Kedves Olvasónk! Azért kapta ezt a levelet, mert valamely programunk támogatója és ehhez hozzájárult, vagy  feliratkozott az Afrika Másként Alapítvány hírlevélre. Jó olvasást kívánunk!
2019/2
Változások az alapítvány életében
 
Januárban az alapítvány életében több változás is bekövetkezett.
 
1. Szervezeti változás

A Bamakói Gyerektámogatási program ötletadója és kezdeményezője, Morris Andrea 2019. február 1-től új, szabadabb keretek között folytatja, saját szervezésében az Afrikával kapcsolatos tevékenységét. Andrea hivatalosan is lemondott az alapítványi kuratóriumi tagságáról. Nem szakad el azonban Afrikától és a bamakói iskolától: a jövőben gyorsan végrehajtható, speciális projektekkel, oktatással, a mali zenével valamint az afrikai nők sorsának jobbításával kíván foglalkozni. Az Afrika Másként Alapítvány nevében köszönjük eddig munkáját és sok sikert kívánunk jövőbeli tevékenységéhez.
Az alapítvány kuratóriumának a kuratóriumi tagok által választott elnöke 2018. júniusa óta de Jager Katalin, Gyurácz Andrea pedig a kuratórium tagja lett.
 
Az alapítvány céljai, működési alapelvei, tevékenységének fókusza, programjai Morris Andrea kiválásával nem változnak. Töretlen lelkesedéssel folytatjuk tovább tevékenységünket, gyerek- és iskolatámogatási programjainkat. 
 

2. Megszereztük a közhasznú státuszt és jogosultak lettünk az SZJA 1%-nak gyűjtésére

2019. január elején a bíróság bejegyezte az alapítvány közhasznú státuszát, szeptemberben megkaptuk az 1% gyűjtésére vonatkozó jogosultságot. Ez lehetővé teszi, hogy állandó támogatás keretében cégek, illetve egyéni támogatás keretében magánszemélyek adományaikkal segítség munkánkat, az alapítványi programok finanszírozását.

Támogatói Est

2019. január 24-én az alapítvány munkatársai, de Jager Katalin, Morris Andrea és Gyurácz Andrea beszámoltak az alapítvány 2017. április - 2019. január 24. közötti tevékenységéről. A vetített képes előadás keretében az érdeklődők, köztük a szép számban megjelent támogatószülők, megismerkedhettek a időszak eredményeivel. Jó volt végre a nevekhez arcokat is társítani :-)
 Eredményeink röviden:
Maliban:
 2017-ben:
-      az eredeti 35 támogatott gyermek száma a 2017-es alapítványi bamakói útnak és az AHU 2018-as áprilisi együttműködésének köszönhetően 67 főre emelkedett
-      a 2017 őszén elindult Együtt a Diplomáért programban 2017-ben 3, 2018 őszétől 13 gyermek került be és folytatta tanulmányait középiskolában;a középiskolások számára ösztöndíjat fizetünk, melyből megvásárolhatják az iskolához szükséges eszközeiket.
-      jelenleg 2 egyetemi támogatottunk van, egyikük már a program kezdetekor is támogatottunk volt
-      elindult a Könyvtár program, melynek keretében megvásároljuk a támogatott gyermekek számára a tankönyveket
 
2018-ban:
-      felépült és befejezésre került két új tanterem,
-   a Xeless Kézmosás Projektnek köszönhetően megújultak a vizesblokkok és Morris Andrea a helyszínen tanította a gyerekeknek a helyes kézmosás módját.
-      bevezetésre került az ivóvíz az iskolába
-    lezajlott az első nyári iskola, melyen az általános iskolások felzárkóztató-ismétlő órákon vehettek részt, a középiskolások számára pedig angoltanítás történt
-      bevezettük a jutalmazási rendszer, mely során, amennyiben egy támogatott gyermek az osztálya hat első legjobbja között van, külön pénzjutalomban részesül
 
Szenegálban:
 -      2017 januárjában elindult 17 gyerek részvételével a Művészet az Életért Program
-      2018 decemberében elindult a "Remény Iskolája Program" 12 árva-félárva tehetséges kisdiák támogatására
-      kezdődő együttműködés jött létre a Yeumbeul-negyedbeli iskolával
-      az Ózon TV stábja követte munkánkat egy napon keresztül
 
Magyarországon
 -      elindult oktató, ismeretterjesztő programunk, az "Ismerd meg Afrikát!" melynek keretében iskolákban, közösségekben meséltünk Afrikáról, munkánkról, az országokról, ahol működünk,az afrikai gyereksorsokról
-      elindult a havi Hírlevél küldése
-      fesztiválokon, kiállításokon vettünk részt és népszerűsítettük alapítványunk munkáját
-      az írónő engedélyével kiadhattuk Láng Júlia "Nők a kútnál" című antológiáját
 
Az alapítvány munkatársai díjazásban nem részesülnek, munkánkat közel 30 önkéntes segítette 2017-2018-ban.

A Bamakói Gyerektámogatási program ötletadója és kezdeményezője, Morris Andrea, a támogatói esten bejelentette, hogy 2019. február 1-től új, szabadabb keretek között, saját szervezésében folytatja az Afrikával kapcsolatos tevékenységét. Nem szakad el azonban Afrikától és a bamakói iskolától: a jövőben gyorsan végrehajtható, speciális projektekkel, oktatással, a mali zenével valamint az afrikai nők sorsának jobbításával kíván foglalkozni. Az Afrika Másként Alapítvány nevében megköszöntük eddig munkáját és sok sikert kívántunk jövőbeli tevékenységéhez.
 A jó hangulatú est kötetlen beszélgetéssel és a 2019 március bamakói útra a támogatók által hozott csomagok átadásával zárult.
Folytatás 2019 áprilisában, amikor is a márciusi bamakói útról számolunk be az érdeklődőknek.
Bamako
 
Megérkeztek az első negyedéves bizonyítványok. Nagy örömünkre szolgál, hogy 19 kis támogatottunk is az osztály első 6 legjobb tanulója között van. Márciusi bamakói utunk során személyesen adjuk majd át a jutalmakat. Massitan Bengali és Fatoumata Sangere  osztályelső, Yaman Diallo, Mariam Touré, Django Sissoko, Bekaye Konate és Aminata Seku Dembele osztály 2., Tata Dembele, Doussou Koita, Sanata Kanakomo osztály 3., Sanata Traore, Issa Traore, Djigui Berke Traore osztály 4., Mariam Sangare, Tiémoko Konate osztály 5. és Yaranka Koumare, Djénéba Diarra és Lassin Ballo osztály 6. lett.

IRÁNY BAMAKO!
Gőzerővel készítjük elő a márciusi bamakói utazást és a február végi adományszállítást.
Kérjük, hogy aki még nem adta le a csomagot, az legkésőbb az AFRIKA EXPO-ra hozza magával az alapítvány standjára. Az ezt követően hozott csomagok kijuttatását nem tudjunk garantálni.
Egyeztetni a 06 20 584 4067-es számon lehet, Gyurácz Andreával.
Idő hiányában sajnos nem tudjuk vállalni, hogy amennyiben pénzt küldenek, akkor mi elmegyünk és bevásárolunk a gyermek számára. Megértésüket köszönjük.
Köszönjük Csonka Ágnes, Lakatos Irén, Tamaskó Annamária és Bóna Anita önkénteseinknek, hogy segítettek a csomagolás, szortírozás, listázás heroikus feladatában.
Szenegál

Az Ózon TV-ben 2019. január 20-án adásba került "Ózonutazás: Szenegál" című műsor keretében az az úti film, melyben  az Ózon TV stábja novemberi szenegáli utunk egy részéről is tudósít. A film az alábbi linken nézhető meg, a 37:27 perctől szól munkánkról.
Nagy örömünkre szolgál, hogy az adás óta több gyermekünk is támogatóra talált. Örülünk, hogy munkánkat a közönség hitelesnek találta és támogatni kívánja.
ISMERD MEG AFRIKÁT!
 
Afrika Nap  Táncsics Mihály Gimnáziumban

Január 27-én a Táncsics Mihály Gimnázium diákjai számára afrikai tárgyakból, fotókból készült kiállítás keretében meséltünk Afrikáról és népeiről. A diákok nagy érdeklődéssel fogadták az előadást. A bamakói diákok számára tablókat készítettek, melyen iskolai életüket és szabadidejüket ábrázolták és gyűjtést rendeztek, mely során sok hasznos iskolai eszköz gyűlt össze.

A gyöngyfűzés ősi afrikai mesterség, sokrétű jelentőséggel bír. E havi cikkünkben erről olvashatnak:
 
Afrikában a gyöngyfűzésnek komoly társadalmi és kulturális jelentése, jelentősége van. A gyöngyviselet sokkal több, mint divatos kiegészítő, dekoráció, ékszer: szimbolikus módon fejezik ki a viselő társadalmi, spirituális sőt még egyéni állapotát is.
Bár Afrika törzsei különböznek egymástól, a gyöngyfűzésben, a gyöngyök előállításában, használatában és jelentőségükben sok a hasonlóság. A folytatásért kattints IDE.

PROGRAMAJÁNLÓ

2019. február 21-24. között minden eddiginél nagyobb alapterülettel, minden eddiginél színesebb és interaktívabb tartalommal folytatódik az immár 8. HTCC Afrika Expo és Vásár! Alapítványunk saját standdal vesz részt, melynek idei témái: "Irány Bamakó!" és "Afrikai piacok." Várjuk Önöket szeretettel, látogassanak meg bennünket!  Az EXPO programja keretében alapítványunk 4 előadást tart különböző afrikai témákban "Gyereksorsok Afrikában", "Afrika, ahogy én szeretem," "Bemutatkozik az Afrika Másként Alapítvány" és "Piacozás Afrikában" címmel.