásért kattintson ide:


 
 
 
PROGRAMAJÁNLÓ

Afrikai SHOW - Július 15., vasárnap, 20:30 h
 

50 perces show 5 különböző szenegáli és guineai népcsoport táncának bemutatásával, eredeti hangszerekkel, autentikus kosztümökben, akrobatikával és a mágikus tüzes tánccal.

Vezető művész Abdoul Camara (díjnyertes táncművész, a Daniel Sorano Nemzeti Színház – Szenegál- tajga) és a Ballet Sory Társulat vezetője.

 

!• peul óriás tökedényes tánc akrobatikával (Guinea), világon egyedülálló produkció
• balanta, a harcos férfiak tánca (Bissau-Guinea)
• yela népcsoport (Északkelet-Szenegál, mauritán határvidék)

• kumpó háncsruhás maszkos tánca (Casamance régió, Szenegál) diola táncokkal és soroba dobbal
• mbalax tánc (Szenegál Nemzeti Tánca) sabar dobkísérettel, a Baye Fall szerzetesek világával
+ extra show elem, mágikus tánc a tűzzel!

Abdoul Camara a színpadon