Kedves Támogatónk! Azért kapta ezt a levelet, mert feliratkozott az Afrika Másként Alapítvány hírlevélre. Jó olvasást kívánunk!
2018/8
Mali, Bamako

Megérkeztek az év végi bizonyítványok. Az idei év sok örömet és némi szomorúságot is hozott a számunkra. Örömet, hiszen úgy tűnik, hogy a munkánknak valóban van eredménye. A tankönyveknek köszönhetően a támogatott gyerekek közül szinte mindenki az osztálya  jobban tanuló felében teljesített.  Kiválóan szerepeltek:
A 2. osztályos támogatottjaink (6 fő) közül Massitan Bengaly, aki az osztály legjobbja volt, Yaranka Koumare, a jövő filmrendezője, aki a 2. lett és Douncounda Diawara, a szemétdombon talált kisfiú, aki a 6. lett.
A 3. osztályból Mariam Toure az osztály legjobbja, Yaman Diallo a 4. legjobb lett.
A 4. osztályból Fatoumata Sangare a legjobb, Django Sissoko a 3., és két új támogatottunk, akik közül az osztály 4. legjobbja, Tiémoko Konate még nem rendlkezik támogatóval a 4. , és Aissata Diarra a 6. helyen végzett.
A 6. osztályból Sanata Kanakomo a 3., Sanata Traore pedig a 6. legjobb lett.
A 7. osztályból a támogatóval jelenleg nem rendelkező Bekaye Konate a 3. helyen végzett.
A 8. osztályból Mariam Sanage a 2., Lassine Ballo a 4. és Aminaka Secu Dembele az 5. legjobb lett.
A végzős kilencedikesek - 8 tanuló - mindegyike sikeres DEF vizsgát tett és ezzel jogot szerzett arra, hogy tovább tanulhasson.

A kilencedikesek nagyon jól teljesítettek idén: az iskola történetében először  az egész osztálynak sikerült a DEF vizsga! Október elejére remélhetőleg már tudni fogjuk, hogy ki az, aki folytatja tanulmányait és így átkerül az Együtt a Diplomáig programba, és ki az aki nem. Köztük van nagy visszatérőnk Mamadou Barro, aki az alapítvány támogatásával újra nekifutott a DEF vizsgának: : bár nem bukott meg, de újra elvégezte a 9. osztályt, és idén az osztály legjobbjaként második nekifutásra sikeres vizsgát tett és nyerte el a továbbtanulás jogát. Astan Kouma a 2. legjobb, Kanimba Diakite pedig a 4. legjobb lett.

Ugyanakkor sajnos bukás is történt. Mint tudják, az Önök segítségével nem pénzt osztogatunk, hanem tandíjat fizetünk fejlődésért, jó tanulmányi eredményért cserébe. Így az alsósoknál (1-6. osztály) az elvárt szint a maximum 10-es átlagból a 6,0-os átlag, a felsősöknél pedig a maximum 20-as átlagból a minimum 12-es átlag. Aki megbukik, azt a programból sajnos ki kell raknunk. Így járt idén egy hatodikos, és három nyolcadikos diák, akik a többszöri figyelmeztetés ellenére sem tanultak és megbuktak. Személyes látogatásunk során a beszélgetésekből kiderült, hogy a nem tanulás egyetlen oka a saját lustaságuk volt... Reméljük, hogy  támogatóik a jövőben segítenek a támogató nélküli, jól tanuló gyerekeink támogatásában!

Az osztály első 6. helyét megszerző tanulókat pénzjutalomban részesítjük, egyhavi tandíjnak megfelelő összegű jutalmat kapnak.

A 2017/18-as tanévben a Chérifoula iskola 77 diákjának tanulását segítették elő a Támogatók, köszönjük nagylelkű  segítségüket!

Megkezdődőtt  az Első Nyári iskola!

Július elején megkezdődött az Első Nyári Iskola  Evgeniy K. adományának köszönhetően. Morris Andrea aktív munkájának eredményeként angol tanfolyam indult a középiskolások számára heti 4 órában, elősegítve, hogy jobban meg tudjanak tanulni angolul és kommunikálni tudjanak támogatóikkal is. Valamint felzárkóztató is indult a kicsit gyengébben muzsikáló, ne adj' Isten egy-egy tantárgyból megbukó diák számára a sikeres pótvizsga letételéhez, illetve a tananyag jobb elsajátításához. Ebben 20 alsós és 16 felsős vesz részt. Az alsósokat Barry tanár úr, a felsősöket Mme Sissoko korrepetálja. Az iskola 2 hónapon át tart.

Sikeres DEF Vizsga!

Nagy sikerről számolhatunk be, végre hivatalosan is megkaptuk a hírt! Idén először, mind a nyolc, 9. osztályos támogatottunk  sikeresen letette az ún. DEF vizsgát, amely "kis érettségiként" szolgál. Mindegyik diák 3 középiskolát jelölt meg, amelyben szeretne tovább tanulni. Azt, hogy ténylegesen hova kerülnek a minisztériumban határozzák meg. Szeptemberben tudjuk meg, hogy kit hova vettek fel! Gratulálunk és nagyon büszkék vagyunk rájuk!
I
Újra indult "EGY TÉGLA IS SZÁMÍT!" Programunk
 
Augusztus végén kiküldjük a tavasszal már szerkezetkész 2 új tanterem vakolásához, ajtajainak beszereléséhez valamint 4 plafon ventilátor felszereléséhez szükséges forrásokat. Újra indítottuk " Egy tégla is számít!" Programunkat.

A termek ablakai legyártásának és beszerelésének finanszírozása egy nagylelkű adományozónak, Evgeniy K.-nek köszönhetően már megoldódott, a szükséges pénzösszeget már kiküldtük.

 A további cél elérése érdekében ismét lehet téglajegyeket vásárolni minimum 500 Ft/tégla értékben, akár készpénz befizetéssel vagy banki utalással. A programajánlóban meghirdetett eseményeken is erre fogunk gyűjteni!

Kérjük, hogy amennyiben támogatni tudja az iskola mielőbbi befejezését, adományát juttassa el számunkra az alapítvány 10400872-50526751-68831003 számú bankszámlájára történő utalással, a közlemény rovatba a "téglajegy" szó feltüntetésével. A megépült tantermek egyike lesz a könyvtárterem, ahova a könyvek és a számítógépes rendszer is majd elhelyezésre kerül.

 
Szenegál - Művészet az Életért Program

A Művészet az Életért programunkban úgy tűnik, végre megtaláltuk az iskolát a dakari gyerekek számára és augusztus végéig rendezzük a tandíjat is. Mivel a gyerekek Dakarban és a hozzá közeli, de tőle 70 km-re fekvő Mbourban különböző kerületekben élnek, így több iskola közül választottuk ki azt, ahova a következő tanévre beíratjuk őket. 

A kéthetes művésztábor szervezése is folyamatban van, itt napi 3 óra tánc és 3 óra hangszer oktatás történik majd a tervek szerint, kétszeri étkeztetéssel.  Keressük az anyagi forrásokat, hogy ne csak képzést, de valami élményt is tudjunk a gyerekek számára biztosítani és ha csak napokra vagy órákra, de ki tudjuk emelni őket mindennapi környezetükből.   Célunk, hogy a gyerekek a szakma elsajátításán túl kis produkciókat is betanuljanak, amellyel Dakarban és más iskolákban fel tudnának lépni, így készülve fel további életpályájukra és adott esetben szert téve egy kis plusz bevételre. Amennyiben szeretne adománnyal a program megvalósításához hozzájárulni, kérjük lépjen velünk kapcsolatba az agyuracz@afrikamaskent.hu e-mailen.

 

ISMERD MEG MALIT!
 
E havi hírlevelükben Mali világhíres textíliájáról, a bogolanokról olvashatnak.

Mali „sárból készült szövete,”  a bogolan
 
„A bogolan szó szerint Mali földjéből, erdeiből, folyójából és napsütéséből készül” jelentette ki a Group Bogolan Ksobane vezetője, amikor körbevezetett minket a csoport Segouban működő galériájában és műhelyében.
 
Bambarául, a Maliban használt leggyakoribb nyelven, a bogolan vagy bogolanfini szó „sárból készültet” jelent. A bogolan az egyik egyedülálló, és szokatlan afrikai textília, amely alapvetően a szub-szaharai nyugat-afrikai országokhoz, elsősorban azonban Malihoz és a Niger folyó parti államokhoz, de legismertebb formájában a bambara törzshöz kötődik.
 A cikk folytatásáért kattintson IDE
 
PROGRAMAJÁNLÓ
 
Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál

Alapítványunk részt vesz augusztus 24-én, pénteken 16:00-24:00 h-ig a szentendrei nyárbúcsúztató fesztiválon! Szeretettel várunk mindenkit a Barcsay Udvarban (Szentendre, Dumsta Jenő út 10), az Afro Gradenben. Afrikai zenék, táncok, afrikai alapanyagokból készült desszertek, afrikai tárgyú előadások, beszélgetések, fergeteges hangulat!
Várunk minden érdeklődőt!


Pöttömkert - Budapest Park

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a gyerekek számára szervezett Pöttömkert programra, 2018. szeptember 2-án, vasárnap a Budapest Parkban (1095 Budapest, IX. kerület, Soroksári út 60)! Dobtanítás, kifestő, origami hajtogatás, gyöngyfűzés, desszertek - minden Afrikai jegyében! Várunk 9:30 h-tól 15:00-ig a standunkon! A rendezvény ingyenesen látogatható.