Kedves Támogatónk! Azért kapta ezt a levelet, mert feliratkozott az Afrika Másként Alapítvány hírlevélre. Jó olvasást kívánunk!
2018/9

Fesztiválok

A nyár vége, szeptember eleje ugyancsak "sűrűre" sikerült alapítványunk életében. Két nagyszabású szabadtéri eseményre kaptunk meghívást.
Augusztus 24-én az AFRO-GARDEN esten vettünk részt, Szentendrén, a "Szentendre Éjjel Nappal" fesztivál keretében. A fergeteges hangulatú party sikeréhez "afrikai" büfénkkel, a földrészről szóló előadással járultunk hozzá. Az est sikerét még az ötször lezúduló felhőszakadás sem tette tönkre - csak a mi papír marketing anyagaink semmisültek meg, melyeket azóta szerencsére sikerült pótolni.

Szeptember 2-án a Pöttömkert gyerekrendezvényen vettünk részt a Budapest Parkban. A raffiából és gyöngyből történő karkötő fűzés, az Abdoul Camara szenegáli tánc és dobművész által tartott dobtanítás, Awa Coulibaly szenegáli hajfonási művészete és az "Ez Nekem Jó! allergénmentes cukrászat afrikai büféje  nemcsak a gyerekek, de a felnőttek fantáziáját is megmozgatta.

Külön öröm volt számunkra mindkét eseményen, hogy több támogató szülő is segítette munkánkat a helyszínen, így nemcsak megismerkedni és beszélgetni tudtunk, hanem betekintést kaphattak abba, hogy mit csinálunk, és osztozni tudtak munkánk sikerében és örömében.
Köszönjük önzetlen munkájukat!

Mali, Bamako
 
Az "Egy tégla is számít!" Programunk újraindításának és a fesztiválokon gyűjtött adományoknak is köszönhetően Bamakóban rohamtempóban halad az iskola 2 tantermének befejezése. Elkészültek az ablakok és ajtók, tető került a termekre, melyek falát az iskolakezdésig bevakolják. Ugyancsak beszerzésre kerül 4 plafon ventilátor annak érdekében, hogy az 51°C hőségben a diákok ne aludjanak el az órákon.

 
 

MEGÚJULNAK A VIZESBLOKKOK!

A Xeless cég nagylelkű adományának köszönhetően tanévkezdésre megújul az iskola vizesblokkja! Alapítványunk korábban már kezdeményezte az ivóvíz bevezetését (ez még folyamatban van), így ennek köszönhetően létrejöhetett a Xeless által finanszírozott "Kézmosás Projekt." Ennek keretében nemcsak eggyel több WC, de kézmosási lehetőség is kialakításra kerül az iskolában.

Befejeződött az Első Nyári Iskola!

Július elején megkezdődött és szeptember közepén befejeződött az Első Nyári Iskola. A középiskolások angol tanfolyamon vettek részt, e tekintetben tárgyalásokba kezdtünk az esetleges folytatásra vonatkozóan. A felzárkóztatók is befejeződtek. A programok eredményének kiértékelése még folyamatban van, az eredményről tájékoztatjuk Önöket..

Újra indult "EGY TÉGLA IS SZÁMÍT!" Programunk
 

Kérjük, hogy amennyiben támogatni tudja az iskola mielőbbi befejezését, adományát juttassa el számunkra az alapítvány 10400872-50526751-68831003 számú bankszámlájára történő utalással, a közlemény rovatba a "téglajegy" szó feltüntetésével. A megépült tantermek egyike lesz a könyvtárterem, ahova a könyvek és a számítógépes rendszer is majd elhelyezésre kerül.

Az iskolaépítés következő fázisa a tantermek kifestése és dekorálása lesz.

 
Szenegál - Művészet az Életért Program

A Művészet az Életért programunkban nagy sikert könyvelhetünk el, mind a 17, programban résztevő gyermek támogatóra talált, így októbertől a jobb színvonalú iskolában kezdhetik meg tanulmányaikat. A szeptember 24-i héten utaljuk ki a tandíjakat a kiválasztott iskolák számára.

A kiválasztott iskolákkal reményeink szerint hamarosan az alapítvány munkatársai személyesen is felveszik a kapcsolatot a helyszínen, és egyeztetjük egy esetleges jövőbeni együttműködés lehetőségét.

Az UTAZZ Afrikába Utazási Iroda csoportja vitte ki tavasszal a támogatók által kiküldött  adományokat a gyerekeknek. Akinek még nem volt támogatója, vagy a támogató nem küldött  személyre szólóan csomagot, annak mi állítottunk össze egy kis tisztálkodási szereket, pólókat, egyéb apróságokat tartalmazó adományt. Az ajándékok átadásáról az utazási iroda videót készített, melyet Önök is megtekinthetnek:

 

GYŰLNEK A TÁRGYI ADOMÁNYOK AZ ISKOLÁK SZÁMÁRA!
 
Gyűlnek az asztali számítógépek, nyomtatók, laptopok a bamakói és a szenegáli iskolákba! Íme, a legújabb 6 laptop a Xelesstől, és a nagyon jó állapotú iskolapadok a Dr. Béres József Általános Iskolától!
Köszönjük a segítséget!
 

GYEREKJOGOK ÉRVÉNYESÜLÉSE MALIBAN ÉS SZENEGÁLBAN

Szeptember 20. - A gyermekek világnapja
Gyermekjogok Maliban és Szenegálban

 
1954 óta az UNICEF kezdeményezésére szeptember 20-án tartjuk A GYERMEKEK VILÁGNAPJÁt, elsősorban a fejlődő országok gyermekeinek támogatására. E napon felhívást intéznek a világ országaihoz annak érdekében, hogy támogassák és védelmezzék a gyermekek 1959. évi ENSZ-deklarációban megfogalmazott jogait. Megvizsgáltuk, hogyan is néznek ki a gyerekek jogai Maliban és Szenegálban.

A gyermekjogok minden 18 év alatti embert megilletnek. Melyek is ezek a jogok? A gyermekjogi egyezmények lényegében a gyermekek szükségleteinek gyűjteményei: a gyermekeknek joguk van az élethez, méltóságuk tiszteletben tartásához, a családban való nevelkedéshez, a védelemhez a bántalmazástól, kizsákmányolástól és erőszaktól, a kényszermunkától, a szexuális kizsákmányolástól, az egészséghez, megfelelő lakhatáshoz, ellátáshoz. A gyerekeknek joguk van az oktatáshoz, a szabadidőhöz, a játékhoz és a sporthoz, tehetségük kibontakoztatásához. Csupa olyan jog, amelyekről a mi kis támogatottjaink nem is igazán tudnak, hiszen nem tanulnak róla, és még ha tanulnának is, ebben a két országban csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem tudják a társadalmi, kulturális tradíciók és személyes helyzetük folytán gyakorolni.
A folytatásért kattintson ide: